Türk dizileri Ortadoğu ve Balkanlar'da izlenme, dizi sektörü de, 50 milyon dolarla ihracat rekor kırdı. 20'den fazla ülke insanı, sayıları 70'i aşkın Türk dizisini beğeniyle izlerken, Ortadoğu'da yabancı programda Türk dizilerinin pazar payı yüzde 60'a ulaştı. Türk dizi filmleri sektöründeki ihracatın yaklaşık yüzde 80'ini yapan Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Gülgen, şirket olarak televizyon yapımı ihracatına 1997 yılında başladıklarını, ilk dizi ihracatının ise 2001-2002 yılları yapımı Deli Yürek dizisi olduğunu söyledi. Söz konusu dizinin ilk olarak Kazakistan'a satıldığını anlatan Gülgen, "Yurt dışına satılan ilk Türk dizisi bilindiği gibi Gümüş değil, Deli Yürek'tir" dedi.
BİR BÖLÜMÜ 20 BİN DOLAR
Dizi film ihracatının satış serüveninin bölüm başına 30-50 dolarlar ile başladığını, bugün bölüm başına 20 bin dolara kadar çıktığını belirten Gülgen, Türk dizilerinin ilk ihraç edildiği ülkelerin Kazakistan, Azerbaycan gibi Türk kültürünün yakın olduğu ülkeler olduğunu, fakat başta politik sebepler olmak üzere çeşitli nedenlerle Azerbaycan'ın son 2-3 yıldır Türk dizilerinin yayınlanmasına yasak getirdiğini ifade etti. Kazakistan ve Özbekistan'da satışların sürdüğünü, Ortadoğu'nun da önemli bir pazar olduğunu kaydeden Gülgen, şu anda bu bölge ülkelerinde yabancı programda Türk dizilerinin payının yüzde 60 olduğunu vurgulayarak, "Ortadoğu'da 6-7 tanesi çok büyük gruplar olmak üzere 300'den fazla televizyon kanalı var ve Türk dizilerine inanılmaz ilgi gösteriyorlar'' şeklinde konuştu.
En pahalı dizi EZEL
Dizilerin bölüm başına ücretleri dizinin yayın yılı ile ülkeye göre değişiyor. Halen diziler bölüm başına 500 dolar ile 20 bin dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Fırat Gülgen, şu anda en pahalı dizinin Ezel olduğunu belirterek, bir dizinin iyi satılması için pazarı ve ülkeyi iyi bilmek, dizi pazarının büyümesi için de yeni ülkelere gitmek gerektiğini vurguluyor.
Türk ürünleri tanıtılmalı
Yurt dışında yayınlanan Türk dizilerine ihraç ürünlerinin yerleştirilmesinin o ülkenin ihracat pazarı açısından iyi olacağını anlatan Fırat Gülgen, şunları kaydetti: "Bütün dünyanın bildiği içecekler yerine, kendi içeceğimiz dizilerde içilebilir. Örneğin; dizilerde Türk ürünü beyaz eşya ya da tekstil ürünleri sergilenebilir."
'One minute' popülaritesi
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın popülaritesinden dolayı özellikle Ortadoğu'da masaya 1-0 galip oturduklarını söyleyen Fırat Gülgen, Katar'da yaşadıklarını şöyle anlattı: "Davos'taki 'one minute' olayından 1 ay sonra Katar'da bir TV kanalına gittik. Herkes bu olaydan bahsediyordu. Başbakan Erdoğan'ın Ortadoğu'daki popülaritesi satışlarımızı arttırdı."