Yatay geçiş tarihleri ile Yatay geçiş nedir, şartları nelerdir? Yatay geçiş nasıl yapılır? 2021 YÖK Yatay geçiş kontenjanları açıklandı mı? soruları öğrencilerin gündeminde yer alıyor. Yatay geçiş milyonlarca öğrencinin okuduğu bölümü ya da üniversiteyi değiştirmesine imkan sağlamaktadır. Ancak yatay geçiş için öğrencilerin belirli şartları sağlaması gerekiyor. İşte 2021 Yatay geçiş hakkında merak edilenler...
2021 YÖK YATAY GEÇİŞ KONTENJANLARI
YÖK 2021 yatay geçiş kontenjanlarını henüz yayımlamadı. YÖK'ten yatay geçiş hakkında son dakika açıklama geldiğinde haberimizde yer verilecektir. Ancak 2021 yılı yatay geçiş kontenjanlarına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz
YATAY GEÇİŞ KONTENJAN TAKVİMİ İÇİN TIKLAYINIZ
YATAY GEÇİŞ KONTENJAN LİSTESİ İÇİN TIKLAYINIZ

YATAY GEÇİŞ NEDİR?
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) öğrencilere yata geçiş hakkı tanımaktadır. Peki yatay geçiş nedir? Yatay Geçiş üniversiteler arasında da yapılır, üniversite içinde de yapılır. Bu öğrenciye kalmış bir şey. Öğrencinin okuduğu bölümü değiştirerek farklı bir bölümde okuması ya da öğrencinin okuduğu üniversiteyi değiştirerek farklı bir üniversitede eğitimine devam etmesidir.

YATAY GEÇİŞ ŞARTLARI NELERDİR?
Yatay Geçiş için şartlar aşağıdaki gibidir;
- Öğrencinin genel not ortalaması
- Öğrencinin merkezi yerleştirme puanı
- Öğrencinin geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı.
- Öğrencinin geçmiş yıllarda dönem kaybı olup olmadığı

YATAY GEÇİŞ NASIL YAPILIR?
Kurumlar arası yatay geçiş:
Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması gerekir. Not ortalaması şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusunda bulunabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları not şartına göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.
Kurum içi yatay geçiş:
Öğrenciler kayıtlı oldukları üniversite içinde ilgili bölümler arasında da belli şartları yerine getirdikleri takdirde yatay geçiş yapabilirler. Bir fakülte, yüksekokul, veya meslek yüksekokulunun kendi bünyesindeki veya aynı üniversite içinde yer alan diğer fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokulunun bünyesindeki eşdeğer düzeyde diploma programlarına ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen kontenjanlar dahilinde yatay geçiş yapılabilir.

Geçiş Zamanı: Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz, öğrencilerin not ortalamasının hesaplanabilmesi için bölümlerinde bir yılı tamamlamaları gerekir. Önlisans programlarında ilk yarıyıl ya da son yarıyıl için; lisans programlarıda ise ilk yıl ya da son yıl için başvuru yapılamaz.
Başvuru Sayısı: Bir öğrenci 2 kez başvurabilir. Üniversitenin onayı olduğu sürece, bir kez reddedilen bir öğrenci bir sonraki yarıyılda da başvuru yapabilir. Bu kararlar tamamıyla üniversitelere bırakılmıştır. Normalde 2. başvuru, 2. öğretim yılı sonunda yapılır.

Öğrenci Sayısı: Bir bölüme yatay geçişle kaç öğrenci alınacağı genellikle o bölümün öğrenci kontenjanı ile orantılıdır. Bu oran % 5-10 arası olabilir. 100 kişilik bir kontenjanı olan bölüm 5 öğrenci alabilir. Bu sayılar da üniversiteler tarafından belirlenir ve açıklanır.
Özel Durumlar: Kayıt dondurmuş olanlar yatay geçiş hakkını kaybetmez. Disiplin cezası almış öğrenciler yatay geçiş için başvuramaz.
YATAY GEÇİŞ HANGİ KURUMLAR ARASI YAPILIR?
1. Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programlarından Normal Öğretime Yatay Geçiş Yapılabilir. Öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması gerekir ya da öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
2. Açıköğretim ya da Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.
3. Birinci veya İkinci Öğretim Programlarından Açık veya Uzaktan Eğitim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir. Geçilen programın ücretini ödemek gerekir.

4. İkinci Öğretim Programları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir. Bir ikinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına geçiş yapılabilir. Ancak ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk % 10'una girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.
5. Merkezi Yerleştirme ile Öğrenci Alan Bir Programdan Özel Yetenek Sınavı ile Öğrenci Alan Bir Programa Yatay Geçiş Yapılabilir. Öğrencinin genel not ortalamasının ya da merkezi yerleştirmeden aldığı puanın yeterlilik göstermesinin yanı sıra öğrencinin özel yetenek sınavında da başarılı olması gerekir. Ayrıca özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programlarından, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş yapılamaz.
6. TSK ve Polis Akademisi ile Diğer Yükseköğretim Kurumları Arasında Yatay Geçiş Yapılabilir.