Kıbrıs'a su taşıyacağız

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 4 yıl içerisinde dünyada ilk kez uygulanacak denizin içinden askıda boru hattı sistemi ile Kıbrıs'a yılda 75 milyon metreküp su vereceklerini söyledi.

Giriş Tarihi 28 Ocak 2011, 00:00 Güncelleme 28 Ocak 2011, 15:15
Kıbrıs’a su taşıyacağız

İÇİNDEKİLER

DSİ Bölge Müdürlüğü'nde değerlendirme toplantısı yapmak üzere dün akşam Adana'ya gelen Bakan Eroğlu, bugün sabah basın toplantısı düzenledi. Eroğlu, toplantıda akşam yapılan değerlendirme toplantısı hakkında bilgi verdi.

Eroğlu, Adana'ya 2011 yılında yapılması planlanan 37 milyon liralık yatırımı 60 milyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, yıllardır tamamlanamayan Yedigöze Barajı'nın bitme noktasına geldiğini, Mart ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yapacağını söyledi. Eroğlu, yapılan barajla birlikte 75 bin hektar alanın sulanacağını, bu barajın İmamoğlu Ovası için öneminin büyük olduğunu kaydetti. Eroğlu, Adana için bu yılın yatırım yılı olacağını, yarım kalan projelerin tamamlanacağını, yeni projelerin üretileceğini söyledi. "

4 YIL İÇİNDE KIBRIS'A YILDA 75 MİLYON METREKÜP SU VERECEĞİZ"
Eroğlu, bir gazetecinin Mersin ile Girne arasına deniz altından döşenen boru hattıyla su verileceğini sorması üzerine, "Kıbrıs'a su vermek için Mersin Ala Köprü'de ve Kıbrıs Geçit köyde bir baraj yapılacak. Bu barajların yapımının yanı sıra Anamur'dan Girne'ye kadar deniz altından askı boru döşenecek. Ancak bu barajların sadece Kıbrıs'a su götürme görevi yok. Bunların yanı sıra sulama, taşkın koruma, Kıbrıs'a su iletme gibi önemli görevleri var. Anamur ile Girne arasındaki boru hattı yapımı daha kısa
sürüyor, 2 yıl sürüyor.

Dolayısıyla bunu 1.5 yıl sonra ihale edeceğiz ki, bitişi aynı olsun. Bir de Kıbrıs'ta Geçit Köy Barajı yapılacak. Böylece 3 büyük adımda bunu gerçekleştirmiş olacağız. En uzun süren Ala Köprü Barajı büyük bir baraj, 4 yıl sürüyor. Geçit Köy Barajı 3 yıl sürüyor, boru hattı da 2 yıl sürüyor. Dolayısıyla biz bunu 4 yılda hepsi aynı anda bitecek şekilde planlama yapıyoruz. İnşallah 6 ay sonra Kıbrıs'taki Geçit Köy Barajı ihalesini yapmamız lazım ki aynı sürede bitsin. Daha sonra da 1.5 yıl içinde deniz geçiş hattının ihalesini yapacağız. Böylece işi tamamlayacağız. Yılda 75 milyon metreküp su taşıyacak Kıbrıs'a bu hat. 1 metre 4 santim çapında boru 250 metre derinden askıda gidecek. Deniz içinde askıda dünyada bunu ilk kez biz uygulayacağız. İnşallah başarılı olacağımıza inanıyorum. Her şeyi yaptık, şu an hazır. Ben başarılı olacağımıza inanıyorum" dedi.

"SURİYE İLE DOSTLUK BARAJI YAPALACAK"
Bakan Eroğlu, bir soru üzerine Suriye ile Türkiye'nin Asi Nehri üzerinde ortak dostluk barajı yapacağını da belirterek, şunları söyledi: "Suriye ile dostluk barajı Asi Nehri'nin üzerinden bu çok önemli, bununla ilgili 2 yıldır çalışmalar devam ediyor. Ama sona gelindi. Sayın Başbakanımız inşallah Suriye Başbakanı ile beraber 6 Şubat Pazar günü dostluk barajının temelini atacaklar. Suriye ile dostluk açısından, Hatay'ın su taşkınlarından korunması için çok önemli bir baraj. Bir de sulama enerji üretimi var, bu baraj bu nedenle önemli. Yıllardan bu yana bekletilmiş bir baraj, bizim dönemimizde bitirilecek inşallah."

"KAYBEDİLMİŞ ORMANLARIN 3-4 KATI ORMAN KAZANDIRACAĞIZ"
Bakan Eroğlu, bir gazetecinin kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerle ilgili hazırlanan kanun tasarısının son halini sorması üzerine, "2B ile ilgili biz bütün hazırlıklarımızı tamamladık. En son Sayın Başbakanımıza verdik, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bizim hazırlıklarımız bitti. Bizim hazırlıklarımız nedir? Tapu Kadastro 2B alanlarını belirledik. 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmiş alanlarla ilgili anayasada bu konuyla ilgili emredici bir hüküm var.

Bunlar 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını kaybetmiş alanlar, mevcut anayasanın ilgili maddesince bunların değerlendirilmesi gerekiyor. Üzerine özellikle organize sanayi bölgeleri, şehirler, köyler ve kasabalar kurulmuş. Bunların geriye kazanılması söz konusu değil, alanda vatandaşların sandığı gibi çok büyük bir alan değil. Bizim tahminimize göre 235 bin ile 250 bin hektarlık alan. Biz 2009 yılından yani 1 yılda 501 bin hektar alanda bozuk ormanı ıslah ettik. Bu 2B alanının iki katı kadar alanı kapsıyor.

Dolayısıyla bizde ormanlar azalmıyor, artıyor. Bir de oradaki alanlar kanun çıktığı zaman en az 3-4 katı alan ağaçlandırma yapılacak. Belki kaybedilen alanın 3-4 katı alan ormana kazandırılacak. Bu bakımdan vatandaşla yıllardır olan problem de çözülmüş olacak. Çünkü vatandaş üzerinde duruyor, organize sanayi bölgesi kurulmuş. Devlet buna zamanında izin vermiş, vatandaşla devlet mahkemelik olmuş. Anayasanın ilgili maddesi gereği vatandaşa para verilecek. Alınacak para orman köylüsünün gelişmesinde, yeni ormanlar oluşmasına neden olacak" cevabını verdi. Bakan Eroğlu, basın toplantısının ardından değerlendirme toplantılarına katılmak üzere Mersin'e hareket etti.