Zehire geçit yok

TAKVİM, İzlanda'daki volkanik patlama ile balıkların zehirlendiği yolundaki raporları yayımladı ve bu balıkların Türkiye'ye girdiği iddialarını duyurdu Gıda ve Tarım Bakanlığı ise zehirli balıkların ülkeye sokulmadığını açıkladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mart 2013 Güncelleme 29 Mart 2013, 01:17
Zehire geçit yok

İÇİNDEKİLER

Halkın sağlığı ile oynayanların her zaman karşısında olan TAKVİM, yine gündemi belirledi. 3 gün boyu yaptığımız yayınlar etkisini gösterdi ve zehirli balıkların halka yedirilmesi önlendi. TAKVİM; İzlanda'da 2010 yılında meydana gelen volkanik patlamanın ardından bölgedeki suların zehirlendiği ve balıkların da bundan etkilendiği yolundaki iddiaları gündeme getirdi. O dönemde TÜİK rakamlarına göre, Türkiye'nin İzlanda'dan balık ve diğer deniz ürünleri ithalatı da yüzde 150 oranında arttı. Bu konuda bir rapor hazırlayan Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Kubilay Kaptan, İzlanda hüküme-tinin ve resmi makamlarının hazırladığı analiz sonuçlarını açıklayarak, balıkların zehirlendiğini ve Türkiye'de satılıp halka yedirildiğini söylemişti. Kaptan, balıkların önümüzdeki 10 yıl içinde kanser başta olmak üzere ölümcül hastalıklara neden olabileceğini de belirtmişti.

UYGUNSUZLAR GERİ GİTTİ
TAKVİM'in bu haberi üzerine harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri, patlamanın olduğu 2010 Nisan ayı ve sonrasındaki ithalat belgelerine ulaşarak analiz sonuçlarını ortaya çıkardı. Bakanlık yetkilileri, o dönemde gelen balık ve deniz ürünlerinin analiz edildiğini ve uygunsuz olanların ülkeye girişine izin verilmediğini kaydetti. Yetkililer, şunları söyledi: "Söz konusu ürünlerin her partisi organoleptik muayeneye tabi tutulmuş, kimyasal ve mikrobiyolojik kontroller için numune alınarak laboratuvarlara gönderilmiştir. Yapılan kontroller sonucunda sadece uygun olan ürünlerin ülkeye girişine izin verilmiştir."

ANALİZ YAPILDI
Bakanlık yetkilileri, o dönemdeki analiz raporlarını da TAKVİM'e gönderdi. Analiz raporlarında ülke ismi ve firma isminin yerine kodlar kullanıldığını belirten yetkililer, ürünlerin İzlanda'dan gelen balıklar olduğunu beyan etti.


Özlem Kamer TERCANLI