Çalık Grubu zirveye taşındı

Financial Times'ın bankacılık sektör dergisi The Banker tarafından "Arnavutluk'ta 2010 yılının En İyi Bankası" ödülü, bir Türk bankasına gitti. Çalık Holding'e ait Banka Kombetare Tregtare (BKT), bu ödüle ikinci kez layık görülüyor…

Giriş Tarihi 03 Aralık 2010, 00:00 Güncelleme 03 Aralık 2010, 23:45
Çalık Grubu zirveye taşındı

İÇİNDEKİLER

Perşembe günü Londra'da düzenlenen ve İngiliz BBC televizyonunun ünlü sunucu ve gazetecisi Michael Buerk'ın sunduğu ödül töreninde 149 ülkenin en iyi bankalarına ödülleri verildi. Bankacılık alanında yenilikçi hizmetleriyle pazar payını artırarak Arnavutluk'ta ve Kosova'da sektörünün öncüsü konumuna gelen BKT'nin ödülünü BKT Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Usta, The Banker dergisi Finans Editörü Philip Alexander'dan aldı.

ARNAVUTLUK'TA 58 ŞUBEYE ULAŞTI
Mehmet Usta, yaptığı konuşmada 2006 yılında ilk kez BKT'ye layık görülmesinin ardından bu sene ikinci defa aynı ödülü almanın önemini vurguladı: "BKT, Çalık Grubu'na geçtikten sonra büyük atılımlar gerçekleştirdi. Satın alma sürecinden önce 27-28 şubeli bir banka olan BKT'de şube açma faaliyetlerine hız verdik. Bugün Arnavutluk'ta 58, Kosova'da 13 şube olmak üzere toplam 71 şubeye ulaşmış durumdayız. Arnavutluk'un en büyük iki bankasından biri olmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Türk bankacılık sektöründeki mevcut gelişmeleri Arnavutluk'a da adapte etmeye ve uygulamaya çalışıyoruz. Özellikle 2010 yılında büyük atılımlar gerçekleştirdik. Elektronik bankacılığı devreye soktuk ve Türkiye'de daha önceki yıllarda yaygın bir şekilde uygulanmakta olan taksitli kart uygulamasını Arnavutluk'a ilk defa biz getirdik. Yine elektronik bankacılık çerçevesinde mobil bankacılık uygulamasına geçtik. Grup GSM şirketi Eagle Mobile faturasız hatlar için POS cihazları üzerinden kredi yüklemeyi ilk defa biz gerçekleştirdik. ATM'leri döviz bürosu haline dönüştürdük. Tüm bu yenilikler bizim yeniden Arnavutluk'un en iyi bankası seçilmemizi sağladı.

"AKTİF BÜYÜKLÜĞÜMÜZ 1.5 MİLYAR DOLAR"
Hizmete sunulan yeniliklerin teknolojiye açık Arnavut halkının hayatını kolaylaştıracağını belirten Usta sözlerine şöyle devam etti: "BKT bu gelişim sürecinde Merkez Bankası, rating kuruluşları ve sektör dergilerinden en yüksek derecelendirmeleri aldı. Ayrıca, pazar payımızı artırırken, istikrarlı ve kârlı bir performans gösterdik. Arnavutluk'ta hemen hemen tamamı yabancı bankacılık gruplarına ait 16 banka içinde BKT olarak pazar payımız yüzde 17. Dolar bazında yıllık özkaynak getirimiz ise yüzde 28. Bugün BKT olarak 1.5 milyar dolarlık aktif büyüklüğümüz ve 1.3 milyon dolar mevduatımız bulunmaktadır."

AVRUPA'NIN EN YENİLİKÇİ BANKASI

Ekim ayında Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın da katılımıyla gerçekleştirdiği lansman toplantısında mobil bankacılık uygulamaları, internet bankacılığı, taksit kartlar ve ATM'lerdeki yenilikleri Arnavutluk halkına tanıtan BKT'nin 13' ü Kosova'da olmak üzere 71 şubesi var. Resmi olarak Ocak 1993'te Arnavutluk Ticari Bankası (BTSH) ile Arnavutluk Milli Bankası'nın (BKSH) birleşmesiyle kurulmasına rağmen kökleri 1920'lere kadar uzanıyor. Arnavutluk'ta faaliyet gösteren en büyük ikinci ticari banka olan BKT, Arnavutluk Parlamentosu'ndan 17 Ekim 2000'de çıkan kararla özelleşti. Çalık Finansal Hizmetler, Aralık 2005'te bankanın Uluslararası Yatırımcılar Konsorsiyumu'na ait yüzde 60 hissesini satın aldı. Haziran 2009'da da kalan hisselerin sahibi oldu. Sunduğu hizmetlerle müşteri adedini sürekli artıran BKT, Arnavutluk'un en yenilikçi bankası olarak tanınıyor. Tamamen yabancı bankacılık gruplarına ait toplam 16 bankanın faaliyet gösterdiği Arnavutluk' ta, BKT' nin pazar payı yüzde 17. Bu, yurtdışında faaliyet gösteren Türk bankaları içinde en yüksek oran.