Ankara 100 bin TL'yi götürdü

Sanayi Bakanlığı, 3 yılda oluşan 468 yeni fikirli girişimci havuzundan bir Bill Gates çıkarmaya çalışıyor.

Giriş Tarihi 12 Nisan 2011, 00:00 Güncelleme 12 Nisan 2011, 09:43
Ankara 100 bin TL’yi götürdü

İÇİNDEKİLER

Sanayi Bakanlığı'nın üç yıldır uyguladığı "teknogirişimci" destek projesinde rekor kırıldı, yeni fikir getiren tam 288 genç girişimci daha 100'er bin liralık karşılıksız hibe desteği almaya hak kazandı. Bu yıl gelenlerle birlikte 3 yılda girişimci portföyüne adını yazdıran parlak fikirli genç sayısı 468 kişiye ulaştı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 2011 itibariyle her yıl 500 civarında yeni teknogirişimciye kaynak aktaracak bütçe oluşturduklarını bildirdi.

Yenilikçi olmak şart

Sanayi Bakanlığı'nın yürüttüğü, Teknogirişim Sermayesi Desteği projesiyle; iyi eğitimli ve nitelikli gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürmeyi hedefliyor. Bu potansiyele sahip olan gençler projeleriyle yarışıyor. İş fikirleri beğenilen gençlere, geri ödemesiz 100 bin lira sermaye veriliyor. Herhangi bir teminat da alınmıyor.

Kafası çalışan batırsın

Bakan Ergün, bu projeyle gelişmiş ülkelere göç eden beyinleri yeniden Türkiye'ye çekmeyi ve bu gençler arasından dünyaca tanınmış marka şirketler üretmeyi hedefliyor. Ergün, proje kapsamında parlak fikirli gençlere verilecek maddi desteğin geri istenmeyeceğini belirtirken, "Paramızı batırırsa kafası çalışanlar batırsın. Bugüne kadar hep kafası çalışmayanlar batırdı" dedi. Ergün, hedefini şu sözlerle dile getirdi:

Bir Gates bile yeter

Ergün, "Yurtdışından da yoğun başvurunun olması tersine beyin göçünün başladığına işarettir. Bu gençlerimiz arasında bir tane, iki tane Bill Gates çıksa bizim için büyük kazanımdır. Google, Facebook gibi dünya markalarını ortaya çıkaranların genç girişimciler olduğunu unutmayalım. Biz de ülkemizdeki parlak fikirli gençlerimizin elinden tutarak, dünya markaları çıkarmalarını sağlayacağız" dedi.

En çok girişimci Ankara'dan çıktı

Program kapsamında 2009-2010 döneminde 180 girişimci desteklenmeye değer bulundu. Bu iş fikirlerinin 76'sı enformasyon 30'u elektrik-elektromekanik alanından geldi. Girişimcilerin 77'si mezun 103'ü ise öğrencilerden oluşuyor. Girişimcilerin 77'si Ankara'da bulunuyor. Bu ili 32 ve 12 girişimciyle İstanbul ve İzmir izledi. Yurtdışından gelen girişimci sayısı ise 10'u buldu. 180 girişimci kendi işini kurduğu gibi yanında yüksek nitelikli 442 eleman istihdam etti. İlk yıl fikrini getirip üretime geçen 78 girişimci 2 milyon liralık satış yaptı.