Dikey Geçiş yapmak isteyenler için DGS ek tercihleri başladı mı, ne zaman başlayacak? 📣DGS EK TERCİH TARİHİ 2023! ÖSYM son dakika!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (DGS) ek tercihleri için adaylar tarafından merakla beklenen tarihler yaklaşıyor. DGS tercih sonuçları 11 Eylül tarihinde açıklanmış ve üniversite kayıt işlemleri 14-20 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleştirileceği duyurulmuştu. Şimdi ise gözler DGS ek tercihlerine çevrilmiş durumda. DGS ek tercihleri, üniversiteye yerleşemeyen veya tercihlerini değiştirmek isteyen adaylar için bir fırsat sunuyor. Bu süreçte adaylar, boş kalan kontenjanlara yerleşme şansını elde edebilirler. DGS ek tercihleri, öğrencilere daha fazla seçenek sunarak istedikleri bölümlere yerleşme fırsatı sağlar.

Giriş Tarihi 30 Eylül 2023, 08:05 Güncelleme 30 Eylül 2023, 08:05
Dikey Geçiş yapmak isteyenler için DGS ek tercihleri başladı mı, ne zaman başlayacak? 📣DGS EK TERCİH TARİHİ 2023! ÖSYM son dakika!

İÇİNDEKİLER

DGS tercih sonuçlarının açıklanmasının akabinde ek tercihleri hakkında araştırmalar hız kazandı. 2 yıllık eğitimlerini 4 yıllığa tamamlamak isteyen üniversite mezunları DGS tercihlerini tamamladı. Sonuçlara göre herhangi bir üniversiteye yerleşemeyenler ek tercih yapmaya hazırlanıyor. İşte detaylar...

DGS EK TERCİHLERİ BAŞLADI MI, NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonucunda tercih yapmayan veya yerleştirildiği halde kayıt için başvurmayan adaylar nedeniyle boş kalan kontenjanlar için Yükseköğretim Kurulu kararıyla ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır. Ancak DGS ek tercih süreci henüz başlamadı. Ek tercihlerin üniversite kayıtları tamamlandıktan sonra başlaması bekleniyor.

2023 DGS TABAN PUANLARI

DGS tercih sonuçları sonrasında DGS taban puanları belli oldu. DGS tercih sonuçları sonrasında toplam boş kalan kontenjan sayısı ise 7.284 olarak açıklandı.

👉DGS TABAN PUANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Adaylar, 2023-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenebilirler. Ancak, 2023-DGS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değillerdir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2023-DGS'ye girmiş ve 2023-DGS merkezi yerleştirme ile hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak gerekmektedir.

2023 DGS BOŞ KONTENJANLAR BELLİ OLDU MU?

İlk tercihlerde herhangi bir okula geçiş yapamayan adaylar ek tercihler ile ikinci kez şanslarını deneyecek. DGS sonuçlarına göre yapılan yerleştirme sonunda adayların tercih etmemesi veya yerleştirilmesi yapılan adayların kayıt için başvurmaması nedeniyle boş kalan kontenjanlar için gerek duyulduğu takdirde Yükseköğretim Kurulu kararı ile ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılıyor.

Adaylar, 2023-DGS Ek Yerleştirme Boş Kontenjanları ile tercih işlemlerini hangi tarihler arasında yapacaklarını ÖSYM'nin internet sitesinden öğrenecek. Tercihler, bireysel olarak internet aracılığıyla, T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerikullanılarak elektronik ortamda yapılacak.

Ek Yerleştirme sonuçları, ÖSYM'nin internet sayfasında yayımlanacak. Sonuçlar açıklandıktan sonra adayların sonuç belgelerinde belirtilecek tarihlerde yerleştirildikleri programa kayıtlarını yaptırmaları zorunludur.

KİMLER DGS EK TERCİH YAPABİLİR?

2023-DGS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2023-DGS'ye girmiş ve 2023- DGS merkezî yerleştirme ile hiçbir programa yerleştirilmemiş olmak gerekir.

Sınavdan sonra yapılan ilk yerleştirmede adaylardan yerleştirme ücreti alınmaz. Ancak, bu sınav sonucuna bağlı daha sonra yapılacak tüm yerleştirme işlemlerinde (ek yerleştirmeler dâhil) adaydan yerleştirme ücreti alınır.

Ek yerleştirme ücretini yatırmayan adayların yapmış oldukları tercihleri geçersiz sayılacak ve yerleştirme işlemine dahil edilmeyecek. Yatırılan yerleştirme ücretleri her ne sebeple olursa olsun iade edilmeyecek ve devredilmeyecek.