Esnafı icradan kurtaracak formül

Esnaf, 200 milyon liraya ulaşan borçlar yüzünden odalardan belge dahi alamıyor. Borçluların üyeliği askıya alınırken, işletmeler icrayla karşı karşıya kalıyor.

Giriş Tarihi 23 Kasım 2010, 00:00 Güncelleme 23 Kasım 2010, 12:00
Esnafı icradan kurtaracak formül

İÇİNDEKİLER

Esnafın oda ve borsalara olan üyelik borçlarının da yeniden yapılandırma kapsamına girmesi iş dünyasına rahat nefes aldırdı. Zaman'a göre, birikmiş borcunu ödeyemediği için odalardan belge dahi alamayan esnaf, tasarının kanunlaşması halinde işlemlerini gerçekleştirebilecek. Bu kapsamda 81 ilde bulunan 365 oda ve borsaya üyelerinin yaklaşık 150-200 milyon liralık bir borcunun olduğu hesaplanıyor.

Kesin rakam için ise tüm oda ve borsaların üyelerinin borçlarını gecikme cezasıyla birlikte yeniden hesaplaması gerekiyor. 350 bin üyesi ile Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından olan İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 80 bin üyesinin aidatını ödemediği için askıya alındığı belirtiliyor. Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) üyelerinden 12 milyon liralık alacağı bulunurken, yaklaşık 25 bin üyesi olan Konya Ticaret Odası'nın (KTO) alacağı 6 milyon liraya ulaşmış durumda. Sanayi Bakanlığı'nın talebiyle sadece Konya Ticaret Odası alacağını tahsil edemediği için 3 bin esnafı icraya vermişti. Üyelerin odalara olan aidatları işletme büyüklüklerine göre değişiyor. Örneğin Konya Ticaret Odası'nda birinci derece olarak kabul edilen en düşük üyelik aidatı 75 lira iken, aynı rakam 375 liraya kadar da çıkabiliyor.

Odalar, iki yıl aidatını ödemeyen esnafın üyeliğini üçüncü yıl askıya alıyor. Esnaf odadan belge istediğinde birikmiş borçlarını ödemesi halinde askıdan ineceği cevabıyla karşılaşıyor. Aidat borcu gecikme cezasıyla da katlandığı için üyelerin askıdan inmesinin zor olduğuna dikkat çeken bir oda başkanı, "Yeniden yapılandırma kapsamına üyelerin borçlarının da alınması çok iyi oldu. Borcunu toptan ödemediği için üyeliği askıda olan birçok esnaf şimdi rahat nefes alacak. Ortalama 150 milyon liranın üzerinde bir borç yeniden yapılandırılacak." dedi. Oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) olan borcunun çok önemli olmadığını aktaran bir başka yetkili ise bu rakamın 400 bin liranın üzerinde olduğuna dikkat çekti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da birikmiş vergi ve prim borçlarını yeniden yapılandırmaya yönelik çalışmanın, iş dünyasını rahatlatacak çok önemli bir adım olduğunu belirterek, bu girişimin reel sektöre büyük bir motivasyon ve ivme kazandıracağına dikkat çekmişti. Hisarcıklıoğlu, yapılandırmayla ilgili çalışmanın, TBMM'den ivedilikle geçmesini ve bu süreçte muhalefet partilerinin de yapıcı katkı sağlamasını beklediklerini dile getirmiş, haberin reel sektörde büyük bir motivasyon ve ivme sağlayacağını kaydetmişti. Reel sektör olarak bu kapsamlı çalışmaların sonuca ulaşması için destek vereceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, 81 il ve 160 ilçedeki oda ve borsaları kanalıyla, tüccar ve sanayicilerin bu imkanlardan haberdar olmaları ve faydalanmaları için çalışacaklarını söylemişti.