Ekmeğe zam var mı yok mu?

Fırıncılar Federasyonu zam var dedi. Ancak birçok ilden gelen tepkiler zammı geri çektirdi

Giriş Tarihi 13 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 18 Ekim 2010, 11:28
Ekmeğe zam var mı yok mu?

İÇİNDEKİLER

İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, ekmeğe şu anda zam yapılmasının söz konusu olmadığını belirterek, ''Zam yetkisi olmayan Fırıncılar Federasyonu, zam açıklaması yapmasın'' dedi.

İSTESOB Başkanı Yılmaz, Türkiye Fırıncılar Federasyonunun yüzde 15'i geçmemek üzere ekmeğe zam geleceği yönündeki açıklamasına ilişkin yazılı bir değerlendirme yaptı.

Türkiye Fırıncılar Federasyonunun zam yapma yetkisi bulunmadığını belirten Yılmaz, ekmek zammı konusunun, esnaf birliklerinin yetkisinde bulunduğunu ve İstanbul'da da şu anda ekmeğe zam yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.

5362 sayılı yasa gereği, ekmek zammı yapma yetkisinin, illerde esnaf birliklerine ait olduğunu ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

''Fırıncılar Odası fiyat belirler, il birliklerinde tarife komisyonu bu fiyatı incelemeye alır. Eğer fiyat artışı gerekiyorsa, birlik yönetimi onaylar. Bizim şu anda böyle bir çalışmamız ve zam kararımız yok. Ekmeğe, 2008 yılından beri zam yapılmadı. Ancak, şu ana kadar İstanbul Fırıncılar Odasından fiyat artışı konusunda talep de gelmedi. Buna rağmen, Fırıncılar Federasyonu Başkanı'nın yetkisi olmadığı halde sık sık ortaya çıkıp zam açıklamaları yapmasını manidar buluyoruz.''

ATO'YA KAYITLI FIRINCILAR ZAM YAPMAYACAK
Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nu ekmeğe azami yüzde 15 zam kararı alırken, başta un olmak üzere girdi fiyatlarındaki artışa rağmen Başkent'te Ankara Ticaret Odası'na (ATO) kayıtlı fırıncıların, Mayıs ayı sonunda kadar zam yapmayacakları bildirildi.

ATO Başkanı Sinan Aygün, ekmek zammı haberlerinin tüketicide endişe yarattığını belirterek, ''İstanbul'un ardından Ankara'da da zam olur mu endişesi yaşayan vatandaşlarımız rahat olsunlar. Ankara'da bu yıl ekmeğe zam yapılmayacak''dedi.

Aygün, şunları kaydetti:

''Ankara'da her gün 3,5 milyon ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 90'ı Ankara Ticaret Odası'na bağlı fırınlarda üretilmektedir. Üyelerimle istişarede bulunarak bu yıl sonuna kadar kesin olmak üzere, yakın zamanda ekmeğe zam yapmama kararı aldık. Emekli maaşlarına yapılacak zam daha dün açıklanmışken, bugün ekmek fiyatlarına zam yaparak emeklilerin ağız tadını bozmamamız lazım. Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun da imkanları zorlayarak bu doğrultuda hareket etmelerini rica ediyorum.''

Ankara'da ekmek fiyatlarının halen 50-60 kuruştan satıldığını hatırlatan Aygün, Türk halkının et fiyatlarından sonra ekmek fiyatlarında da bir şokla karşılaşmasını arzu etmediklerini, gramajda bile oynamadan bütün yıl boyunca fiyatları sabit tutacaklarını kaydetti.

İZMİR'DE DE ZAM YOK
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Necdet Durmuş, İzmir'de ekmeğe zam yapılması yönünde şu an için bir talepleri olmadığını, İstanbul ve Ankara'da belirlenecek yeni fiyatlara göre bir düzenleme yapılabileceğini ifade etti.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun bugün yaptığı açıklamayla ekmekte un ve işçi maliyetlerindeki artış gerekçe gösterilerek, yüzde 15'i aşmamak üzere zam yapılması gerektiğini belirtmesi sonrası AA muhabirine açıklama yapan Durmuş, Türkiye genelinde açıklama yapılmasına rağmen her ilin kendi maliyetlerini hesaplayacağını söyledi.

Durmuş, şunları kaydetti:
''İllerde yapılacak hesaplamayla esnaf birliklerine müracaat edilecek. Şu anda İzmir olarak bir zam talebimiz yok. Önümüzdeki günlerde maliyet hesaplama çalışması yapacağız. Bunu yönetim olarak ticaret ve sanayi odalarındaki meslek komiteleriyle de görüşeceğiz.

İzmir olarak artan maliyetleri elden geldiği kadar tüketiciye en son yansıtan büyük illerdeniz. Şu anda 300 gram ekmek İstanbul'da 85 kuruş, Ankara'da 60 kuruş, İzmir'de 75 kuruş. İstanbul ve Ankara'yı gördükten sonra karar vereceğiz. Ancak Federasyonun uyarısı bu zammın yüzde 15'in üzerinde olmaması yönünde. İzmir'de ekmeğin kilogram fiyatı 2.5 lira, yüzde 15 zam yapılırsa 2.8 liraya çıkacaktır.''

Durmuş, ekmek satış yerlerinin hijyeni konusunda da Tarım ve Köyişleri Bakanlığının yeni bir yönetmelik hazırlığında olduğunu, buna göre bakkallarda kaldırım üzerinde ekmek satışının yasaklanacağını, ekmek dolaplarının kapalı mekanlarda bulunması zorunluluğunun getirileceğini de kaydetti.

İzmir'de ekmeğe son olarak 5 Haziran 2008'de yüzde 13 oranında zam yapılmıştı. Fırıncılar Federasyonu'nun belirlediği yüzde 15'lik azami oranda zam yapılması halinde 300 gram ekmek 85 kuruştan satılmaya başlanacak.