Son dakika: Finlandiya NATO'nun 31. üyesi oldu! Bayrağı karargaha çekilecek

Son dakika haberi... NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya'nın yarın 31'inci üye olarak ittifaka katılacağını, bayrağının NATO karargahına çekileceğini bildirdi. Böylece Finlandiya'nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak İttifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

Giriş Tarihi 03 Nisan 2023, 14:17 Güncelleme 03 Nisan 2023, 15:00
Son dakika: Finlandiya NATO’nun 31. üyesi oldu! Bayrağı karargaha çekilecek

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi... NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında 4-5 Nisan'da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde basın toplantısı düzenledi.

Toplantının ilk gününde Finlandiya'nın 31'inci üye olarak ilan edileceğini, bayrağının NATO karargahına çekileceğini kaydeden Stoltenberg, bunun söz konusu ülkeyi daha güvenli, İttifakı da daha güçlü kılacağını vurguladı.

Stoltenberg, İsveç'in de üyelik sürecinin en yakın zamanda tamamlanması yönündeki temennisini yineledi.

1 YILDAN KISA SÜRDÜ
Haziran 2022'de düzenlenen Madrid Zirvesi'nden hemen sonra NATO ülkelerinin çoğu, iki ülkenin üyelikleri için onay sürecini başlatmıştı. 20 NATO ülkesi temmuzda, 4 ülke ağustosta, 4 ülke de eylülde meclislerinde onay sürecini tamamladı.

Son olarak 27 Mart'ta Macaristan Meclisi, Finlandiya'nın üyeliğini onayladı. TBMM'deki onay da 30 Mart'ta çıktı. Böylece Finlandiya'nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak İttifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

BAŞKAN ERDOĞAN ONAYLADI
Finlandiya'nın NATO'ya üye olmak için başvuru yapması sonrasında Türkiye, bu duruma onay vermeyeceğini ve bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini açıklamıştı.

İki ülke arasındaki süreç sonunda geçtiğimiz hafta Başkan Erdoğan, Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö'yü Beştepe'de ağırladı. Görüşmeden, Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay kararı çıkarken Erdoğan, "Eş zamanlı olarak üçlü muhtırayı imzalamak suretiyle Türkiye'nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık. Finlandiya'nın üçlü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük. Gösterdiği hassasiyet ve kaydedilen mesafeye binaen Finlandiya'nın NATO'ya katılımının Meclis'te onay sürecini başlatmaya karar verdik." ifadelerini kullandı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün onaylanmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Ardından da Kuzey Atlantik Antlaşmasına (NATO) Finlandiya Cumhuriyetinin Katılımına İlişkin Protokol'ün onaylanmasına ilişkin kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

"ONAY VEREN SON ÜLKE"
Bu gelişmenin ardından Finlandiya yarın resmen NATO'nun 31. üyesi oluyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Finlandiya salı günü NATO üyesi olacak. Türkiye, Finlandiya'nın üyeliğini onaylayan son ülke oldu.Bu adım Finlandiya'yı daha güvenli yapacak. Buna bağlı olarak İsveç de daha güvenli hale gelecek" ifadelerini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN