Arazilere el konulacak!

Aralarında Arçelik'in de bulunduğu, yıllardır yatırım yapmayan bine yakın firmadan 3 bin parsel arazi geri alınacak

Giriş Tarihi 18 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 18 Ekim 2010, 10:35
Arazilere el konulacak!

İÇİNDEKİLER

Yıllardır krizi bahane ederek aldıkları araziler üzerinde yatırım yapmayan bine yakın firmanın arazileri geri alınıyor. Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın haberine göre, Adapazarı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Üyesi Serol Atakan krizi bahane ederek yatırım yapmayan firmaların yıllardır yatırım yapacak olanları da engellediğine dikkat çekti. Atakan'ın yaptığı açıklamaya göre firmalara OSB yönetimi her yıl, 'yatırıma ne zaman başlıyorsun' diye soruluyor. Firmalar da 'Bu sene kriz var seneye başlayacağız' diyor. OSB yönetimi de ortada bir taahhüt olduğu için araziyi geri alamıyor. Bu süreç Adapazarı'ndaki 60 firma ile 13 yıldır bu şekilde işledi. Atakan'a göre bu durumun yarattığı iki türlü sorun var. Birincisi gerçekten yatırım yapacak firmalar yıllardır bölgede yer yok diye geri çevriliyor. İkincisi ise arazi rantı oluşuyor ve bu firmalar el altından anlaşarak bu arazileri rant kapısı haline getiriyor. Türkiye'de 263 adet OSB'de 70 binin üzerinde parsel bulunuyor. Ancak bunun 36 bininde faaliyet varken geri kalanı sadece kâğıt üstünde var. Türkiye'de yatırım yapılması için yıllar önce sanayicilere verilen ancak üzerine bir çivi bile çakılmayan 30 binin üzerindeki sanayi parselleri bulunuyor. İşte bu çarpık tabloyu tersine çevirmek isteyen hükümet, şimdi bu arazileri tek tek geri alıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın destek verdiği çalışma OSB yöneticileri tarafından uygulanıyor. OSB yöneticileri 10 yılı aşkın süredir çeşitli bahanelerle yatırım yapmayan firmalarla görüşüp arazileri anlaşarak ya da hukuki süreç başlatarak geri alıyor.

AMAÇ RANTI ÖNLEMEK
10 yılı aşkın süredir yatırım sözünü yerine getirmeyen bine yakın firmadan 3 bin arazi geri alınarak yeni sahiplerine kazandırılacak. Yeni sahiplerin yatırıma bir ay içinde başlaması ise zorunlu tutulacak. Gebze OSB Başkanı Yücel Güngör de bu yıl yatırım yapmayan 21 firmadan arazilerin geri alınması için karar aldıklarını söyledi. Manisa'da büyük firmalarında yer aldığı 23 firma 10 yıldır yatırım yapmadığı için arazileri geri alınacak. Sürecin uygulandığı sanayi bölgelerinden Adapazarı'nda ise tamamı dolu görünen 90 sanayi parselinin sadece 30'u faaliyete geçmiş durumda. Kalan bölüm ise arazi alan ancak bunu gerçekleştirmeyen firmalara ait. Adapazarı OSB'den Serol Atakan firmaların bu tavrı nedeni ile gerçek yatırımcının yatırım yeri bulamadığını söyledi. "Yatırım yapmayan firmalardan arazileri geri alıyoruz" diyen Atakan sözlerine şöyle devam etti: "Bu firmalardan biri de Arçelik. Arazi kendilerine 13 yıl önce tahsis edildi. Yatırım yapacak diye çok umutluyduk. Ancak firma her sene kriz ortamı var diyerek yatırım yapmadı. Biz de araziyi geri aldık. Kendileri itiraz etmedi."

ERGÜN: OSB ÇÖPLÜĞÜNE SON VERECEĞİZ
Sabah'a konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün "Her gün yeni bir OSB kurulması talebiyle karşılaşıyoruz. Şu anda Anadolu'nun çeşitli illerinde hiç çivi çakılmamış ciddi bir OSB çöplüğü var. Buna daha fazla izin veremeyiz. OSB'lerin 3-5 müteşebbis elinde rant kapısı olarak görülmesini tasvip etmiyoruz. Artık yatırım yapmayanların tahsislerini iptal ediyoruz. OSB'lerde ihtisas alanlarına yöneldik" dedi.

11 FİRMADAN ARAZİLERİ GERİ ALINDI
Arçelik
Orsan
Küçükçalık
Yiğit
Isılsan Mak
Gedik Döküm
Ak-Plast
Kromel Mak
Şahinler Gıda
Akınal Yünlü San
Erdem Çelik

GENELGE GÖNDERİLDİ
Bakan Ergün, 'OSB'lerdeki arsa tahsisi, arsa satışları ve arsa devirleri başta olmak üzere yatırımcıların karşılaştığı sorunları çözmek amacıyla bir genelge hazırlayarak, valiliklere gönderdik' dedi. Bu genelgeye göre OSB'lerin parsel tahsis, satış ve devir işlemleriyle ruhsat ve izinlerin takip edilmesi için illerde valiliklerin koordinatörlüğünde komisyonlar kurulduğunu söyleyen Ergün 'Bakanlık olarak OSB'lerde yapılan bu işlemlerin objektif kriterlere uygun olup olmadığını izliyoruz' diye konuştu.