Anadolu toprağından servet fışkırıyor

Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında 8 milyar ton petrol kayası bulundu. Isıtıldığında petrol ve doğalgaza dönüşen kayalardan 687 milyar dolar değerinde petrol üretilebilecek...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2010 Güncelleme 27 Ekim 2010, 16:41
Anadolu toprağından servet fışkırıyor

İÇİNDEKİLER

Yeraltı zenginlikleriyle dünyanın dikkatini çeken Türkiye'nin yüzü, petrolden yana da gülecek... Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü'nün sondaj çalışmaları sonucunda, Konya-Ereğli ve Niğde-Bor havzasında, 8 milyar ton petrollü şeyl (petrol türetebilen kaya) potansiyel kaynak rezervi tespit edildi.
Isıtıldığında petrol ve doğalgaz üretilebilen kayalardan 2.6 milyar varil ile 8.3 milyar varil arasında petrol çıkarılabileceği hesaplanıyor. Buna göre bölgedeki petrolün potansiyel değerinin 218 milyar ile 687 milyar dolar arasında olabileceği belirtiliyor.

'ACİL ARAŞTIRIN' TALEBİ

MTA, Ereğli-Bor havzasında 2006 yılında başlattığı çalışmalar sonucunda, açılan 15 adet sondajdan 10 tanesinde sıvı petrol izleri ve petrollü şeyller tespit edildi. Uzmanlar, Ereğli-Bor havzasındaki yeni bulguların netleştirilmesi ile petrollü şeyl rezervinin ve üretilebilir şeyl petrolü miktarının tam olarak belirlenmesinin, acil araştırılması gereken bir konu olduğunu belirtiyor. MTA uzmanları da, özel ya da kamu kuruluşlarının acil olarak çalışmalara başlamasını istedi.