Ataköy'e dev talip

Yatırımcıların talebi üzerine ertelenen Ataköy Turizm Kompleksi ihalesine bir yerli 3 de yabancı işadamı talip oldu. İlk şartnameyi Aşçıoğlu aldı

Giriş Tarihi 21 Ekim 2012, 00:00 Güncelleme 21 Ekim 2012, 09:55
Ataköy’e dev talip

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un 1.2 milyar dolarlık muhammen bedelle en değerli arazisi olan Ataköy Turizm Kompleksi ihalesine bir yerli, üç yabancı yatırımcının talip olduğu öğrenildi. İhale şartnamesini ilk alan grup ise rezidans duayeni Yaşar Aşçıoğlu'nun şirketi oldu. Rus işadamı Roman Abromoviç'in de ilgi gösterdiği belirtilen Ataköy Turizm Kompleksi'nin ihale tarihi, geçtiğimiz hafta 11 Aralık'a ertelenmişti. DATİ Holding Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Kıran, "İhale tarihi yabancıların yoğun talebi üzerine ertelendi" dedi. Aşçıoğlu'nun ihale şartnamesi aldığına yönelik sorulara yanıt vermeyen Kıran, "Araziyle uluslararası üç grup ilgili. Avrupa ve Ortadoğu'dan gruplar ihaleyi geç duyduklarını ve hazırlanmak için zaman istediklerini belirttiler. Bu nedenle de ihale tarihinin uzatılmasını istediler. Biz de TOKİ'ye danıştık ve erteleme kararı aldık" diye konuştu. Yaklaşık 670 bin metrekarelik arazide iki statüde arsa olduğunu söyleyen Kıran, "Arazilerin ilki mülkiyeti TOKİ ve DATİ Holding'e ait olan 148 bin ve 10 bin metrekarelik bölüm. İkincisi de Milli Emlak'a ait" dedi.

PARA PEŞİN ÖDENECEK

İhaleyle Dati Holding'in de otomatik olarak satılması gündeme geleceği için marina üzerindeki 26 yıllık üst kullanım hakkı yeni sahibinin olacak. İhaleyi kazanan şirket bedeli peşin ödeyecek. İstanbul'daki emlak uzmanları hukuki sorunu olmayan arazinin fiyatının 2 milyar dolar civarında olacağını belirtiyor. Arazi tüm davalardan arındığı için de çöpsüz üzüm olarak nitelendiriliyor. TOKİ İstanbul Emlak Dairesi Başkanı Ali Seydi Karaoğlu geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, "Buranın kesinleşmiş imar planı mevcut. Bütün mahkemelerden, itirazlardan geçmiş, bir ihtilafı olmayan bir yer. Yatırımcılar için de çok cazip bir lokasyonda" demişti. Gökhan Kıran arazinin satışının gayrimenkul sektöründe yapılacak en büyük ihale olacağını belirterek, "Satışla TOKİ ciddi bir kazanç sağlayacak. Aynı zamanda biz de yaptığımız yatırımları kazanca dönüştürmüş olacağız" dedi.