Roche hapı yuttu

Yasa dışı işlerde sicili kabarık olan Roche'a, Türk mahkemeleri de cezayı kesti. SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satışı yaptığı ortaya çıkan Roche'un ve SSK'nın 10 yöneticisine 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Mart 2016 Güncelleme 12 Mart 2016, 02:04
Roche hapı yuttu

İÇİNDEKİLER

12 yıl önce başlayan Roche davasında karar çıktı. SSK'ya pahalı ilaç satan Roche'un eski yöneticileri ile eski SSK yöneticileri 4 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Roche, daha önce de kanuna aykırı faaliyetleri nedeniyle çeşitli ülkelerde cezaya çarptırılmıştı. 2004 Ağustos ayında Roche'un, böbrek yetersizliği ya da kansızlık tedavisinde kullanılan ilacını bazı devlet hastanelerine 88 TL'ye satarken SSK'ya 230 TL'ye sattığının ortaya çıkması üzerine incelemeler başlamış, ardından da dava açılmıştı. Kaynaklar, SSK'nın kanuna aykırı işlem sonucu zararının ise 8 milyon TL civarında olduğunu belirtti. Eski Roche Müstahzarları Sanayi Genel Müdürü Faruk Yöneyman, eski SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Hülya Özdemir ve eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Canpolat'ın da aralarında bulunduğu 10 sanık, SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımı iddiasıyla 12 yıl yargılanarak dün, 'ihaleye fesat karıştırmak ve bu suça iştirak etmek' suçuyla cezaya çarptırıldı.

MAHKUM OLDULAR
İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanıklar Orhan Canbolat, Hülya Özdemir, Servet Rüştü Karahan, Nazmi Güleyüpoğlu, Gülşen Terakye'yi 'ihaleye fesat karıştırmak', sanıklar Faruk Yöneyman, Gökhan Demir, Tahir Ünsal, Ahmet Sarıbay, Burak Mehmet Sarıbay'ı 'ihaleye fesat karıştırma suçuna iştirak' suçlarından hapis cezasına mahkum etti.

ÇALIŞANI İHBAR ETTİ
Hazırladığı
13 sayfalık suç duyurusunu 23 Temmuz 2004'te mahkemeye sunması sonrası, Roche davasının açılmasına yol açan eski Roche çalışanı Veysi Mungan için ise, mahkeme daha önce beraat kararı vermişti. 2004'te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında, iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, 18 sanığın cezalandırılmaları talep edilmişti.


Veysi Mungan, yolsuzluğu yetkililere ihbar ederek ortaya çıkartmıştı.

REKOR CEZALAR ALDI
ROCHE, 1896'da İsviçre'de kuruldu. 1973'te AET tarafından cezalandırıldı. 1999'da kartel oluşturmaktan ABD'de 500 milyon dolarlık bir cezaya çarptırıldı. Avrupa Komisyonu da 2001'de firmaya aynı suçtan 462 milyon euro ceza keserek bir önceki rekoru kırdı.