Türkiye'yi uçuracak 3 girişim

Türkiye'nin mevcut potansiyelini kullanarak süper güç olma yolunda önemli mesafe aldıracak 3 girişim AK Parti'li vekillerden geldi.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2011, 00:00 Güncelleme 26 Eylül 2011, 19:23
Türkiye’yi uçuracak 3 girişim

İÇİNDEKİLER

AK Parti'li bazı milletvekilleri, jeotermal enerji, bağcılık ve turizmle ilgili araştırma önergeleri verdi.

TBMM Başkanlığına sunulan, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba ve 21 milletvekilinin imzasını taşıyan önerge, jeotermal enerji potansiyelinin tamamının harekete geçirilip enerji üretiminde kullanılabilmesi ve termal tesislerin sayılarının artırılarak altyapı ve hizmet kalitelerinin yükseltilip iç ve dış turizmim hizmetine sunulabilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını içeriyor.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'nin 31 bin 500 megavatlık jeotermal potansiyelle dünyada ilk 10 ülke arasında yer aldığına işaret edilerek, ''Türkiye jeotermal kullanımında dünyada beşinci, Avrupada ise birincidir. Enerji Bakanlığı verilere göre, zengin jeotermal potansiyelimizin tamamının harekete geçirilmesi halinde, entegre kullanımlarla birlikte yılda 6.8 milyar dolar net gelir sağlanacaktır'' denildi.

ÜZÜM VE BAĞCILIK
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve 19 milletvekilinin imzasını taşıyan diğer önerge, üzüm yetiştiriciliği ve bağcılık sektöründeki sorunların araştırılmasını öngörüyor.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'nin bağıcılık alanında dünya genelinde ilk sıralarda yer almasına rağmen sektörün olması gereken yerde bulunmadığı belirtilerek, ''Genelde küçük ve aile işletmelerinin elinde bulunan sektörde bilinçli üretim yapılamamaktadır. Üzümün üretim ve değerlendirme ile saklama ve pazarlama teknikleri konusunda üreticinin bilinçlendirilmesi gerekmektedir'' görüşüne yer verildi.

TURİZM
AK Parti Antalya Milletvekili Menderes Tevfik Türel ve 23 milletvekilinin verdiği önergede ise turizm sektörünün dünyada en hızlı gelişen ve büyüyen sektörlerin başında yer aldığı, sektörde çok hızlı bir büyüme olduğu kaydedildi. Önergede, sağlanan önemli başarıya rağmen potansiyelin tam olarak değerlendirilmediği ifade edildi.

Önergede, turistik amaçlı yatırımlardaki artışı, milli gelir içinde turizmin payının yükselişi, hizmet sektöründe öncelikli istihdam alanı haline dönüşmesini sağlamak amacıyla yapılması gerekenleri tespit amacıyla araştırma komisyonu kurulması istendi.