Kara KOZAnç

Kayyuma devredilen paralel örgütün finansörü Koza İpek Holding'de kara para aklandığı ortaya çıktı. Bilirkişiler, şirinler yöntemiyle milyarların örgüte aktarıldığını rapor etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2015 Güncelleme 28 Ekim 2015, 02:17
Kara KOZAnç

İÇİNDEKİLER

22 şirketine tam yetkili kayyum atanan Koza İpek Holding'in karmaşık, görüntüde yasal, içerikte kara para aklamayı içeren bir düzen kurduğu bilirkişi raporları ile tespit edildi. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en büyük finansörü Koza İpek Holding'e ilişkin 3 kişilik bilirkişi heyetince hazırlanan raporda, şirketlerin 'himmet' adı altında, kaynağı belli olmayan kayıt dışı paralarla finanse edildiği ve borsanın manipüle edildiğine yönelik bulgulara ulaşıldığı kaydedildi.

BAĞIŞ YALANI
Raporda; Koza İpek Holding, Koza Altın İşletmeleri, Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj, ATP İnşaat ve Ticaret ile diğer ilgili/ ilişkili kurum ve şahıslar arasında uluslararası bir para aklama yöntemi olan 'Şirinler Köyü' yönteminin kullanıldığı belirlendi. Grup içinde, çizgi film Şirinler'de olduğu gibi hiyerarşik bir yapı ve iş bölümü planlandığı, iç düzende çalışanlara yasal iş yapıldığı izlenimi verildiği, gerçekte ise kara para aklama mekanizması kurulduğu anlatılan raporda, "Onlarca şirket kurulmuş, adresleri aynı yerde, faaliyet alanları farklı görünmekte ancak iç döngüde beraber hareket ediyorlar" denildi. Koza Holding'in özellikle altın işletmelerinde, üretim ve verimlilik miktarlarını şişirdiği, böylece şirketler içinde yasal faaliyetten edinilmiş gibi görünen olağanüstü miktarlar biriktirdiği, bu paraları da vakıflar üzerinden 'bağış' adı altında meşru para hareketi gibi sisteme kanalize ettiği anlaşıldı.

BAĞIŞ KÂRDAN YÜKSEK

Raporun en çarpıcı tespitlerinden biri de bağış ve yardım oranının kâr oranından yüksek çıkması olarak belirtildi. Bilirkişiler, "Koza İpek Holding kâr elde etmesine rağmen bu kardan fazlasını bağış ve yardımda bulunmuş" dedi. Raporda, "Holding, 2011'de 20 milyon 706 bin 100 lira kâr elde etmiş, ancak 32 milyon 359 bin 267 lira bağış ve yardımda bulunmuştur" denildi.

PARALEL BÜROKRATLAR KORUMUŞ
Bilirkişiler, gözden kaçmaması gereken hususlardan birini de şöyle anlattı: "Şüpheli kurum ve şahısların ve ilgili veya ilişkili kişilerin ve kurumların, yasa dışı eylemlerinin olduğu zaman dilimlerinde maliye veya diğer kamu kurumları tarafından denetime tabii tutulmayacak şekilde es geçilmesidir."

BORSAYI MANİPÜLE ETTİ
Koza Altın İşletmeleri'ndeki aramalarda elde edilen dijital verilerde, kendi iç yazışmalarında borsayı manipüle ettikleri ve birbirlerini uyardıklarının görüldüğü kaydedilen raporda, bilinçli olarak yanlış ve yönlendirici bir izlenim uyandırmak için medya kuruluşları aracılığıyla bu yönde haberler yapıldığına dikkat çekildi. Öte yandan Koza Grubu'na ait şirketlerin hisseleri önceki gün borsada çakıldı. Şirketlerdeki değer kaybı dün de sürdü. İpek Doğal Enerji yüzde 9.35, Koza Altın yüzde 11.68, Koza Madencilik yüzde 12.30 geriledi.

DEVLETİ DE SOYMUŞLAR
İşletilen altın madenleri için devletin çeşitli kurumlarının destek ve teşvik verdiği belirtilen raporda, "Teşvik alınmış ama uygulamada yatırım yok. Faturalar var ve teşvik belgesi modernizasyon üzerine tescillenmiş. Yani, olmayan bir yatırım için muhasebe kaydı oluşturulmuş ve bu şüpheli işlemle finansal bir pozisyon meydana getirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

HİMMET ALTINLARI KOZA'DA BULUNDU

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kayyum atanması ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Koza Holding'in ve bağlı şirketlerin bilgisayarlarında yüzlerce sayfa himmet tablolarının yer aldığı, şirket binalarında himmet adı altında toplanan altınların bulunduğu, bu toplanan himmetleri altın üretiminden kazanılmış gibi göstererek paravan şirketler aracılığıyla akladıkları ve kendilerine ait vakıflara aktardıkları, bu şekilde tüm şüphelilerin fikir ve eylem birliği içinde FETÖ'ye finansal kaynak sağladıkları yönünde bilgi ve belgelerin bulunduğu saptanmıştır" denildi.

İNGİLTERE'NİN SIRRI
Raporda söz konusu şüpheli şirketin başta İngiltere olmak üzere yurt dışında kurdukları şirket ve ortaklık tarihlerinin 17/25 Aralık 2013'ten sonraya denk gelmesine dikkat çekildi. Özellikle sosyal medyada polisin Koza'ya baskın yapacağı söylentilerinin yayılmasının ardından bu yola başvurulması da manidar bulundu.