5 milyar dolarlık iş fırsatı

Turkish Petroleum International Company (TPIC)'nin Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Cansız başkanlığında bir heyet, Venezuela'da Petrol Bakan Yardımcısı ve PDVSA şirketi Başkan Yardımcısı Asdrúbal Chávez ile biraraya geldi.

Giriş Tarihi 02 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 02 Ağustos 2011, 19:01
5 milyar dolarlık iş fırsatı

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin yurtdışında petrol arama, petrol saha hizmetlerive petrol ticareti faaliyetlerini yürüten Turkish Petroleum International Company (TPIC)'nin Başkanı ve Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Cansız başkanlığında bir heyet, Venezuela'da Petrol Bakan Yardımcısı ve PDVSA şirketi Başkan Yardımcısı Asdrúbal Chávez ile biraraya geldi. Görüşmede petrol ürünlerine (Jet Fuel, Motorin, Fueloil ve Petkok) karşılık Türk firmaları tarafından konut ve diğer projelerin yapımı konuları içeren bir iyiniyet anlaşması imzalandı.

Sene başında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığındaki bir heyet Venezuela'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Ziyaret çerçevesinde, iki ülke arasında 'Enerji Çalışma Toplantısı' gerçekleştirilmiş, bu toplantıya ilişkin olarak bir de karar özeti imzalanmıştı. Söz konusu kararla Venezuela tarafı, oluşturulacak bir ön ödeme yöntemiyle, 'Petkok Karşılığı Konut Yapımı Projesi'ni hayata geçirmeyi arzuladıklarını iletmişlerdi.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) alt kuruluşu olan TPIC, bu çerçevede çalışmalarını bir adım daha ileri taşıdı. Şirket yetkilileri, geçtiğimiz günlerde Venezuela'da temaslarda bulundu. Venezuela Petrol Bakan Yardımcısı ve PDVSA Başkan Yardımcısı Asdrúbal Chávez ile yapılan görüşmeler neticesinde proje, petkoka karşılık konut projesi olmaktan çıkarılıp, petrol ürünlerine (jet fuel, motorin, fueloil ve petkok) karşılık Türk firmaları tarafından konut ve diğer projelerin yapımı olarak revize edildi.

Bu projenin 5 senelik ve her bir sene için birer milyar dolarlık işlem hacmi oluşturacak bir anlaşması olması için çalışmalara devam edildiği belirtildi. Görüşmelere TPIC heyetine Türkiye'nin Karakas Büyükelçisi Muhsin T. Kılıçaslan da eşlik etti.