Dolar düşmeye devam edecek mi?

ABD Merkez Bankası'nın açıklamalarının ardından dün sınırlı da olsa aşağı yönlü bir hareket izleyen dolar/TL ve gösterge tahvil faizi güne sakin başladı.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2010, 00:00 Güncelleme 23 Eylül 2010, 09:37
Dolar düşmeye devam edecek mi?

İÇİNDEKİLER

Dolar/TL'nin bugün düne göre bir miktar daha sakin bir seyir izleyebileceğini söyleyen bir bankacı, "Fed'in açıklamaları dün normal bir şekilde piyasada fiyatlandı. Euro/dolar paritesindeki kısa vadeli yükselen trendin biraz ivme keserek devam ettiğini görebiliriz. Yukarıda sırasıyla 1.3450 ve 1.3650, aşağıda da 1.3280 ve 1.32 seviyeleri önemli. Öte yandan dün euro/dolardaki yükselişin dolar/TL'ye düşüş yönündeki yansımasının sınırlı kaldığını gördük. Hem yerli hem de yabancı oyunculardan 1.48 seviyesine yakın tepki alımları var. Bugün de yine paritenin yükseldiği yerlerde 1.48 seviyesi dolar/TL tarafında önemli destek oluşturuyor. Bu seviye kırılırsa 1.4720 seviyelerine gerilemeye devam edebilir" dedi.
Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1.4905/1.4945 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1.4831/1.4871 seviyesindeydi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3395 seviyesinden işlem görüyordu.

Fed'in yakında daha fazla dolar basabileceği yönündeki spekülasyonlar ile Hazine tahvil faizleri düşerken dolar, euro karşısında son beş ayın en düşük seviyesine geriledi. Euro dolar karşısında 1.3441 seviyesine yükseldi.

Piyasa oyuncularının bu yıl Fed'in daha fazla nicel gevşeme adımları beklentisiyle pozisyon almaları sonucu dolar bu hafta düşerek döviz sepeti karşısında altı ayın en düşük seviyelerine geriledi.

Singapur'daki Saxo Bank döviz piyasaları stratejisti Andrew Robinson, "Daha düşük ABD faizleri doların daha da gerileyeceğini gösteriyor. Bazı küçük kâr realizasyonları olsa bile önümüz deki haftalarda daha çok dolar satış isteği görebiliriz" dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika toplantısının ardından yaptığı açıklamada ekonomiye daha fazla destek sağlamaya hazır olduğunu belirtirken, düşük enflasyon konusundaki endişelerin de güçlendiğini ortaya koydu.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.05, valörlüde ise yüzde 8.06 seviyesinde olan 25 Nisan 2012 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.08/8.06 seviyesindeydi.

Bono piyasasının uzun zamandır yatay bir seyir izlediğini söyleyen başka bir bankacı, "Faiz tarafında yatay seyir muhtemelen bundan sonra da devam edecektir. Yüzde 8 seviyesi kırılamıyor. Gelecek hafta açıklanacak olan enflasyon verileri ve ihaleleri izleyeceğiz" dedi.