Kalkınma Bankası'nın kredi bakiyesi 1 milyar TL'yi aştı

Sermayesinin yüzde 99'u Hazine'ye ait olan ve yatırım kredilerini destekleyen Kalkınma Bankası, 2010 yılı sonu itibariyle kredi bakiyesi 1 milyar TL'yi, aktifleri ise 1 milyar doları aştı. Banka, 2011'in ilk iki ayında aldığı kredi talebi ise 465 milyon TL'ye ulaştı.

Giriş Tarihi 22 Şubat 2011, 00:00 Güncelleme 22 Şubat 2011, 20:44
Kalkınma Bankası’nın kredi bakiyesi 1 milyar TL’yi aştı

İÇİNDEKİLER

Sermayesinin yüzde 99'u Hazine'ye ait olan ve yatırım kredilerini destekleyen Kalkınma Bankası, 2010 yılı sonu itibariyle kredi bakiyesi 1 milyar TL'yi, aktifleri ise 1 milyar doları aştı. Banka, 2009-2010 döneminde sırasıyla 1,9 ve 2 milyar TL kredi talebi alırken, 2011'in ilk iki ayında bu talep 465 milyon TL'ye ulaştı. İstanbul'a taşınma niyetinde olan banka, önümüzdeki 3 yıllık dönemde danışmanlık hizmetlerinden 14 milyon TL gelir beklerken, ayrıca 75 ile 100 milyon dolar sendikasyona gitmeyi planlıyor.


İLK İKİ AYDA 465 MİLYON TL KREDİ TALEBİ ALDI
Türkiye Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Abdullah Çelik, bankanın 2010 yılı faaliyetleri ve yeni projelerini açıkladı. Bankanın son beş yıllık süreçte gerçekleştirilen çalışmaların olumlu sonuçlarının faaliyet artışı şeklinde kendini gösterdiğini belirten Çelik, bu kapsamda küresel kriz sırasında kredi pazarlamasında diğer bankaların yavaşlamasını fırsata çevirme stratejisinin başarılı olduğuna dikkat çekti. Bu kapsamda 2009-2010 döneminde sırasıyla 1,9 ve 2 milyar TL kredi talebi alındığını belirten Çelik, 2010 yıl sonu itibariyle 1 milyar TL kredi bakiyesi, 1 milyar dolar aktif toplamı hedeflerinin aşıldığını, 2009 yılında kredi plasmanlarının bir önceki yıla göre yüzde 37, 2010 yılında ise yüzde 47 arttığını kaydetti. Çelik, 2011 yılında 15 Şubat 2011 tarihi itibariyle kredi talebinin 465 milyon TL'ye ulaştığını bildirdi.


FAALİYETLER ARTACAK
Bankanın yatırımcılara zor zamanda verdikleri güven sonucunda banka faaliyetlerinde 2011 yılında önemli oranda artık beklediklerine dikkati çeken Çelik, kredi bakiyesinin aktif içindeki payının 2006'da yüzde 38, 2010 yılında ise yüzde 74 seviyesine ulaştığını dile getirdi. Söz konusu artış oranlarıyla 2009 ve 2010 yılında İMKB'de işlem gören bankalar içinde kredi hacmini en fazla artıran banka Kalkınma Bankası olduğunu vurgulayan Çelik, "Global ekonomik kriz döneminde dahi bir kamu kalkınma bankası olarak kredilendirme faaliyetleri artırılmıştır. Kredilerde bu artış sağlanırken birinci sınıf müşterilere hitap edebilecek hizmet kalitesinin yakalanmasının bir sonucu olarak donuk alacaklar 2002 yılındaki yüzde 23,9 seviyesinden bu yıl yüzde 5,8 seviyesine çekilebilmiştir. Bu yılın sonunda takipteki alacakların sektör ortalamalarının altına inmesi beklenmektedir" dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARINA 2.1 MİLYAR TL KREDİ TAHSİS EDİLDİ
Kredilerde ülke önceliklerine paralel olarak yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesine önem verildiğini, toplam 112 projenin incelendiğini, 2.1 milyar TL kredi tahsis edildiğini açıklayan Çelik, "Sadece 2010 yılında üretime giren tesisleri ile ülkeye 275 MW kapasite kazandırılmıştır. 2011 yılında üretime geçecek tesislerin kapasiteleri toplamı 117 MW olacaktır. İthal doğalgazla elektrik üretiminin ağırlığını koruduğu ülkemiz, enerji piyasasında yerel kaynakların payının artırılarak yurt dışına döviz çıkışının azalmasında katkımız artarak devam edecektir" diye konuştu.

SENDİKASYONA GİDECEK
Uluslararası derecelendirme kuruluşlarından ülkede not artışının olumlu olması halinde sendikasyon ve tahvil ihraçları yoluyla kaynak elde etme konusunun, bu yılın gündemi arasında yer alacağını belirten Çelik, Kalkınma Bankası'nın da sendikasyona gideceğini, tahvil ihracı için bekleyeceğini açıklayarak, şunları söyledi:

"Tahvilden önce sendikasyon gelecek. Sendikasyonda muhtemelen 75 veya 100 milyon dolar olacak. Tahvil ihracı için biraz daha bekliyoruz. Not artışlarını bekleyeceğiz. Bunun için piyasadan oran almaya başladık."

600 MİLYON DOLARLIK KAYNAĞIN YARISI, İLK YARIDA TEMİN EDİLECEK
Yatırımlara finansman sağlama konusunda fon oluşumları ve kamu-özel işbirliği projelerinin desteklenmesinin önem kazanacağını vurgulayan Çelik, turizm, imalat sanayi ve yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesine devam edileceğini, enerji verimliliği, çevre ve çevre teknoloji yatırımlarının desteklenmesinin gündemde olacağını söyledi. Bu kapsamda bankanın uzun vadeli kaynaklar için 2011 yılında 600 milyon dolarlık kredi temin etmeye çalıştığını belirten Çelik, bu rakamın 300 milyon dolarlık kısmının, bu yılın ilk yarısında tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.


TOPTAN BANKACILIK KREDİLERİNİN YÜZDE 25'İ KALKINMADA ÖNCELİKLE YÖRELERE KULLANDIRILACAK
Toptan bankacılık uygulamaları ile bankanın, anonim olmayan küçük ölçekli şirketlere ticari bankalarla işbirliği yaparak ulaşma imkanı kazandığını belirten Abdullah Çelik, kalkınma bankaları tarafından uygulanan bu yöntemle, istihdam yaratma ve bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmayı hedefleyen kredilerin kullandırıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Şu anda dört proje devem etmektedir. Tamamlanan iki uygulama ile toplam 60 milyon TL, 305 şirkete kullandırılmış, yaklaşık 2 bin ek istihdam sağlanmıştır. Bu kredilerin yüzde 38'i kalkınmada öncelikli yörelere, yüzde 30'u özel gelişme bölgelerinde yer alan şirketlere kullandırılmıştır. Şu anda devam eden 100 milyon dolar ve 50 milyon Euro tutarındaki toptan bankacılık kredilerinin de yüzde 25'i kalkınmada öncelikli yörelere kullandırılacaktır."

İSTANBUL'A GELME NİYETİMİZ VAR
Bankanın İstanbul'a ne zaman taşınacağı sorularına Çelik, "Torba Yasa'ya, Bankamızın merkezinin ana sözleşmede belirtileceğine ilişkin bir hüküm kondu. Şu anda kanunumuzda Ankara'ydı. Bankamızın merkezinin İstanbul olarak belirlenmesi imkanı vardır. Torba Yasa imzalanıp yayınlandıktan sonra. İstanbul'a taşınma niyetimiz var. İstanbul'a taşınmanın bankaya yararlı olacağını düşünüyoruz" yanıtını verdi. Çelik, bankanın danışmanlık hizmetlerinden önümüzdeki 3 yılda 14 milyon TL gelir beklediğini açıkladı. Küçük Girişimci Kredi Programı'nın (SELP-II) Hazine Müsteşarlığı'na devredileceği bilgisini veren Çelik, buradaki 117 milyon Euro olduğunu belirterek, "Bunun yönetimine talibiz" dedi.