Ucuz domates yemenin yolu!

Adana Kabzamallar Odası Başkanı Şefik Özbey, "Vatandaşlarımız kilosu 5 liradan 5 kilo domates yerine 1 kilo alırsa fiyat kendiliğinden düşer." dedi.

Giriş Tarihi 17 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 18 Ekim 2010, 10:51
Ucuz domates yemenin yolu!

İÇİNDEKİLER

Son günlerdeki yağmur sebebiyle yaylalardaki domateslerin toplanamadığına dikkat çeken Özbey, özellikle Mersin'in yaylalarındaki domateslerin piyasaya sürülmesiyle fiyatların normale döneceğini söyledi.

Halen Adana Hali'nde yayla domateslerinin kilosunun 4 TL'den, Tokat domatesinin de kilosunun 2 ile 2,5 TL arasında satıldığını belirten Şefik Özbey, "Havalar yağmurlu olduğu için tahmin ediyorum yaylalardaki domatesler toplanmadı.

Piyasada domates kıtlaştı. Hal böyle olunca domates fiyatı arttı. Ama vatandaşlarımız 5 liradan 5 kilo domates alma yerine 1 kilo alırsa talep azalır ve fiyatlar da düşer. Ancak kasım ayı başında seraların piyasaya çıkmasıyla fiyatlar normale dönecek. Zaten domates yükseldiği kadar çıktı, artık daha da yükselmez." dedi.

DOMATES YERİNE MEVSİMSEL SEBZELERE YÖNELİN


Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman da artan domates fiyatları karşısında vatandaşlara, "Daha ucuz olan mevsimsel sebzelere yönelin." tavsiyesinde bulundu. Geçtiğimiz hafta içerisinde Mersin, Adana ve Antalya'da incelemelerde bulunduğunu anlatan Çakman, seralardaki domatesin yetişme aşamasına geldiğini, dolayısıyla bu ay sonu itibariyle domates fiyatlarının düşmeye başlayacağını söyledi.

Mehmet Çakman, "Seralardaki ürün çıkarsa fiyatlar düşecek, ancak piyasamız arz talebe göre fiyat değişikliği gösteriyor. Halkımız, pahalı domates yerine daha ucuz olan mevsimsel ürünlere yönelmeli. Veya domatesi az tüketmeli. Çünkü arz talep dengesi var. Soğuk havalar da bizim de canımız istemiyor, ama mevsimsel sebzeleri tüketmeliyiz." diye konuştu.

"DOMATES KIŞIN 4 TL'DEN AŞAĞIYA DÜŞMEZ"

İstanbul Yaş Meyve-Sebze ve Bostan Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Dayan ise fiyatların pek fazla düşmeyeceğini söyledi. Antalya Hali'nde kilosu 6-7 liradan satılan domatesin sera ürünlerinin çıkmasıyla birlikte 4-5 liradan aşağıya düşmeyeceğini öne süren Dayan şöyle devam etti:

"İhracatta yaşadığımız kurtlanma olayı bize gösterdi ki artık ilkel seralarda çıkan ürünler sağlıklı değil. Avrupa ülkelerinde domatesin kilosu 5 euro. Bizim ülkemizde sebze ve meyve fiyatları gerçekten düşük. Domatesin kilo fiyatı artınca vatandaş sıkıntıya giriyor. Ama bu kış domates çok düşmez."