İş kapısı açıldı

İşsizlik 9.2 ile Mayıs 2008'den beri en düşük düzeye geriledi. Çalışan sayısı 24 milyon 901 bin kişiye çıkarak, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2011 Güncelleme 16 Eylül 2011, 01:15
İş kapısı açıldı

İÇİNDEKİLER

Büyümede dünya ikincisi olan Türkiye'nin ekonomik iyileşmesi işsizliği de düşürdü. İşsizlik oranı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1.3 puan azalarak yüzde 9.2 oldu. Böylece işsizlik Mayıs 2008'den bu yana en düşük seviyeye indi.

GENÇ İŞSİZ AZALDI
İşsizlik rakamlarındaki düşüşle birlikte istihdam sayısı da hızla yükseldi. Türkiye'de çalışanların sayısı 24 milyon 901 bin kişiye çıkarak tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2011 Haziran dönemine ilişkin yayımlanan verilere göre; Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 214 bin kişi azalarak 2 milyon 537 bin kişiye geriledi. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen kişi sayısında 1 milyon 413 bin kişilik artış gözlendi. Bu dönemde tarım sektöründe çalışan sayısı 367 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1 milyon 46 bin kişi arttı.

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1.5 puanlık gerilemeyle yüzde 11.6, kırsal yerlerde ise 0.6 puanlık düşüşle yüzde 4.9 oldu. Genç nüfusta işsizlik oranı da geçen yılın aynı dönemine göre 1.1 puan azalarak yüzde 18 oldu. Söz konusu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 19.1 düzeyindeydi. 2011 Haziran döneminde Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, geçen yılın aynı dönemine göre 1.2 puanlık artışla yüzde 51.2 olarak gerçekleşti.

BÜYÜMEYE PARALEL İSTİHDAM ARTIYOR
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, işsizlik rakamlarının düşmesiyle ilgili, "Türkiye bir açıdan büyümesini gerçekleştiriyor, diğer açıdan da buna paralel istihdamını artırmaya devam ediyor" dedi. Çelik, bakanlık olarak bir taraftan kayıt dışılığı önlemeye çalışırken, diğer taraftan da istihdamın artırılmasıyla ilgili mesleki eğitim ve toplum yararına çalışma konusunda düğmeye bastıklarını belirtti. Öte yandan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, işsizlik oranının düşmesiyle kriz öncesi döneme dönüldüğünü söyledi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise işsizliğin ihracatın desteği ile düştüğünü, büyüme ve istihdam verilerinin ihracat verileri ile paralellik gösterdiğini söyledi.

BÜTÇE ALTINCI KEZ FAZLA VERDİ
MERKEZİ Yönetim Bütçesi Temmuz ayında 3.5 milyar lira açık verirken, Ağustos ayında 2.8 milyar lira fazla verdi. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ise bütçe 2.1 milyar lira fazla verdi. Bu yılın ilk 8 ayında faiz dışı fazla ise 33.8 milyar lira olarak gerçekleşti. Bütçe rakamları ile ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçenin ilk 8 ayda 6'ncı kez fazla verdiğini belirterek, "Böylece 28 yıl aradan sonra bütçe, ilk 8 ayın 6'sında fazla vermiştir" dedi.