Avrupalı liderlerden kriz hamlesi

Avrupalı liderler kriz için toplandı. Toplantıdan kritik kararlar çıktı.

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2011, 00:00 Güncelleme 21 Temmuz 2011, 16:32
Avrupalı liderlerden kriz hamlesi

İÇİNDEKİLER

Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanları, geçen yılki kurtarılma operasyonu başarısız kalan Yunanistan'a ikinci kurtarma paketi için toplandı. Toplantıda Avrupa'nın kaderini belirleyecek önemli kararlar alındı. Genel itibariyle uzalaşılan taslak metin ise biraz önce açıklandı.

Zirve öncesinde derin görüş ayrılıklarının sürmesi üzerine dün Berlin'de biraraya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvede ortak tutum belirleme konusunda uzlaşmıştı.

KURTARMA METNİNDEN SATIR BAŞLARI
Kurtarma fonundan verilen kredilerin vadesi 7.5 yıldan 15 yıla çıkacak. Kredilerin faizi ise yüzde 3.5'e düşürülecek. Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSF) bankaları yeniden sermayelendirebilecek. EFSF düzenlemesi Yunanistan'ın yanısıra Portekiz ve İrlanda için de geçerli olacak. Bu taslak metnin açıklanmasının hemen ardından Euro/Djolar paritesi yükselerek 1.4250'ye çıktı.

Yunanistan'ın kurtarılmasında kullanılabilecek alternatifler arasında, bankalara vergi getirilmesi, Yunan tahvillerinin gönüllülük esaslı ya da zorunlu olarak yeniden yapılandırılması, Yunanistan'a faiz indirimi ve borç ötelemesi, 440 milyar Euro'luk Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması (EFSF) ikincil piyasadan Yunan tahvillerini satın alması ya da Atina'ya bu amaçla kredi açılması bulunuyor.

Euro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Euro Bölgesi zirvesine girişte yaptığı açıklamada, diğer alternatifleri tercih ettiğini söylese de Yunanistan'ın kurtarılmasında seçici temerrüte yer verilebileceğini söyledi.

Juncker, ''Böyle bir ihtimali asla dışlayamazsınız, ama bunu önlemek için her şey yapılmalı'' dedi.

Mayıs 2010'da Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu tarafından 110 milyar Euro'luk kredi paketiyle ''kurtarılan'' ve programın başarısızlığı üzerine mart ayında kredi faizi yüzde 5,2'den yüzde 4,2'ye indirilen Yunanistan buna rağmen aradan geçen sürede ekonomik toparlanma işaretleri vermemişti. Kamu borcu hızla artarak gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 150'sine ulaşan ve ekonomisi hızla küçülmeye devam eden Yunanistan'ın başını çektiği borç krizinin İrlanda ve Portekiz'in ardından İtalya ve İspanya'yı da tehdit etmeye başlaması üzerine Euro Bölgesi olağanüstü zirve kararı almıştı.