Boşuna yüzde 60 fazla ödemeyin

PTT, bankalar ile PTT şubeleri arasında para transferini sağlayan Ucuz Para Transfer (UPT) sistemini hayata geçirdi.

Giriş Tarihi 27 Ocak 2010, 00:00 Güncelleme 27 Ocak 2010, 12:30
Boşuna yüzde 60 fazla ödemeyin

İÇİNDEKİLER

Aktifbank ile işbirliğine giden PTT, bankalar arasında gerçekleşen Elektronik Fon Transferi (EFT) işlemlerine rakip çıktı. Artık herhangi bir PTT şubesi ile herhangi bir banka arasında günlük 50 bin liraya kadar olan para transferi gerçekeşebilecek. Ucuz Posta Transferi (UPT) hizmeti ile tüm bankalara ve banka şubesi olmayan yerlere yapılacak para transferi, PTT'nin 4 bine yakın online işyeri sayesinde artık en yaygın biçimde ucuz, kolay, hızlı ve güvenli bir biçimde gerçekleşiyor. Bu işlemde bin liraya kadar olan transferlerde 7.5 TL gibi benzer bir banka işlemine göre dörtte bir masraf ödeniyor. 4 bin PTT şubesi, 8 bin 800 banka şubesi, her türlü internet şubesi, 22 bin 800 ATM'de geçerli olan UPT ile bankasız yerleşim yerlerine de transfer yapılabilecek.

GÜNDÜZ KASASI OLDU


Düzenlenen basın toplantısında konuşan Aktifbank CEO'su Dr. Önder Halisdemir pilot uygulamada esnafın UPT'yi gündüz kasası gibi değerlendirdiğini belirterek "Üzerinde para taşımak istemeyen esnaf, en yakın PTT'den kendi banka şubesine UPT yaptı. Bunu beklemiyorduk" dedi. PTT Genel Müdürü Osman Tural da yeni hizmete giren PTT matiklerin sayısını bu yıl 205'ten bine çıkartacaklarını söyledi. 2009 yılında aylık ortalama 20 milyon adet işlem para transferi gerçekleştirdiklerini, bu sayının Aralık 2009'da 25 milyonu aştığını belirten Tural, ''2009'da PTT üzerinden dönen para miktarı 160 milyar liranın üzerindeydi. Bu yıl 200 milyar liraya yaklaşacağını tahmin ediyoruz'' dedi.

iKi BANKA ALACAĞIZ


Aktif Bank CEO'su Önder Halisdemir önümüzdeki 20 yılda banka şubelerinin en az yarısının kapanacağını veya şekil değiştireceğini öne sürdü. Halisdemir "Biz de internet bankacılığına, şubesiz bankacılığa olan konsantrasyonumuz çerçevesinde farklı şeyler yapmaya çalışıyoruz. Kendimize banka olarak değil, bankacılık lisansı olan bir pazarlama organizasyonu olarak bakıyoruz'' dedi. Halisdemir Türkiye'de değil ama bu yıl içinde bölgede iki yeni bankayı ya satın alacaklarını ya da lisans alacaklarını, böylece bölgede 5 ülkede faaliyet gösterir durumda olacaklarını açıkladı.