Zam maratonu

2.5 milyon memurun gözü 15 Ağustos'ta başlayacak toplu görüşmelerde. Kamu-Sen en düşük maaşa seyyanen 310 TL zam isterken, KESK 'En az memur ücreti bin 650 TL olsun' diyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2010 Güncelleme 13 Ağustos 2010, 01:47
Zam maratonu

İÇİNDEKİLER

Hükümet ve memurlar dokuzuncu kez toplu görüşme masasına oturmaya hazırlanırken, 3 konfederasyon da taleplerini açıkladı. Pazar günü başlayacak görüşmelerin bu yıl, memurlara 'toplu sözleşme' hakkı da getiren Anayasa paketi referandumu öncesine denk gelmesi nedeniyle konfederasyonlar da masaya bu ruhla oturacak.

Referandumda evet çıkması halinde memurlar bundan böyle toplu sözleşme yapabilecek. Yaklaşık 2.5 milyon memur adına hükümetle pazarlığa oturacak olan Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu ve KESK Başkanı Sami Evren görüşmeler öncesinde açıklama yaparak taleplerini sıraladı. 3 başkan ağırlıklı olarak seyyanen zam talebinde bulunurken, memurların refah paylarının da artırılmasını isteyecek.

Diyanet: Memura da zekat verilebilir
Diyanet İşleri Başkanlığı Dini İşler Yüksek Kurulu Üyesi Dr. Hüseyin Kayapınar, temel ihtiyacından fazla olarak elinde, '80.18 gram altın' karşılığı malı olmayan memura zekat verilebileceğini söyledi.

'En az 310 lira artış istiyoruz'
Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız: "Kayıpların karşılanması için seyyanen 200 lira, 2011 yılı için ise enflasyon üzerine yüzde 2 refah payı eklenmesiyle ulaşılan yüzde 10 maaş zammı talep ediyoruz. Buna göre mali talebimiz en düşük dereceli memur için 310 TL'dir."

'Refah payı talep ediyoruz'
Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu: "Sahici enflasyonla belirlenmiş bir zam oranı ve refah payı talep ediyoruz. Ortaya çıkacak yüzdelik zamma ilave olarak ek ödeme istiyoruz. Eş, çocuk, yiyecek yardımı da günün şartlarına uyarlanmalı. Toplu sözleşme primi de artırılsın."

'Toplu sözleşme yapılmalı'
KESK Başkanı Sami Evren: "Hemen şimdi toplu sözleşme diyoruz. Bunu Ekim'de de yapabiliriz. Reel kayıpların telafisi için 300 TL seyyanen zam istiyoruz. En düşük memur maaşının bin 650 TL olmasını talep ediyoruz. Yılda 2 kez brüt maaş üzerinden ikramiye isteyeceğiz."