İşte erken seçim kararına doların ilk tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın erken seçim kararını duyurmasının hemen ardından dolar ve euro düşüşe geçti, Borsa İstanbul yükseldi

Giriş Tarihi 18 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 18 Nisan 2018, 17:58
İşte erken seçim kararına doların ilk tepkisi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın erken seçim tarihinin 24 Haziran olduğunu açıklamasının ardından dolar ve euro geriledi.

DOLAR SERT DÜŞTÜ

Bankalararası piyasada hızlı düşen dolar/TL 410 seviyesinden 4,03'ün altına indi.

EURO 5 LİRANIN ALTINDA

Euro/TL ise 5,06'dan 5 liranın altına geriledi.

Borsa ise yüzde 0,5'lik düşüşünü tersine çevirerek yüzde 2'nin üzerinde yükselişe geçti.

Bahçeli'nin dünkü çağrısı öncesi 4,0850 civarında işlem gören dolar/TL 4,1272'ye kadar yükselse de bu seviyelerde tutunamamıştı.

Küresel piyasalarda ise ABD-Çin arasındaki ticaret ilişkilerine ilişkin risklerin ve Orta Doğu'daki gerilimlerin ikinci plana atıldığı görülüyor.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 4,10'un altında kapanışlar yaşanması durumunda düşüşlerin ivme kazanacağını, 4,0560 ve 4,0220 seviyelerinin destek konumuna geleceğini kaydetti.

BORSA UÇUŞA GEÇTİ

Erken seçim kararının ardından BIST 100 endeksi hızla yükselişe geçerek artı bölgeye geçti. Açıklama öncesinde 108 bin 50 puandan işlem gören Borsa İstanbul 100 Endeksi ise şu sıralarda 110 bin 100 puana ulaştı.

ARADAKİ FARK KAPANDI

Analistler, erken seçim olup olmayacağı ve hangi tarihte yapılacağına ilişkin belirsizliğin ortadan kalkması ile dün küresel piyasalardan negatif ayrışan yurt içi piyasaların aradaki farkı kapattığını belirtti.

"BELİRSİZLİK ORTADAN KALKTI"

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, seçim tarihinin 24 Haziran olarak belirlenmesinin ardından belirsizliğin tamamen ortadan kalktığını söyledi.

Ertem, "Seçim tarihinin 24 Haziran olarak belirlenmesinin ardından belirsizlik tamamen ortadan kalktı. Belirsizliğin ortadan kalkmasıyla kurun üzerindeki spekülatif köpüğün kalkması doğrultusunda gelişme hemen oldu; daha da normalleşeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz" dedi.

Ertem, "Spekülatif atakları daha güçlü bir ekonomiyle karşılamak ve gereken reformları yapmak için önümüz açık. Üretim ve piyasayı regüle edecek reformlar hızla başlayacak" dedi.