Bu sene sınıfta kalma var mı? Liselerde sınıfta kalma olacak mı?

Liselerde sınıfta kalma olacak mı? Bu sene sınıfta kalma var mı sorusuna arama motorlarında yanıt aranıyor. Sınıfta kalma olup olmayacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Öğrenciler ve veliler liselerde sınıfta kalma olup olmayacağı hakkında sorgulama yapıyor. Peki bu sene sınıfta kalma var mı?

Giriş Tarihi 12 Mart 2021, 19:39 Güncelleme 12 Mart 2021, 19:39
Bu sene sınıfta kalma var mı? Liselerde sınıfta kalma olacak mı?

İÇİNDEKİLER

Bu sene sınıfta kalma var mı? Liselerde sınıfta kalma olacak mı sorularının cevabı merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni eğitim - öğretim döneminde sınavlarının tatil olup olmayacağı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki liselerde sınıfta kalma olacak mı? Bu sene sınıfta kalma var mı?

BU SENE SINIFTA KALMA VAR MI?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan İlköğretim Kurumları Yönetmenliği kapsamında 1'inci, 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü sınıflar sınıfta kalmayacak. Lakin diğer sınıflarda bu durum farklılık göstermektedir.

Yüz yüze eğitime geçiş yapılmasıyla birlikte okullarda sınavlarda yavaş yavaş başlatıldı. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimine tabi tutulan binlerce öğrencinin ve bu öğrenciler velileri; covid-19 döneminde bir üst sınıfa yükselme veya bulunulan sınıfta kalma durumlarının nasıl olacağını merak etmekte. Ortaokul ve liselerde sınıf geçme için uygulanan kurallar birbirinden farklıdır.

Dünyayı etkisi altına alan salgın kapsamında dönemin beraberinde getirdiği zorluklarla eğitim ve öğretim hayatlarına devam etmekte olan öğrenciler için geçtiğimiz dönemde sınıfta kalma durumu kaldırılmıştı. Derslerinde başarısızlık gösteren öğrencilerin ise sorumlu bir şekilde bir üst sınıfa geçişi gerçekleştirilmişti. Bu dönemde ise sınıfta kalıp kalmama durumunda bir değişikliğin olup olmadığı merak ediliyor. Yüz yüze eğitimin veli onayına bırakılması adına öğrencilerin devamsızlıktan dolayı bu sene sınıfta bırakılma işlemi gerçekleştirilmeyecek.

NOTLAR NASIL VERİLECEK?

Dönem başlangıcında uzaktan eğitim ile derslerine devam eden öğrenciler 2 Mart tarihinden sonrasında yüz yüze eğitime geçiş yapmıştır. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin bu sene sınıfta kalma durumunun nasıl olacağı bu soruyu gündeme taşımıştır. Salgın nedeniyle geçtiğimiz dönemde sınıfta kalma durumu kaldırılmıştı. İlkokul ve ortaokul öğrencileri ilk dönemde kaneleri ders etkinliklerinde gösterdikleri katılım ve sözlü notu ile almıştır. Lise öğrencileriyse birinci dönemde kane notları ikinci dönemde yapılması planlanan sınavlarla netleştirilecek.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği kapsamında İlkokul 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıflarda sınıfta kalma durumu söz konusu olmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ikinci dönemde yüz yüze yapılması planlanan sınavlar için tarih belirlendi. Bu tarihlerin başlangıcı ise 8 Mart olarak belirlendi.

Yüz yüze eğitime geçiş yapılması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı okulların ölçme ve değerlendirme sınavlarının nasıl yerine getirileceğini belirleyecek. Okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte sınavların da yavaş yavaş yapılmaya başlanması bu eğitim döneminin sonu ile öğrencilerin büyük ihtimalle sınıfta kalma durumu ile karşı karşıya kalabileceğine işaret ediyor.

Ortaokullarda ise durum farklılık göstermektedir; kötü dersi olan öğrenci için sınıf tekrarının uygulanması gerektiği ya da sınıfı geçmesi gerektiği Şube Öğretmenler Kurulu tarafından karar verilmektedir. Liseler için ise sene sonunda öğrencinin elde ettiği ortalamanın %50'nin altında bulunan ve 3 dersten çok zayıfı bulunan öğrencilerin sınıf tekrarı yapmasına karar veriliyor. MEB tarafından yayımlanan takvim kapsamında bu sene eğitim 18 Haziran'da bitecek. Bakanlar tarafından konu kapsamında yakın bir zaman içerisinde öğrencilerin ve ailelerin bilgilenmesine yönelik bir açıklama yayımlayacaktır.