İOKBS Bursluluk sınav sonuçları nereden öğrenilir? Bursluluk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2023? MEB son dakika duyurular

Ortaokul ve lise öğrencileri için büyük bir öneme sahip olan İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 2023, heyecanla bekleniyor. 3 Eylül Pazar günü saat 10.00'da tek oturum halinde gerçekleşecek bu sınav, öğrencilere burs kazanma fırsatı sunuyor ve geleceklerini şekillendirmede önemli bir adımı temsil ediyor.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 08:04 Güncelleme 23 Eylül 2023, 08:04
İOKBS Bursluluk sınav sonuçları nereden öğrenilir? Bursluluk sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2023? MEB son dakika duyurular

İÇİNDEKİLER

Türkiye genelinde milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) 2023, 3 Eylül Pazar günü gerçekleşti. Sınavın ardından öğrenciler ve adaylar, sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyorlar. İşte İOKBS sınav sonuçları hakkında detaylar...

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bursluluk Sınavı sonuçları için henüz tarih netleşmedi.

2022'de 4 Eylül'de düzenlenen sınavın sonuçları 23 Eylül'de açıklanmıştı.

Bu yıl da sonuçların birkaç hafta içinde ilan edilmesi bekleniyor.

Bu kapsamda bilgiler netleştikçe haberimizde yer vereceğiz.

İOKBS BURSLULUK SINAVI SONUÇLARI NEREDEN ÖĞRENİLİR?

İOKBS Bursluluk Sınavı sonuçları, http://www.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.

SINAVIN DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILACAK?

Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacaktır.

a. Her öğrencinin cevap kâğıdı, optik okuyucu ile okutulur.

b. İOKBS'de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır..

ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

2023 YILI BURSLULUK ÜCRETİ NE KADAR?

2023 yılı Ocak ayından itibaren bursluluk parası 863 TL olarak belirlenmişti. Bu rakam güncellendiğinde detaylar haberimize eklenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere verilen burs desteği ücreti son olarak 2022 yılında yüzde 40 zamlanarak 663 TL olmuştu.

2023 BURSLULUK PARASI NE ZAMAN YATACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı, 12 ay boyunca ortaokul 5,6,7,8 ile 9,10 ve 11'nci sınıf öğrencilerine burs desteği sağlıyor. Ağustos 2023 bursluluk parası ödeme tarihleri şehirlere göre farklılık gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından PYBS burs ödemelerinin öne çekildiğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Burslar her ayın 25'ine kadar hesaplara aktarılıyor.

E-OKUL BURSLULUK PARASI SORGULAMA

İOKBS bursunun hesaplara yatıp yatmadığı e-Okul VBS üzerinden sorgulanabiliyor. Burs ödemeleri, Vakıfbank ve PTT aracılığıyla gerçekleştiriliyor. e-Okul'a T.C. kimlik numarası ve öğrenci numarasıyla giriş yapan adaylar, güvenlik aşamasında doğum tarihi, doğum yılı, nüfusa kayıtlı olunan il, ilçe, eğitim alınan şube gibi soruları doğru yanıtlayarak e-Okul'a giriş yapabilir.

Ardından sol tarafta bulunan menü yardımıyla "Burs Ödeme Bilgileri" üzerinden sorgulama işlemi yapabilir. Ayrıca burs ödemelerini PTT aracılığıyla alan öğrenciler, telefonlarından veya bilgisayarlarından PTT canlı destek üzerinden ad, soyad, e-posta ve telefon numarası ile bursun yatıp yatmadığını sorgulayabilirler.