Altında sert düşüş!

Yunanistan'daki son seçimlerden bir hükümet çıkmaması ve euro bölgesine ilişkin endişeler piyasalarda satış dalgası yarattı.

Giriş Tarihi 16 Mayıs 2012, 00:00 Güncelleme 16 Mayıs 2012, 13:38
Altında sert düşüş!

İÇİNDEKİLER

Altının onsu 1,532 dolarla son 10 ayın en düşüğüne geldi. Dolar, euro karşısında son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. İçeride ise dolar Ocak'tan beri ilk kez 1.83 TL'yi aşarak 1.8325 seviyesine yükseldi.

Yunanistan'da siyasi parti liderleri seçimlerin üzerinden dokuz gün geçmesine rağmen bir çözüm formülüne ulaşamadı. Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın 30 gün içinde yeniden sandığa gidileceğini açıklamasının ardından, yatırımcılar değer kaybeden eurodan kaçarak güvenli liman olarak gördükleri dolara yöneldi.

Ülkede yapılan anketlerde ilk sırada çıkan partinin euro birliği tarafından sağlanan kurtarma paketine karşı olması da Yunanistan'ın eurodan çıkabileceği yönündeki tedirginliği artırdı.

Bu gelişmelerden olumsuz etkilenen euro, dolar karşısında dört ayın en düşüğüne gerileyerek 1.27 seviyesinin altında geldi. Euro/dolar paritesi şu anda 1.2680 seviyesinden işlem görüyor.

İÇERİDE DOLAR 4 AYIN ZİRVESİNDE

Dolardaki bu yükseliş içeride de etkisini gösterdi. Merkez Bankası'nın iki gün önce ek parasal sıkılaştırmaya gitmeyerek politika faizinden fonlama yapma kararı almasıyla birlikte dolar, TL karşısında 23 Ocak'tan beri ilk kez 1.83'ü aşarak 1.8325 seviyesini gördü. Serbest piyasada şu dakikalarda 1.8250 liradan alınan dolar 1.8310 liradan satılıyor.

İMKB 100 Endeksi güne düşüşle başladı. Endeks, önceki kapanışa göre 484 puan azalarak 56 bin 968 puan seviyesinden açıldı ancak daha sonra gelen alımlarla Endeks ilk seansı düne göre yüzde 0.11'lik artışla 57 bin 515 puandan kapattı.

Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, Yunanistan'a bağlı tedirginliğin devam edeceğini söylerken, Merkez Bankası'nın müdahalesi için yarım dolar, yarım eurodan oluşan kur sepetinde 2.08 seviyesinin önemli olduğunu belirtti.

Cömert şöyle konuştu:

"Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki, Yunanistan'daki seçim ile ilgili piyasalardaki karışıklığın devam etme olasılığı yüksek. Çünkü, seçimi kazanma şansı en yüksek olan parti AB karşıtı bir söyleme sahip. Yatırımcılar sonrasında ne olacağından tedirgin. Bu toz bulutu ortadan kalkmadığı sürece güvenli liman talebi de devam edecek.

"Merkez Bankası da fonlamada istisnai gün uygulamasına son verdi. Faizlerde henüz bir gevşeme söz konusu değil. Bu panik ortamında sıkı para politikasının biraz daha devamı görülebilir. Merkez Bankası gerekmesi durumunda yeniden istisnai günlere geri dönebilir ve döviz satım ihalesine başlayabilir. Bunun için kur sepetinde 2.08 kritik seviye olarak görülüyor. Şu aşamada rezerv eritmemek amacıyla doğrudan müdahalede bulunacağını düşünmüyorum".

AĞIR BASKI GELEBİLİR


ABD'de bulunan piyasa araştırma şirketi FX Research'ün direktörü Boris Schlossberg de seçimler öncesinde Yunanistan'ın paralarının tükendiğine dikkat çekti. Schlossberg, "Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Avrupalı liderlerin Yunanlara bir hükümet kurulması için ağır baskı yapması söz konusu" değerlendirmesinde bulundu" dedi.

ALTIN DA TUTUNAMIYOR

Bu çalkantılı ortamda altın da değer kaybetti. Normal piyasa şartlarında riskten kaçış limanı olarak görülen altındaki düşüşün temel nedeni olarak, küresel çapta Merkez bankalarından parasal yönde genişlemeci kararlar almaması gösteriliyor. Spot altının fiyatı 1,532 dolarla son 10 ayın en düşük seviyesine gerilemiş durumda.

Altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, küresel ekonomideki gidişatın yatırımcıları karlarını cebine koymaya yönelttiğini ve ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) yeni parasal genişleme adımı gelmemesi durumunda altındaki gerilemenin devam edebileceği uyarısında bulundu.

Yıldırımtürk, "Dünyadaki ekonomik durgunluk, emtia ve petrol fiyatlarındaki gerileme, ayrıca İtalya ve Yunanistan'ın yüksek faizle borçlanmasının yarattığı endişe, yatırımcıyı görünen kara doğru yöneltmiş durumda. Yeni bir genişleme politikası gelmediği sürece bu devam edebilir. Haziran'da Fed toplantısında yeni bir parasal genişleme sinyali gelirse 1,525 dolar seviyesinden tepki gelebilir ve 1,600 dolara bir hareket olabilir. Ama bu ay yükseliş çok olası görünmüyor. Aşağıda ise çok kolay görünmemekle birlikte 1,525 dolar kırılırsa 1.450 dolar seviyesi görülebilir" dedi.

Petrol fiyatlarında da küresel büyüme endişelerinden kaynaklı bir gerileme yaşanırken, ABD ham petrolü 93 doların altını görerek son altı ayın en düşük seviyesine geldi.