YÖK, YKS'de puan türleri tablosunu açıkladı

YÖK, YKS'da puan türleri tablosunu açıkladı. Adaylar hangi puan türüne göre tercih yapacağını bu tabloya göre belirleyecek.

Giriş Tarihi 17 Aralık 2017, 15:46 Güncelleme 17 Aralık 2017, 16:18
YÖK, YKS’de puan türleri tablosunu açıkladı

İÇİNDEKİLER

YÖK, YKS'de puan türleri tablosunu açıkladı. Adaylar hangi puan türüne göre tercih yapacağını bu tabloya göre belirleyecek.

Adaylar hangi puan türüne göre tercih yapacağını bu tabloya göre belirleyecek.

YÖK, YKS'DA PUAN TÜRLERİ TABLOSU İÇİN TIKLAYIN



YÖK, BÜTÜN SORULARI CEVAPLARI
Sıkça sorulara verilen yanıtlarda, eski ve yeni sistem arasındaki farklar sıralanırken, okul ve puan türlerine yeni sisteme göre açıklamalar getirildi.

YÖK MERAK EDİLENLERİ CEVAPLADI! TIKLAYIN

2018 YKS SINAVI NE ZAMAN OLACAK?
2018 YKS sınavının ne zaman yapılacağı büyük bir merakla bekleniyordu. YKS sınav tarihleri ÖSYM tarafından açıklandı. 2018 yılında yapılacak olan YKS sınavı için ÖSYM sonuçların ne zaman açıklanacağını da duyurdu. Buna göre, 23-24 Haziran 2018'de yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı başvuruları, 1 Mart-21 Mart 2018'de alınacak. Sınav sonuçları, 31 Temmuz'da açıklanacak. İki oturumdaki performans dikkate alınacak Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanı, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınmasıyla hesaplanacak. Buna göre, lisans programlarına geçiş için, adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının yüzde 40'ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanının yüzde 60'ının toplamının 180 ve üzeri olması gerekecek. Yükseköğretim kurumlarına geçiş için TYT'den 150 baraj puanının aranmasına devam edilecek. Adaylar, 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

Geçen sene adaylar YGS sonrası lisans programlarına yerleşmek için ikinci aşamada dil sınavı dışında LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 olmak üzere 4 ayrı oturumda 4 sınava giriyordu ve bu sınavlar sonrasında da 9 puan türü hesaplanıyordu. Bu sene ise adaylar öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan tek bir sınava girecekler ve sadece 3 puan türü hesaplanacak. Geçen sene Türkçe-Sosyal (TS) olarak adlandırılan puan türüne "Sözel", Matematik-Fen (MF) olarak adlandırılan puan türüne "Sayısal", Türkçe-Matematik (TM) olarak adlandırılan puan türüne "Eşit Ağırlık" puan türü karşılık gelecek. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), daha önce tek günde yapılacağı duyurulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) iki oturumunun iki ayrı günde yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, birinci oturum (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum ile Dil Sınavı ise 24 Haziran 2018 Pazar yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki yıl ilk kez uygulanacak olan yeni üniversiteye giriş sistemi YKS için YÖK ve eğitim danışmanlarına bazı talimatlar verdi. İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelen gençlerin mağduriyeti, sosyal bilimler, meslek eğitimi ve temel bilimlere ilişkin o 4 talimat...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki yıl ilk kez olarak uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı YKS'ye dair bazı açıklamalarda bulundu. MEB, YÖK ve eğitim danışmanlarını toplayarak, yeni sistemin neler getireceği, nasıl uygulanacağı ve sonuçlarının öğrencileri nasıl etkileyeceği konularında bilgi aldığı ifade edilen Erdoğan; üniversiteye girişte büyük bir dönüm yaşayan milyonlarca öğrencinin mağdur edilmemesi adına YÖK'ü ve eğitimcileri uyardı.