Türk şirketlerine kara para şoku

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü, terörün finansmanının önlenmesi konusunda yeterli tedbirleri almayan Türkiye'yi kara listeye aldı.

Giriş Tarihi 22 Mart 2012, 00:00 Güncelleme 22 Mart 2012, 08:53
Türk şirketlerine kara para şoku

İÇİNDEKİLER

Teröre bulaşmış kişi ve firmalara bloke koyacak kurul oluşturulmazsa, hem şirketlerin hem de devletin para trafiği durdurulacak.

Terörün finansmanının önlenmesi konusunda yeterli tedbirleri almayan Türkiye'ye bir uyarı daha geldi. UluslararasıMali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından kara listeye alınan Türkiye'nin 2 yıldır kanun düzenlemeleri yapmadığı sert dille eleştirildi. Türkiye, teröre bulaşmış kişi ve firmalara bloke koyacak kurulu en kısa sürede kurmadığı takdirde hem vatandaşların hem şirketlerin hem de devletin para trafiği durdurulacak.

Avrupa Birliği Bakanlığı'nın ivedi olarak gündemine aldığı konu için uzmanlar 'Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin' dosya hazırladı. 13 Mart 2012 tarihli raporda Türkiye'nin terörizmin finansmanı ile mücadele sistemine ilişkin eksikler tek tek sıralandı.

ŞİRKETLERE SIKI TAKİP

Raporda yer alan tespitlere göre Türkiye aklama ve terörün finansmanıyla mücadele sistemindeki stratejik eksiklikleri gidermek konusunda yeterli gelişme kaydedemedi. Bu nedenle FATF tarafından Türkiye riskli ülke kategorisine alındı. Türkiye'nin bulunduğu ülkeler liginde Küba, Bolivya, Etiyopya, Endonezya, Gana, Kenya,Myanmar, Nijerya, Pakistan, Sao Tome Principe, Sri Lanka, Suriye, Tayland ve Tanzanya gibi üçüncü dünya ülkeleri bulunuyor. Son FATF toplantısında da Türkiye'nin sıkı takip edilmesi kararlaştırılarak, hazırlanan kanun tasarısının terör örgütlerinin finans kaynağının önlenmesinde uluslararası standartlara uymadığı belirtildi. Bu çerçevede Türkiye'ye üst düzey bir ziyaret yapılması kararlaştırıldı.

BELGE TALEP EDİLECEK

Terörün para kaynaklarının kurutulması için Türkiye'nin de gelişmiş ülkeler gibi aynı refleksi göstermesi talep edildi. Türkiye'nin terörist mal varlıklarının dondurulması noktasında resmi bir rehberin bulunmadığına dikkat çekildi. ABD başta olmak üzere Avrupalı ülkeler Türkiye'den teröre bulaşan kişi ve firmaların mal varlığını donduracak üst kurulu hayata geçirmesini talep etti.

Türkiye'de terörün finansmanı suçunun sadece terör eylemleri gerçekleştirmek amacıyla fon sağlanması halinde uygulanmasının uluslar arası anlaşmalara aykırı olduğu vurgulandı. Türkiye'nin FATF tarafından belirtilen eksikleri zamanında ve tam olarak giderememesi durumunda riskli ülkeler listesinde kalmaya devamedeceği rapora yansıdı. Kara listede devam eden ülkeler gibi Türkiye'ye de FATF ve G-20 üyesi ülkelerce, finansal kuruluşlar, şirketler ve vatandaşların gerçekleştireceği işlemler riskli kabul edilecek. Para alışverişi, havale,EFTgibi işlemlere izleme, takipilavebilgivebelge talep edilecek.Hatta söz konusu para transferlerinin reddedilmesi gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkacak. Bu durumbankacılık, sigortacılık, dış ticaret, yabancı menşeli yatırımlar başta olmak üzere pek çok alanda olumsuz etkiler doğuracak.

ALARM SİNYALLERİ GELMEDİ

Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, konuyla ilgili uzun süredir MASAK'la birlikte çalıştıklarını söyledi. Keskin, "İlgili bakanlık konuyu yakından takip ediyor. Kısa sürede yasa çıkacaktır. Şu an itibariyle bankalardan alarm sinyalleri gelmiş değil. Konu kısa sürede çözülür" dedi.

TBMM'de bekleyen kanun tasarısı yasalaşmalı

Bugün'e göre, Türkiye'nin itibarını dünya genelinde zedeleyecek para transferlerini durdurma girişiminin önlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu'ndan bekleyen kanun tasarının yasalaşması talep edildi. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, 1 Şubat 2011 tarihinde TBMM'ye sevk edilmiş, ancak Meclis'in tatile girmesi sebebiyle hükümsüz sayılmıştı. Söz konusu tasarı 21 Ekim 2011 tarihinde yeniden Meclis Başkanlığı'na sevk edilirken ihtisas komisyonlarında bekliyor. Türkiye uluslararası camiaya verdiği taahhüdü 1 yıl geçmesine rağmen yerine getiremediği için İran ve Kuzey Kore'nin bulunduğu kara listenin ikinci kategorisine nakledildi.

Çekince, milyar dolarlık yatırımcıyı ürkütmek

Adalet Bakanlığı koordinesinde yürütülen hazırlıklarda ise uluslararası camianın isteklerine dair birtakım çekinceler öne çıkıyor.Meclis Adalet Komisyonu'nda bekleyen kanun tasarısı ile hayata geçecek kurulun yabancı yatırımcının Türkiye'ye yatırımına engel olmasından korkuluyor. Herhangi bir ülkenin Körfez'den gelecek bir işadamına 'Bu kişi ve firması teröre, uyuşturucuya bulaşmış' yaftası yapıştırması karşılığında Türkiye'ye gelecek milyar dolarlık sabit yatırımların kaçabileceği Meclis kulislerinde konuşuluyor. Uzmanlar ise işadamları ve firmalar hakkında FATF aracılığıyla her ülkede verilecek kararların yargı yoluna gidebileceğini söz konusu çekincenin yersiz olduğu görüşünde birleşiyor.

TiM: ENDiŞEMiZ YOK

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü'nün uyarısını değerlendiren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Bu konuda hiçbir endişemiz yok. Konu Meclis'in gündeminde. Hazirana kadar süre verildi. Bu anlamda hükümete güvenimiz tam" dedi. Türkiye'nin, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin olduğu bir listeye girmesi söz konusu bile olamayacağını vurgulayan Büyükekşi, "Kara listeye girmek gibi bir durum yok. Hükümet bize her türlü desteği veriyor. Konu son derece duyarlı şekilde ele alınıyor. Sorun yaşayacağız gibi bir endişemiz yok" diye konuştu.