Ev sahiplerine vergi uyarısı

2010 yılı içinde elde edilen kira gelirleri için beyanname verme dönemi yarın başlıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Şubat 2011 Güncelleme 28 Şubat 2011, 16:26
Ev sahiplerine vergi uyarısı

İÇİNDEKİLER

Beyanda bulunmayan ev sahiplerine ağır para cezası kesilecek. Kirada evi olanlar bu yazıyı dikkatle okuyun...

Kira gelirleri için beyanname verme dönemi başlıyor. 2010 yılı mesken kira gelirlerinde 2 bin 600 lira istisna uygulanacak. Mesken kira geliri 2 bin 600 liranın altında olan ev sahipleri beyanname vermeyecek. Bu tutarın üzerinde kira geliri elde edilmesi halinde ise önce 2 bin 600 liralık istisna rakamı düşürülecek, geri kalan tutar vergiye tabi tutulacak. Mesken kira geliri bulunanlar, götürü ya da gerçek gider yöntemini seçecek ve bu yöntemlere göre vergilendirilecek.

İLK TAKSİT DE ÖDENECEK

1-25 Mart arasında beyanname verilecek, verginin ilk taksiti de ay sonuna kadar ödenecek. Konut kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan verilirse, 2 bin 600 liralık istisnadan yararlanılamayacak. Geçmişe ait kira gelirlerini hiç beyan etmeyen ya da eksik bildirenler, Vergi Usul Kanunu'nun pişmanlık ve ıslah hükümlerinden faydalanacak. Kira geliri bildirilmezse mükellefe ağır para cezası uygulanacak.
Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci de, "Beyannamelerinizi verin. Doğru beyanda bulunmayanlar ceza ve gecikme faiziyle karşı karşıya kalacak" dedi.

KENDiSi DE KiRA VERiYORSA...

2010'da elde ettikleri konut kira geliri 2 bin 600 liranın altında kalanlar beyanname vermeyecek. Bu tutar aşılırsa, istisna tutarı dışındaki rakam gelir vergisine tabi olacak. İşyeri kira gelirlerinde 22 bin lira istisna tutarı dikkate alınacak. Beyannameler vergi dairelerine verilecek.

Bazı ev sahipleri evlerini kiraya verip, kendileri de kirada oturur. Bu kişiler, istisna tutarını düştükten sonra ödediği kira tutarını da gider olarak düşebilir. Ancak 'gerçek gider' yöntemini seçmek durumundalar.

Örneğin; evini 600 liraya kiraya veren bir kişi, 800 TL'ye kirada oturuyorsa ödediği kirayı hasılattan düşerek beyanname verecek. (Mevcut durumda gelir çıkmasa bile.)

GÖTÜRÜ GİDER YÖNTEMİ
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25'i oranında götürü gideri gerçek giderlerine karşılık olmak üzere indirebilir. Haklarını kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. Örnek (2010 yılı içinde): 30 bin TL mesken kira geliri olan mükellef; 30.000-2600=27.400 TL 27.400- (götürü giderx %25 ) = 20.550 TL Bu mükellef 2010 yılı için vergi tarifesine göre 3.670 TL gelir vergisi ödeyecektir.

GERÇEK GİDERİ SEÇENLER
Mükellefler, kiraya verdikleri gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör giderleri, idare giderleri, sigorta giderleri, iktisap bedelinin yüzde 5 oranında gider indirimini (sadece meskenler için geçerli) belgelemeleri durumunda gerçek gider yöntemini seçebilirler. Gerçek gider yöntemini seçenler, indirdikleri gerçek giderlerden vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmını gider olarak indiremeyecektir.

İNDİRİLEBİLİR GİDER= Toplam gider x Vergiye tabi hasılat / Toplam hasılat

HANGİ YÖNTEM TERCİH EDİLMELİ?
Götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe diğer yöntemi seçemezler. Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler, dilediği takdirde bir sonraki yıl götürü gider yöntemini seçebilir. Mükellefler, kendileri için hangi yöntem vergisel avantaj sağlıyorsa onu seçmelidir. Yüksek kira geliri olanlar, giderlerini belgelemeleri ve ibraz etmeleri zor olacağından götürü gider yöntemini seçmeli. Evi yeni alan, özellikle banka kredisi kullananlar, kira geliri düşük olanlar gerçek gider yöntemiyle daha avantajlı olabilir.