Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den "Öğretmenlik Meslek Kanunu"na ilişkin flaş açıklama: 60 yıllık özlem sona ermiş oldu

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği" taslağını tüm kamuoyu ile paylaştıklarını ve tüm eğitim camiasının görüş bildirebilmeleri için askıya çıkardıklarını söyledi. Özer, "Dün gece itibarıyla Öğretmenlik Meslek Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve böylece 60 yıllık özlem de sona ermiş oldu." dedi.

Giriş Tarihi 14 Şubat 2022, 14:58 Güncelleme 14 Şubat 2022, 15:42
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den Öğretmenlik Meslek Kanununa ilişkin flaş açıklama: 60 yıllık özlem sona ermiş oldu

İÇİNDEKİLER

Bakan Özer, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanması ve kanuna dayanarak hazırlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği" taslağına ilişkin açıklama yaptı.

Kanunun 1960'lı yıllardan 7. Milli Eğitim Şurası'ndan itibaren, öğretmenlerin ve eğitim camiasının 60 yıllık, en büyük özlemi olduğunu ifade eden Özer, "Dün gece itibarıyla Öğretmenlik Meslek Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve böylece 60 yıllık özlem de sona ermiş oldu." dedi.

Kanunun çıkmasıyla artık Türkiye'nin, eğitimde son 20 yılda gelmiş olduğu noktayı öğretmenlere has bir kanunla da taçlandırmış olduğunu ifade eden Özer, "Bu gelişme, Türkiye'de eğitim tarihinde önemli bir kırılma noktasıdır, çok önemli bir tarihi adımdır. Böylece Türkiye, öğretmenlerine yönelik özel kanunu olan OECD ülkeleri arasına da girmiş oldu. Bu, hükümetimizin öğretmenlere vermiş olduğu değerin çok önemli bir göstergesidir ve bu kanunun diğer meslek gruplarına göre önce çıkmış olması da hakikaten üzerinde durulmayı hak eden çok önemli bir adımdır.

Ben kanunun tüm öğretmenlere ve eğitim camiasına hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Sadece bu süreçteki desteklerinden dolayı değil eğitimle ilgili her türlü desteklerinden dolayı Sayın Cumhurbaşkanı'mıza hem şahsım, hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de öğretmenlerimiz adına en içten şükranlarımı sunuyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Özer, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a ve sürece destek veren tüm milletvekillerine, kanuna yapıcı eleştiri getiren tüm paydaşlara da şükranlarını sundu.

Yönetmelik taslağı öğretmenlerin ve eğitim camiasının görüşünü almak üzere askıya çıktı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kanun'un Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yönetmelik sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede ise, şu bilgileri paylaştı:

"Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesi 'meb.gov.tr' adresinden hazırlamış olduğumuz yönetmelik taslağını tüm kamuoyu ile paylaştık. Yönetmelik, ağırlıklı olarak adaylık kaldırma sınavı yerine aday öğretmenlerin gelişim destekli süreçleri, uzman öğretmenlikle ilgili düzenlenecek eğitimlerin kapsamı ve başöğretmenlikle ilgili süreçlerin nasıl olacağı gibi kanunda detaya ihtiyacı olan süreçleri tanımlayan çerçeve bir yönetmelik olacak ve ogretmenlikmeslekkanunu@meb.gov.tr adresinden de tüm paydaşlarımızın bu yönetmeliğin mevcut durumuna ilişkin görüş bildirebilmeleri için askıya çıkardık.

Buradan benim istirhamım, tüm öğretmenlerimizin, tüm yöneticilerimizin, tüm eğitim paydaşlarının görüşlerini samimi bir şekilde bu adres üzerinden göndermeleri. Yönetmelik taslağına görüş süresini 1 ay tutacağız ve 15 Mart'a kadar paydaşlarımız bu yönetmelikle ilgili görüşlerini Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşabilecekler. Bu süreç içerisinde diğer eğitim paydaşları ile ilgili görüş alma süreçleri de aktif olarak devam edecek. 15 Mart'a kadar gelen tüm görüşleri değerlendirerek yönetmeliğe son şeklini vereceğiz ve Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığımıza göndermiş olacağız. İnşallah bu yönetmeliği de hızlı bir şekilde yayımlayıp bu süreçleri başlatacağız."

MEVCUT UZMAN ÖĞRETMENLERİN HAKLARI BUGÜNDEN İTİBAREN VERİLMEYE BAŞLANIYOR
Bakan Özer, Kanun'un geçici maddesinde, "Bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına sahip olanlar, bu Kanun'un sağladığı haklardan yararlanır." hükmünün yer almasına ilişkin soru üzerine, "Şu anda bizim eğitim sistemimizde 75 bin 669 uzman öğretmen, 88 başöğretmen var. Kanun'da da ifade edildiği üzere bu uzman öğretmenlerimiz ile başöğretmenlerimiz, Kanun'un vermiş olduğu tüm hakları bugünden itibaren almaya başlayacaklar." yanıtını verdi.

UZMAN VE BAŞÖĞRETMENLİK EĞİTİMLERİNİN TAMAMI ÜCRETSİZ OLACAK, ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ DE BAŞVURABİLECEK
Bakan Özer, yönetmelik taslağında meslekte 10 yılını dolduran öğretmenlere 180 saatlik, uzmanlıkta 10 yılını dolduranlara da 240 saatlik bir kurs verilmesi ve böylece uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğe geçiş sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede ise şunları kaydetti:

"Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik süreçlerine bizim resmi okullardaki öğretmenlerimiz değil, diğer özel öğretim kurumlarındaki tüm öğretmenlerimiz de katılabilir, gerekli eğitimlerden sonra sertifika alabilirler. Bu eğitimleri, öğretmenlerimizi desteklemek üzere düzenliyoruz, bu sebeple bu eğitimlerin tamamı ücretsiz olacak. Sınavlar da uzman öğretmenlikteki minimum 180 saat, başöğretmenlikteki minimum 240 saatlik eğitimin içeriğinden olacak. Dolayısıyla sınavla ilgili kaygılanacak bir durum da söz konusu değil. Zaten yüksek lisansını yapmış ve 10 yılını doldurmuş öğretmenlerimiz, uzman öğretmenlikle ilgili yapılacak olan sınavdan muaf olacaklar, diğer taraftan doktorasını yapmış olan öğretmenlerimiz de uzman öğretmenler için yapılacak sınavdan muaf olmuş olacaklar.

Yönetmelik hazırlanma süreci tamamlandıktan sonra, 15 Mart'a kadar tam öğretmen ve paydaşlarımızdan görüş alıp son şeklini verdikten sonra yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığımıza göndereceğiz. Yönetmelik yayımlandıktan sonra uzman ve başöğretmenlik için eğitim tarihlerini hemen kamuoyu ile paylaşacağız ve süreci başlatacağız."

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YÖNETMELİK TASLAĞININ DETAYLARI BELLİ OLDU

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Öğretmenlik Meslek Kanunu doğrultusunda hazırlanan Aday Öğretmenlik Ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği Taslağı'na göre, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı verilenlere, sertifikanın düzenlendiği tarihi takip eden ayın başından itibaren öngörülen eğitim öğretim tazminatı ödenecek ve birer derece verilecek.

meb.gov.tr adresinde yayımlanan yönetmelik taslağından derlenen bilgiye göre, yönetmelik kapsamına, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan aday öğretmen ve öğretmenler ile eğitim kurumu müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları alınıyor.

Yönetmelik, 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 5. maddesindeki aday öğretmenlik ve 6. maddesindeki öğretmenlik kariyer basamakları hükümlerine dayanılarak hazırlandı.

Buna göre, aday öğretmenlerin adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süreçte aday öğretmenler, eğitim ve uygulama görevlerinden oluşan Yetiştirme Programı'na tabi tutulacak. Yetiştirme Programı, eğitim kurulu kararıyla belirlenecek.

Aday öğretmenler, yetiştirme programı doğrultusunda, eğitim kurumu müdürleri ve danışman öğretmenlerin sorumluluğunda eğitim ve uygulama görevlerine tabi tutulacak.

Aday öğretmenler, adaylıklarının ilk üç ayını, öncelikle atandıkları eğitim kurumunda, atandıkları eğitim kurumunda danışman öğretmen bulunmaması durumunda ise sırasıyla eğitim bölgesinde, ilçede, ilde bulunan diğer eğitim kurumlarında belirlenen aynı alandan danışman öğretmen ve danışman öğretmenin görev yaptığı eğitim kurumu müdürünün sorumluluğunda geçirecek.

Bu süreçte aday öğretmenler, danışman öğretmen gözetiminde izleme ve uygulama yapmak üzere derslere girecek, yetiştirme programı doğrultusunda hizmet içi eğitimlerini tamamlayacaklar, eğitim kurumunun yönetimi ile ilgili iş ve işlemleri, eğitim kurumu müdürünün gözetiminde izleyecekler ve uygulama yapacak, ayrıca il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda, atandıkları eğitim kurumu dışındaki eğitim kurumları ile diğer kurumlara yönelik gözlem ve uygulamalara katılacak.

Aday öğretmenlere, adaylıklarının ilk üç aylık döneminde bağımsız olarak ders ve nöbet görevi verilmeyecek. Aday öğretmenler, bu dönemde danışman öğretmen nezaretinde derse girecek.

Yetiştirme programı kapsamında eğitimler, eğitim kurulu kararı doğrultusunda merkezi ve mahalli olarak yüz yüze eğitim veya ikisi birlikte olmak üzere uzaktan öğretim yöntemleriyle verilecek.

Aday öğretmenlerin, yetiştirme programı kapsamındaki eğitimlerin tamamına katılmaları zorunlu olacak. Bu eğitimleri yasal mazereti nedeniyle tamamlayamayan aday öğretmenlerin eksik kalan eğitimlerini, telafi eğitimi ile tamamlamaları sağlanacak.

Adaylık eğitimine yasal mazereti nedeniyle katılamayanlar ile uygulama eksiği bulunanlardan bu eksiklikleri bir yıl içinde tamamlayamayanların adaylık süreci, ikinci yıl içinde bu eksiklikleri giderilecek şekilde tamamlanacak.

Adaylık değerlendirme komisyonu, aday öğretmenin yetiştirme programını tamamlayıp tamamlamadığına yönelik değerlendirme yapacak ve programı tamamlayanlar başarılı sayılacak. Başarılı sayılanların adaylıkları valiliklerce kaldırılacak ve öğretmenliğe atamaları yapılacak.

ÖĞRETMENLİK KARİYER BASAMAKLARI
Yönetmelik taslağında öğretmenlik, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı.

Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava, sınavın tarihi itibarıyla aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlar başvuru yapabilecek. Ayrıca bu öğretmenlerin başvuru yapabilmeleri için kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarının bulunmaması, en az 180 saatlik uzman öğretmenlik eğitim programını ve mesleki gelişim çalışmalarını tamamlamış olmaları gerekiyor.

BAŞÖĞRETMENLİK İÇİN BAŞVURU KOŞULLARI
Başöğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava ise yazılı sınavın yapılacağı tarih itibarıyla uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunanlar, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, en az 240 saatlik başöğretmenlik eğitim programı ile mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayanlar başvuru yapabilecek.

Eğitim kurumu müdürü, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı olarak görev yapmakta olanlardan şartları taşıyanlar, öğretmenlik kariyer basamaklarında ilerlemek üzere başvuruda bulunabilecek.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek.

Uzman öğretmenlik mesleki gelişim çalışmaları, başöğretmenlik mesleki gelişim çalışmaları, uzman öğretmenlik eğitim programı ile başöğretmenlik eğitim programının kapsamı, içeriği ve diğer hususlar yönerge ile düzenlenecek.

YAZILI SINAVDAN MUAF ADAYLARIN BAŞVURULARI
Lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.

Yönetmelik taslağına göre, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanına başvuruda bulunacakların öğretmenlik veya uzman öğretmenlik sürelerinin hesabında, adaylık dahil fiilen öğretmen veya uzman öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri de dikkate alınacak.

Bu kapsamda, askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri, eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında geçen süreler ve özel öğretim kurumlarında öğretmen unvanıyla geçen hizmet sürelerinin de aralarında bulunduğu öğretmenlikte geçen pek çok sürenin de ayrıca dikkate alınacağına yönelik hükümler yer alıyor.

BAŞVURULAR
Yazılı sınavlara ilişkin duyuru, sınav tarihinden en az 6 ay önce Bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek. Duyuruda, sınava başvuru tarihi, sınavların yapılacağı tarih, sınav konularının ağırlıkları, sorulacak soru sayısı ve puan değeri ile Merkez Sınav Komisyonunca belirlenecek diğer hususlara yer verilecek.

Yazılı sınav, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için ayrı ayrı olmak üzere yapılacak ve bu sınavlarda 100 puan üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde Bakanlığın internet sitesinde duyurulacak. Yazılı sınav sonuçlarına, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren en geç 5 iş günü içinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne itiraz edilebilecek.

Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı verilenlere, sertifikanın düzenlendiği tarihi takip eden ayın başından itibaren öngörülen eğitim öğretim tazminatı ödenecek ve her unvan için birer derece verilecek.

Özel öğretim kurumları ile diğer kamu kurumlarında öğretmen olarak görev yapanlardan uzman öğretmen veya başöğretmen unvanını aldıktan sonra Bakanlık kadrolarına öğretmen olarak atananlar, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanları için öngörülen haklardan yararlanacak.

Taslağa ilişkin öğretmen, okul yöneticisi ve diğer tüm paydaşlar, görüş ve önerileri 15 Mart'a kadar "ogretmenlikmeslekkanunu@meb.gov.tr" adresine gönderebilecek.

Alınan görüş ve öneriler ilgili komisyonlarca değerlendirilerek yönetmeliğe son şekli verilecek ve yönetmelik daha sonra yayınlanacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN