Pesaport

Türk vatandaşları, 205 dolar ile dünyanın en pahalı pasaportunu kullanıyor. Vatandaşlar ücretlerin düşmesini beklerken, her yıl 300 milyon euro da vize parası ödüyor. Pasaport harçları yeni yılla birlikte yeniden değerleme oranında artırılacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Kasım 2015 Güncelleme 21 Kasım 2015, 01:50
Pesaport

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 205 dolarlık pasaport bedeli ile dünyanın en pahalı pasaportunu veren ülke konumunda. Veri analizi şirketi Statista'nın yaptığı araştırmaya göre; dolara çevrilerek hesaplanan pasaport bedelleri sıralamasında, 206 dolarla Avustralya ikinci, 159 dolarla İsviçre üçüncü yer alıyor. Şirket, Türkiye'de asgari ücretle çalışan bir kişinin 10 yıllık pasaport alabilmesi için 95 saat çalışması gerektiğini belirtiyor. Pasaport alabilmek için asgari ücretlilerin en çok çalışması gereken ülke ise 266 saat süreyle Meksika. 8 saatlik mesai süreleri üzerinden hesaplandığında, Meksika'daki bir asgari ücretli, pasaport parasını ancak 33 günde toplayabiliyor. Meksika'daki pasaport ücreti ise 155 dolar. Türkiye'de pasaport defterinin bedeli 82,50 TL. Ancak pasaportun geçerlilik süresi uzadıkça, bedeli de artıyor. 10 yıllık bir pasaportun bedeli defter bedeliyle birlikte 587,50 TL'ye ulaşıyor.

KİŞİ BAŞI 300 EURO
Avrupa Birliği
ülkelerine vize başvuru ücretleri ise ortalama 100 euro. Buna fotokopi, danışma, fotoğraf, randevu, ulaşım gibi diğer masrafların eklenmesiyle bir kişinin vize için yaptığı masraf ortalama 250- 300 euroyu buluyor. 1 yılda ortalama 1 milyon Türk vatandaşı, Avrupa vizesi almak için başvuruyor. Türk vatandaşları, Avrupa ülkelerinden seyahat vizesi alabilmek için her yıl toplam 300 milyon euro harcama yapıyor.

4 TİP PASAPORT, 447 BAŞVURU MERKEZİ VAR

Türkiye'de yaşayan vatandaşlar pasaport almak için 81 il ve 366 ilçe emniyet müdürlüğü bünyesinde hizmet veren toplam 447 başvuru merkezine; yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise bulundukları ülkedeki büyükelçiliklerin konsolosluk şubelerine veya başkonsolosluklara başvurabiliyor. Umuma mahsus pasaport (eski lacivert, yeni bordo renkte), hususi pasaport (yeşil renkte), hizmet pasaportu (gri renkte), diplomatik pasaport (eski kırmızı, yeni siyah renkte) olmak üzere 4 tip pasaport bulunuyor.


VİZE KABUSU
Uzmanlar, Türk vatandaşlarının hukuki olmayan vize şartından dolayı çok büyük ekonomik ve sosyal zararlara uğradığını, vatandaşların uzun vize süreçlerinden geçtiğini, kuyruklarda bekletildiğini, tüm özel ve kişisel verilerinin deşifre edildiğini, vatandaşın yüksek miktarda vize ücretleri ödediğini belirtti.