Rusya'dan seçimler sonrası Türkiye mesajı: İşbirliğimizin devam etmesini derinleşmesini ve genişlemesini bekliyoruz
İkinci yüzyılın en kritik dönemeci olarak gösterilen 2023 seçimlerini Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur ittifakı büyük bir farkla kazandı. Seçimlere ilişkin Rusya'dan da flaş bir mesaj geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Türkiye arasında birçok alanda yapılan işbirliği nedeniyle Türkiye’deki seçimleri ilgiyle takip ettiklerini belirterek, "Türk halkının tercihine saygı duyuyoruz ve duyacağız. Ancak her durumda işbirliğimizin devam etmesini, derinleşmesini ve genişlemesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye ikinci yüzyılın en kritik dönemeci olarak gösterilen 2023 seçimleri dün gerçekleştirildi.
Seçimi Cumhur İttifakı açık ara önde tamamlarken YSK'nın açıkladığı son verileri göre Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 7'li koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na 2.5 milyondan fazla oy farkı atarak %49.42 oranını yakaladı.
Kılıçdaroğlu %44.95 oranında oy alırken ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan ise %5.20'de kaldı.
RUSYA'DAN TÜRKİYE MESAJI
Dünya seçimleri büyük bir merakla takip ederken Rusya'dan flaş bir mesaj geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ile Türkiye arasında birçok alanda yapılan işbirliği nedeniyle Türkiye'deki seçimleri ilgiyle takip ettiklerini belirterek, "Türk halkının tercihine saygı duyuyoruz ve duyacağız. Ancak her durumda işbirliğimizin devam etmesini, derinleşmesini ve genişlemesini bekliyoruz."dedi.
Peskov, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimlerine ilişkin başkent Moskova'da gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ile Rusya'nın başta ekonomi olmak üzere çok sayıda alanda kapsamlı işbirliği yürüttüğüne işaret eden Peskov, "Enerji, turizm, ticaret, tarım, kara yolu taşımacılığı gibi çeşitli alanlarda karşılıklı yarar sağlayan geniş bir işbirliği yelpazesinde Türkiye ile birleşmiş durumdayız." dedi.
Söz konusu işbirliğinin Türk ve Rus halklarının çıkarları doğrultusunda geliştiğini vurgulayan Peskov, "Bu nedenle Türkiye'den seçimlerle ilgili gelen haberleri büyük bir ilgiyle takip ediyoruz."diye konuştu.
Peskov, seçimlerin sonuçlarına da saygıyla yaklaştıklarını belirterek, "Türk halkının tercihine saygı duyuyoruz ve duyacağız. Ancak her durumda işbirliğimizin devam etmesini, derinleşmesini ve genişlemesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.
Türkiye'nin olgun bir demokrasiye sahip olduğunu kaydeden Peskov,"Türkiye güçlü, egemen bir ülkedir ve tabii ki şeffaf ve demokratik seçimleri sağlayabilen, her türlü yasa dışı eylemi önleyebilen bir ülkedir."değerlendirmesinde bulundu.

KILIÇDAROĞLU RUSYA'YI SUÇLAMIŞTI
Öte yandan 7'li koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilen Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye yönelik FETÖ ve CHP'nin ortaklaşa köpürttüğü kaset kumpasını Rusya'nın yaptığını iddia ederek "Bu ülkede ortaya saçılan montajlar, kumpaslar, Deep Fake içerikler, kasetlerin arkasında siz varsınız" demişti.
Kremlin'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Türkiye'deki seçimlere müdahale ettiğiniz yönündeki açıklamanın gerekçesini bilmiyoruz. Müdahale iddialarını şiddetle reddediyoruz. Eğer biri ona böyle bir bilgi verdiyse yalancıdır" şeklinde bir yanıt vermişti.
Daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu, FETÖ'yü aklamak uğruna suçladığı Rusya'ya kendisini yalanladığı için teşekkür ederek Rusya ile ilgili iddiasının kaynağının sorulması üzerine kaçamak yanıtlar verip yalanını örtbas etmek istedi.



