Dersimiz hesap!

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yoksul ailelere yapacağı yardımın formülünü açıkladı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kılıçdaroğlu'nun hesabını 'İlkokul 3. sınıf hesabı' diye niteledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Şubat 2011 Güncelleme 18 Şubat 2011, 09:41
Dersimiz hesap!

İÇİNDEKİLER

En büyük seçim kozu Aile Sigortası'nın detaylarını açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun hesabı yeni bir tartışma başlattı. Kılıçdaroğlu, önceki gün yoksulluk sınırı altındaki 3 milyon aileye ayda 600 ile bin 250 lira arasında para verileceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu, kaynak olarak da, şu anda sosyal yardımlara harcanan 4.1 milyar liranın üzerine yılda 8.7 milyar lira bütçeden ekleyeceklerini söyledi.

İLKOKUL SEVİYESİ
Bu açıklamaya yanıt Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan geldi: Bakan Babacan, "Sayın Kılıçdaroğlu, 'sosyal yardımların maliyeti 12 milyar lira' civarında diyor, ancak yaklaşık 22 milyar gibi bir rakam tutuyor. Bu ilkokul 3 matematiği" ifadesini kullandı. Ali Babacan, bu konuda 3 ayrı rakam verildiğini belirterek, şöyle devam etti: "İlkokul 3'üncü sınıf matematiği becerisine sahip herkese şu hesabı yaptırabilirsiniz. 12 milyon 700 bin yoksulu ailedeki kişi sayısına bölün. Mesala 12'yi 4'e bölün. Eder 3 milyon aile. 3 milyon aileyi ayda 600 lirayla çarpın, daha sonra 12 ayla çarpın. Bunun hesabını yaptığınızda yaklaşık 22 milyar gibi bir rakam tutuyor. Bu şu demek; ya yanlış çarpma bölme yapılıyor ya da 12 milyon yoksul yok Türkiye'de. Ya da 12 milyon yoksul varsa bile bunun tamamına değil, çok daha az sayıda vatandaşa ödeme yapılacak gibi görülüyor. Nereden baksanız bu matematik hesabı tutmuyor."

KAYNAK YÜKSEK
Ortalamaya göre de bir hesap yapan Babacan, "3 milyon aileye 900 lira ödendiği düşünülürse yıllık 32.4 milyar lira kaynak gerekiyor" şeklinde konuştu.

BÜTÇEDE YARDIM İÇİN 4 DEĞİL 16 MİLYAR VAR
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Sosyal yardımlara 4.1 milyar lira harcanıyor' açıklamasına da karşı çıktı. Babacan, şu anda bütçede 4 milyar lira bulunduğunun söylendiğini belirterek, "Bütçe okumayı da daha iyi öğrenmeleri gerekecek" dedi. 2009 bütçesinde sosyal hizmetler ve yardımlar için toplam 14.5 milyar lira civarında, 2010 yılı için de 15-16 milyar civarında bir rakam bulunduğunu ifade eden Babacan, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun söylediği rakamın çok üzerinde bir rakam bizim bütçemizde var" şeklinde konuştu.