SGK'ya mesaj var

Vatandaş SGK'ya mesaj yağdırıyor. 1 ayda ALO 5502'den mesajla bilgi isteyenler 112 bini geçti. En çok sorulan sorular 'Ne zaman emekli olurum?' ve 'Ne kadar prim yatırıldı?' oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Şubat 2013 Güncelleme 18 Şubat 2013, 00:00
SGK’ya mesaj var

İÇİNDEKİLER

Emeklilik yaşı tartışmaları devam ederken; Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) en çok yöneltilen soru da 'Ne zaman emekli olurum?' oldu. Sigorta bilgilerinin öğrenildiği 'Alo 5502' telefonları susmak bilmiyor. SMS yoluyla bilgi isteyenlerin sayısı 112 bini geçerken, emeklilikten sonra en çok merak edilen, ne kadar prim yatırıldığı ve toplam hizmet günü oldu.

DİŞ PROTEZİ DE SORULDU
Sigortalı toplam hizmet süresi, gelir ve aylık ödeme tutarları, muayene katkı payı, ne zaman emekli olunacağına yönelik bilgiler artık anlık sorgulama ile cep telefonlarına geliyor. SGK Başkanı Fatih Acar, 5502'ye mesaj atarak anında cevap alınabildiğini belirterek, sisteme ilişkin ilk 1 aylık verileri paylaştı. Vatandaşlar tarafından gönderilen mesaj sayısı 112 bine ulaştı. Diş protezi hakkından toplam hizmet gününe kadar pek çok soru yöneltildi. Veriler, en çok emekliliğin merak edildiğini ortaya koydu. SMS raporuna göre, 54 bini aşkın kişi 'Ne zaman emekli olurum?', 32 bini aşkın kişi 'Ne kadar prim yatırıldı?', 17 bin kişi de 'Toplam hizmet günüm ne?' sorularını yöneltti. Ayrıca 5 bin kişi aylık tutar ve banka bilgilerini, 2 bin kişi emekli aylığının ödenip ödenmediğini sordu.

NELER ÖĞRENİLEBİLİYOR?
Fatih Acar, vatandaşların SMS yoluyla neleri öğrenebileceğini anlattı: "Vatandaşlar, 'Adıma en son ne kadar prim yatırıldı?', 'İlk işe giriş tarihim ve toplam hizmet günüm ne?', 'Emekli aylığım ödeniyor mu?', 'En son ödenen emekli aylık tutarı ve ödemenin yapıldığı banka hangisi?', 'Sağlık hak sahipliğim var mı?', 'Muayene katılım borcum ne kadar?', 'Diş protez hakkım var mı?', 'Ne zaman emekli olabilirim?' gibi bütün bunların cevabını 5502'ye mesaj atarak öğrenebilir."

Hazal ATEŞ