Enerjide dev projeye imzalar atıldı

Türkiye'nin enerjide bölgesel güç olmasını sağlayacak en önemli projelerden biri olan Samsun-Adana Ceyhan Boru Hattı Projesi'nin ilk imzaları İtalya'da atıldı. Milano'daki imza törenine Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın yanı sıra Rus ve İtalyan yetkililer katıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ekim 2009 Güncelleme 12 Kasım 2009, 17:28

İÇİNDEKİLER

Türkiye-Rusya ve İtalya'yı stratejik enerji partneri haline getiren Samsun-Adana Ceyhan Boru Hattı Projesi (TAPCO), üç ülkenin enerji bakanlarının katılımıyla gerçekleşen imza töreni ile resmiyet kazandı.

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet ÇalıkÇalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık2010 yılında inşasına başlanacak proje için İtalya'nın Milano şehrinde yapılan Hükümetler Arası ve Ticari Protokoller'e Türkiye'den Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya'dan Enerjiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Igor Sechin ile Enerji Bakanı Sergey Shmatko ve İtalya'dan Ekonomik Gelişmeler Bakanı Claudio Scajola'nın katılımıyla imzalar atıldı.

550 kilometre...

TAPCO'nun ortakları Transneft, Rosneft ve İtalyan ENI temsilcilerinin de hazır bulundugu protokole, Türkiye'den projeyi geliştiren Çalık Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ve Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak da katıldı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in son Türkiye ziyaretinin ardından destek verdiği TAPCO projesi ile Rus şirketi Gazprom, Türkiye'den Çalık Grubu ve İtalya'nın en büyük petrol ve doğalgaz şirketlerinden ENI ile ortaklık yapacak. Türkiye'yi 'enerji kavşağı' yapacak proje kapsamında daha fazla petrolün Ceyhan limanına aktarılması bekleniyor.

Berat AlbayrakBerat AlbayrakHat tamamlandığında Karadeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlarken, Rus petrolü de Ceyhan'a ulaşacak. Böylece boğazların yükü hafifleyecek. Yaklaşık 550 kilometrelik bir uzunluğa sahip olacak olan boru hattı ile Türkiye enerji konusunda stratejik öneme sahip olurken, ekonomi de canlanacak.

Türkiye kilit ülke haline gelecek
Samsun-Adana Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi, Hazar Denizi ile Kazakistan ve Rusya'da üretilecek petrolü, Karadeniz'den Akdeniz'e ulaştıracak.

Proje, Karadeniz sahilinde Samsun'un doğusundan başlayarak, Akdeniz kıyısında Ceyhan petrol terminalinde son buluyor.

Jeopolitik önemi artacak olan Türkiye, Avrasya enerji koridorunun da kilit ülkesi olacak.

Tanker trafiğinin azalması ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarının yükü hafifleyecek.

İlk başta günde 1 milyon varil kapasiteyle çalışacak hatta, 1.5 milyon varil petrol taşınacak.

Bugün Uzakdoğu'ya 49-50 günde gidebilen petrol, Samsun-Adana Ceyhan Hattı ile 19- 20 günde gidecek.

* * *

Milano'daki toplantıda; projenin ortakları arasında yer alan Türk şirketi Çalık Holding, İtalyan ENI, Rus Transneft ve Rosneft şirketleri arasında mutabakat zaptı imzalandı. Şirket yöneticilerinin; siyasi yetkililerin huzurunda imzaladıkları mutabakat zaptına, Çalık Holding adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık tarafından imza konuldu. Törenden sonra şirket yöneticileri, basın mensuplarına poz verdi.