Seçime kadar yüz binlerce tapu verilecek!

Hak sahiplerinin yüzde 90’ını belirleyen hükümet, 2B olarak bilinen ve orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını 2011’de yapılacak seçime kadar bitirmeyi hedefliyor.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 20 Ekim 2010, 19:08
Seçime kadar yüz binlerce tapu verilecek!

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin haberine göre, Meclis'te devam eden çalışma, 2B arazisinin bulunduğu bölgeye göre fiyatlandırılmasını kapsıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "En kısa sürede Meclis'e getirilecek' dediği 2B'lerin satışının seçimlere kadar tamamlanması hedefleniyor. Satıştan elde edilmesi beklenen 10 milyar dolar gelir ise altyapı yatırımlarında kullanılacak. Düzenleme 31 Aralık 1981'den önce orman alanı dışına çıkmış arazileri kapsayacak. Hak sahipleri ile mirasçılarına yapılacak satışta, hak sahibi olduğunu iddia edenler ayrıca, yer ispatı için uydu görüntülerine ek olarak kadastro kaydı ile emlak vergisi beyannamesi istenecek.

Daha önce de gündeme gelmişti

2B ile ilgili çalışma, daha önceki hükümet dönemlerinde de gündeme gelmiş ancak ilkinde köşkten veto yemiş, ardından Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Yapılan incelemeler, bu araziler üzerinde 450 bin bina bulunduğunu gösteriyor. Sadece, İstanbul Sultanbeyli'de 2B arazileri üzerinde 100 bin bina bulunduğu görülüyor. Söz konusu satışla hem vatandaş yıllardır oturduğu, kullandığı ev ve arazisinin sahibi olacak, hem de devlet satış ve ardından vergi gelirine kavuşacak.