Taşerona müjde

Başbakan Yıldırım’dan kadro bekleyen 720 bin taşeron işçiye müjde geldi: Önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulu’na gelecek. Bu yıl çıkmadan bu işe son noktayı koyacağız

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2017 Güncelleme 23 Eylül 2017, 00:00
Taşerona müjde

İÇİNDEKİLER

Kamuda görev yapan 720 bin taşeron işçiye Başbakan Binali Yıldırım'dan müjde geldi. Taşeron işçiye kadro konusunda açıklamalarda bulunan Yıldırım, "Çalışmalar, çeşitli alternatifler dikkate alınarak, tamamlanmak üzere. Buradaki son tarihimiz, bu yıl çıkmadan bu işe noktayı koymak" dedi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile birlikte Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nu (Türk-İş) ziyaret eden Yıldırım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, iş camiasının yaklaşık yüzde 80'inin temsil edildiğini kaydetti.



TAMAMLANMAK ÜZERE
Görüşmede çalışma hayatına ilişkin meseleleri ele aldıklarını belirten Yıldırım, taşerona kadro ile ilgili sorular üzerine, "Türk-İş'e gelip, taşeron konusu konuşmamak olmaz. Bu konu için hükümet olarak uzun süreden beri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız, Maliye Bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlarımız çalışma yürütüyorlar. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve çalışanlarımızı, kamuda çalışan taşeron olarak çalışanların statülerini bir kalıcı esasa bağlayacağız" diye konuştu.

DEVLET GÜVENCELİ SÖZLEŞME
Taşeron çalışanlara yeni bir statü verilirken, sözleşme süresi üç yıla çıkarılıyor. 'Devlet güvenceli sözleşme' ile işini düzgün yapanlara emeklilik garantisi verilecek. İşte yeni model:
Sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor. Örneğin trafoda çalışan mühendis taşeron olarak çalışmayacak.
Taşeron çalışanlar yeni bir statüye tabi olacak.
Çalışanlar başvurusunu kendi kurumuna yapacak.
Geçişler kurumların ihtiyacına göre sınavlarla yapılacak.
Maliye tarafından verilen pozisyon sayısı netleştikten sonra sınav süreci başlatılacak.

TÜRK-İŞ: ARACILAR ÇEKİLSİN
TÜRK -İŞ Başkanı Ergün Atalay, 2018'e girmeden taşeron meselesinin Türkiye gündeminden kalkmasını isterken, "Devlet çatısı altında görev yapsınlar, aracılar çekilsin. İşçilik işi yapan işçi, memurluk yapan memur olsun. Geçici işçilerin sorunları çözülmüş olsun" dedi.