İTÜ Dergisi bu ay 'çevre' konusunu ele aldı

İTÜ Vakfı Dergisi 65. sayısında son yılların en önemli küresel sorunu olan 'çevre' konusunu ele aldı.

Giriş Tarihi 10 Eylül 2014, 12:48 Güncelleme 28 Ekim 2014, 15:22
İTÜ Dergisi bu ay ’çevre’ konusunu ele aldı

İÇİNDEKİLER

İTÜ Vakfı Dergisi'nin "ÇEVRE" sayısında çok sayıda akademisyen ve sektörden uzman görüşlerinin yer aldığı makaleler, yankı yapacak ve araştırmacılara ışık tutacak. Özellikle Prof.Dr. Derin Orhon'un " İstanbul'da Sonun Başlangıcı: Çevrenin Çöküşü" makalesi önemli bir konuyu gündeme taşıyor. Prof.Dr Mikdat Kadıoğlu'nun " İklim Risk Yönetimi ve Türkiye" makalesi de değerlendirilmesi gereken önemli bir konuya değiniyor. Prof. Dr Ayşegül Tanık'ın kaleme aldığı " Hasta Bina Sendromu", çarpık kentleşme ile başlayan psikolojik rahatsızlıklara dikkat çekiyor.

İLGİLİLERİ UYARIYOR
"Dünyamızın ve insanlığın yakın gelecekte karşı karşıya kalacağı tehlikenin adı olarak kullanılan 'İklim Değişikliği' olgusu son yıllarda çeşitli afetlerle ve beklenmedik doğa olaylarıyla karşımıza çıkıyor" diyen İTÜ Vakfı Dergisi Yayın Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yıldız Sey, "bilim çevrelerinin araştırmaları bu olaylara karşı alınması gereken önlemleri yayımlayarak ilgilileri uyarıyor" açıklamasını yaptı. Derginin ilk iki yazısı olarak Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 5. Değerlendirme Raporu, iklim değişikliğinin insanlar ve ekosistemler için oluşturduğu büyük riske işaret ederek dünya ölçeğindeki durumunu ortaya koyarken; İklim Risk Yönetimi ve Türkiye yazısı ile ülkelerin ne yapmaları gerektiği konusunu irdeliyor. Birçok ülkenin temel sorunu olan 'su ve susuzluk' konusunu çevre koşullarındaki değişmelere bağlı olarak ele alan yazı, geleceğe ilişkin öngörülerle dikkati çekiyor.

İSTANBUL MERCEK ALTINDA
İstanbul, ekonomik, sosyal , tarihsel ve doğal yapısı ve giderek artan nüfusu ile Türkiye'nin en önemli, fakat en sorunlu kenti. Dergide yer alan "İstanbul'da Sonun Başlangıcı: Çevrenin Çöküşü" başlıklı yazı, neden tehlike çanlarının çaldığını anlatıyor. Türkiye'de çevre konularındaki sürekli faaliyetleriyle tanınan TEMA Vakfı'nın çalışmalarını anlatan yazı, gönüllülük üzerine kurulan bir organizasyonun başarısını ortaya koyarak, toplumun çevreye sahip çıkabileceğine işaret ediyor. Enerji kaynaklarının, çevre kirlenmesinin ve dolayısıyla iklim değişikliğinin başlıca itici güçleri olduğu artık herkesin farkında olduğu bir gerçek. " Enerjinin Etkin Kullanımı ve % Yüz Yenilenebilir Enerji" başlıklı yazı konuya ışık tutarak bizleri aydınlatıyor.

AB ÇEVRE FASLI VE TÜRKİYE
Türkiye'nin Avrupa Birliği Çevre Faslı çalışma sürecinde kabul ettiği kriterler, yetkili yazarlar tarafından "Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Çevre Politikaları ve Uygulamalar" adlı yazıda ayrıntılı olarak sunuluyor. Bir başka yazı ise Kyoto Protokolü açısından havacılık endüstrisinin çevreye etkilerini inceleyerek önlemleri ele alıyor.

EKOLOJİK TASARIM
"Çevre" konusunun öneminin tartışılmaz olduğu alan ise hiç kuşkusuz yapma ve doğal çevrenin sürdürülebilirliğidir. Ekolojik tasarım kavramı, çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması için kent ölçeğinden yapı elemanına ve yapı malzemesine kadar tasarımın hiyerarşik bir sistem içinde ele alınmasını içermektedir. Uzman yazarlar tarafından sunulan yazılar Ekolojik tasarımın kavramsal düzeydeki irdelemelerinden ekonomi politikalarına, mimarlıkta pasif çözümlerden bütünleşik tasarıma, yapı malzemelerinin yaşam döngüsünden binalarda enerji verimililiğine, eko-şehirlere, yenilenebilir enerji kaynağı olarak atıklara ve hasta bina sendromundan gün ışığının mimarlığa ve sağlığa etkisine kadar geniş bir yelpaze oluşturuyor.

VE YEŞİL PLANLAMA
Yeşil planlama çalışmalarına ilişkin iki proje, konunun uygulamadaki örnekleri olarak dosyamızı tamamlıyor. İTÜ'nün kampüs planlama anlayışının temelini oluşturan yeşil kampüs ilkesi ve karbon salınımlı eko kampüs hedefi ile, Piri Reis Üniversitesi'nin kampus sürdürülebilirliği için entegre yaklaşımı, ileriye dönük çalışmaların öncülüğünü yapıyor.

Dergi, Prof. Dr. Ayla Ödekan'ın "İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'nde Bilim-Sanat İlişkisi ve Bilgi Çağı "başlıklı yazı ve farklı disiplinlerden konularla zengin bir içerik sunuyor.

Mustafa YÜCE