Rusya'ya 'dur' denildi

Rusya'nın sebze ithalatı yasağına Dünya Ticaret Örgütü "dur" dedi.

Giriş Tarihi 03 Haziran 2011, 00:00 Güncelleme 03 Haziran 2011, 17:57
Rusya’ya ’dur’ denildi

İÇİNDEKİLER

AB'nin Moskova özel temsilcisi Fernando Valenzuela, Rusya'nın dünden itibaren AB ülkelerinden sebze ithalatını yasaklamasını haklı görmediğini ve bunun Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

Valenzuela, Mosova'da yaptığı açıklamada, AB'nin dün EHEC hastalığı yüzünden yürürlüğe giren ithalat yasağının kaldırılmasını çağrısını yineleyerek, bu durumun birkaç gün içinde çözülmesini umduğunu kaydetti.
Moskova'nın DTÖ üyeliği için zorladığı bir dönemde DTÖ kurallarına aykırı bir şekilde yasağı yürürlüğe sokmasına şaşırdığının altını çizen Valenzuela, ''Rusya'nın muhtemelen bu yıl sonunda gerçekleşecek DTÖ üyeliğini hedefini sonuna kadar destekliyoruz. Rusya üye olana kadar bu kuralları gönüllü uygulamalı. Kuralları uygulamak için üyelik gününe kadar beklemesinin bir anlamı yok''
dedi.

Valenzuela, Rusya'nın yasak kararının haklı olmadığını ve yasağı haklı gösterebilecek yeterli bilimsel verinin olmadığını belirterek, ''Bu yasak kaldırılmazsa Rusya'nın DTÖ üyeliği hedefinin altını dinamitleyebilir. Bu duruma olumlu olarak bakmamız gerektiğine ve konunun birkaç gün içinde çözüleceğini düşünüyorum. Ayrıca bundan dolayı DTÖ üyeliği müzakereleri etkilenmeyeceğini düşünüyorum'' ifadesini kullandı.
AB, Almanya'dan yayılan ve 17 kişinin ölümüne neden EHEC salgını yüzünden sebze ithalatını yasaklama kararını ''orantısız'' bulmuştu. Rusya AB üyesi ülkelerden geçen yıl 594 milyon avro değerinde sebze ithal etmişti.