Altının geleceği buna bağlı

Piyasa uzmanı Kaan Sarıaydın'a göre Merkez bankaları para basmadığı sürece altın düşecek.

Giriş Tarihi 29 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 29 Eylül 2011, 09:23
Altının geleceği buna bağlı

İÇİNDEKİLER

Bear Stears'den Lehman Brothers ve Morgan Stanley'e kadar, birçok önemli uluslar arası bankalarda önemli görevlerde bulunan, piyasa uzmanı Kaan Sarıaydın, piyasalarda son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Şu anda TUSKON gibi kuruluşlara finansal danışmanlın yapan Sarıaydın, Son dönemdeki dalgalanmaların, korkutucu senaryoları akıllara getirdiğini söyledi.

'PARA BASMADIKLARI SÜRECE ALTIN DÜŞECEK'

Hürriyet'in haberine göre; Sarıaydın, her iki yatırım aracındaki değerlenmenin merkez bankalarının para basmalarıyla ilgisi olduğuna dikkat çekti.

Sarıaydın, "Aslına bakıldığında dolar diğer para birimleri karşısında da değer kazanıyor. Dolar sadece son dönemde TL karşısında değer kazanmadı. Diğer para birimleri karşısında da değer kazandı. Bunun temel nedeni, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para basmaması. Dolar son yıllarda, Fed'in parasal gevşeme hareketleri nedeniyle değer kaybı yaşadı.

Fed para bastıkça, dolar değer kaybetti. Şimdi en son Jackson Hole'da gerçekleşen toplantıda, para basma kararı çıkmadı. Piyasa ise bu durumu olumsuz karşıladı. Aslına bakıldığında, piyasanın bir merkez bankasından para basmasını talep etmesi kadar "aciz" bir durum yoktur. Bütün bunlar günü kurtarma dilekleri. Yatırımcılara göre, birileri para bassın, borsa o gün yüzde 5 yükselsin yeter. Ama günü kurtararak, gelecekteki daha büyük felaketlere davetiye çıkarmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Şimdi Fed'in para basıp basmayacaklarını bilmiyoruz" dedi.

Altının piyasada, para birimlerinin ne kadar değerlendiğinin bir işaretcisi olduğunu söyleyen Sarıaydın, asıl felaket göstergesinin bakır fiyatları olduğunu belirtti.

Sarıaydın, "Bakır bütün sanayi ve endüstriyel üretimde kullanılan bir emtia. Bakır fiyatlarının yükselmesi, küresel ekonomide yeni bir resesyonun göstergesi" diye konuştu.