TÜPRAŞ'a marker kıskacı

Koç Holding'in şirketleri TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet'te denetimler gece-gündüz sürüyor. Tek bir tankta bile marker bulunmazsa, hem Koç Grubu yöneticileri için hapis, hem lisans iptali gündeme gelecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Temmuz 2013 Güncelleme 29 Temmuz 2013, 00:00
TÜPRAŞ’a marker kıskacı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin en büyük 500 kuruluşu listesinin başında yer alan Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) ile Aygaz ve Opet'te başlatılan denetim ve incelemeler tam gaz sürüyor. Vergi kontrolü, envanter sayımı ve özellikle marker olmak üzere 3 ayaklı inceleme yürütülen TÜPRAŞ'ta, edinilen bilgiye göre, çalışmalar gece-gündüz sürüyor.

SONUÇLAR BEKLENİYOR
Gelen ihbar sonucu geçen Salı günü Koç Holding'in şirketlerine yapılan baskında, akaryakıt incelemesi kapsamında ulusal marker denetimi gerçekleştirildi. Şüphe üzerine TÜPRAŞ ve Opet'ten alınan numuneler TÜBİTAK'ın Gebze'de bulunan laboratuvarına gönderildi. Gözler, en erken 5 Ağustos'ta çıkması beklenen laboratuvar sonuçlarına çevrildi. Operasyonda süreç, marker sonuçlarına göre şekillenecek. TÜBİTAK'tan gelen sonuçların ardından vergi incelemesinin detayı da netleştirilecek. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın TÜPRAŞ, Aygaz ve Opet'te yürüttüğü inceleme sonucunda Koç Ailesi'nin bireyleri hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Tanklardan birinde marker bulunmaması halinde, Koç Grubu kaçak akaryakıt satışı suçu işlemiş sayılacak. Koç Ailesi için, kaçak akaryakıt üretimi ve satışından yargılanma riski doğacak. Mahkeme, bu suçtan dolayı aile bireylerini ve Koç Grubu yöneticilerine hapis cezası verebilecek. Koç Grubu'nun, dağıtım ve üretim lisanslarının iptal edilmesi gündeme gelebilecek. Öte yandan Türkiye'de, 'marker'ın kullanılmaya başlandığı 2007'den Mart 2013'e kadar geçen zamanda toplam bin 557 idari işleme karşılık, 241 milyon 228 bin lira idari para cezası kesildi.

MARKER NEDİR?
Ulusal marker uygulaması kapsamında, akaryakıta çıplak gözle görülmeyen, taklit edilemeyen, formülü gizli nitelikte ve yakıtın niteliğini bozmayacak bir kimyasal madde (marker) enjekte ediliyor. Böylece akaryakıtta kaçağın önüne geçiliyor.

KRİTİK BELGELER ANKARA'DA
TÜPRAŞ
, Aygaz ve Opet'te yapılan incelemeler kapsamında, bazı kritik belgelerin Ankara'ya getirildiği öğrenildi. Belgeler uzman ekipler tarafından incelenecek. Süreci, Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu'nun yürüttüğünü belirten yetkililer, Enerji Piyasasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Enerji Bakanlığı'nın ilgili birimlerinden de destek alındığını kaydetti. 9 ilde eş zamanlı yürütülen incelemelerin, Koç Grubu'nun diğer şirketlerine de uzanabileceği bildirildi.

Hazal ATEŞ