Mercedes fiyatına business koltuk

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu anlattı: Uçaktaki ekonomi koltuklarının tanesi 6-7 bin dolar. Business koltuklar Mercedes fiyatına. Biz de üretip satacağız...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Aralık 2011 Güncelleme 26 Aralık 2011, 02:30
Mercedes fiyatına business koltuk

İÇİNDEKİLER

Türk Hava Yolları (THY) son dönemde bırakın Avrupa'yı, dünyanın sayılı havayolu şirketleriyle yarışır hale geldi. Gerek yatırımları, gerekse tanıtım çalışmalarıyla dünya havacılık sektörünün hep gündeminde kalıyor. Tabii rekabet ortamı içinde bu kadar başarılı olursanız, sizinle uğraşan da artıyor. Hatta bu uğraşlar bazen 'bel altı' vurmaya, iftiralar atmaya kadar da gidiyor. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ile bir araya gelerek, hem bu konuyu, hem de yeni yatırımlarını konuştuk. Hamdi Topçu, çok göz önünde olmasa da THY'nin son dönem atılımının asıl mimarı. İlginç bir girişimden bahsediyor Topçu... Uçağa bindiğimizde oturduğumuz koltuğun rahatlığını düşünür ama ne kadara mal olduğunu çok aklımıza getirmeyiz. Hamdi Topçu, bilgiyi verdi: Ekonomi bölümündeki koltukların maliyeti 6-7 bin dolar. 'Business'taki geniş koltuklar ise Mercedes fiyatına mal oluyor.
Yani 120 bin dolara kadar çıkıyor. Koltuk deyip geçmeyin. Ekonomideki bir koltukta 300 parça var."

2012'DE UÇAKLARDA
THY maliyetleri düşürmek için birçok şirket kurup kendi ihtiyaçlarını üretiyor, hatta dışarıya satıyor.
İşte Topçu da bunun haberini paylaşıyor bizimle: "Çok yakında uçak koltuğu üretimine başlayacağız. 2012'de uçaklara ilk Türk parçasını böylece koyacağız. Kibar Grubu ile birlikte uçak koltuğu üretiyoruz. Testleri tamamlamak üzereyiz." Hamdi Topçu, koltuk meselesini anlatmaya devam ediyor: "Şu anda ekonomi koltuklarında 1 yıl sıra var. Boeing koltuk yetiştiremiyor. Bu nedenle işe tam zamanında giriyoruz. Biz Boeing'den uçak alan her şirketin kapısını koltuk satmak için çalacağız. Amacımız aranan, tasarruf ettiren ve herkesin 'Türk koltuğu' diye bileceği bir üretim yapmak."

TOPÇU: BEL ALTI VURUYORLAR
Danimarkalı bir gazetede çıkan 'THY Pilotları dil bilmiyor' iddiasını da soruyoruz Hamdi Topçu'ya. Topçu, THY ile rekabet edemeyenlerin bel altı vurmaya çalıştıklarını belirtiyor ve bu haberin çıktığı gazetenin Peygamber Efendimiz'e hakaret içeren karikatürleri yayınlayan gazete olduğunu hatırlatıyor. Topçu, "THY'de çalışan 2 bin 175 pilotun 275'i yabancı. Kalan bin 900 pilotta da dil sorunu yok" diyor.

YOLCU UÇAKTAN İNİNCE ŞOFÖRLÜ ARABA HAZIR
Hamdi Topçu, bir başka hizmeti daha bizimle paylaşıyor: "Ankara'ya giden işadamına otomobil lazım oluyor. Biz cüzi bir fiyatla bunu sağlayacağız. Uçaktan inen THY yolcusunu şoförlü araba karşılayacak ve işi bitene kadar hizmetinde olacak."