Nepal'i sel vurdu: Yüzlerce kişi kayıp

Nepal-Tibet sınırını vuran selde can kaybı 22'ye yükselirken aralarında çok sayıda yabancı turist ve işçinin bulunduğu yüzlerce kişiden haber alınamıyor. Yetkililer "İkinci sel gelebilir" diyerek acil uyarıda bulunurken, bölgede kurtarma seferberliği başlatıldı.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
Nepal'i sel vurdu: Yüzlerce kişi kayıp

Nepal ile Tibet'in Himalayalar'daki sınır bölgesini vuran sel felaketinde en az 22 kişi hayatını kaybetti.

SEL YOLLARI, KÖPRÜLERİ YUTTU

Şiddetli seller Nepal'in sınır bölgelerindeki yolları, köprüleri, evleri ve hidroelektrik projelerini yuttu. Ayrıca Tibet ile önemli bir kara geçiş kapısı olan Gyirong Limanı'nı vuran bir toprak kaymasına yol açarak bölgenin yollarını, iletişim ve elektrik hatlarını kesti. Olayda yüzlerce kişi de yaralandı.

Bölgede bir deprem meydana geldiği ve bunun Nepal'deki Lhende Khola (Bhote Koshi) Nehri üzerinde bir buz-kaya çığını tetikleyerek sellere neden olduğu tahmin ediliyor. Söz konusu nehir hem Nepal'den hem de Tibet'ten geçiyor.

Nepal'i sel vurdu. Fotoğraflar: AFP, AA, ReutersNepal'i sel vurdu. Fotoğraflar: AFP, AA, Reuters

YÜZLERCE KİŞİ KAYIP

Aralarında 105 Hintli, 93 Nepalli, 3 ABD vatandaşı ve 12 İngiliz vatandaşının bulunduğu yüzlerce yolcunun kayıp olduğu bildirildi. Bir hidroelektrik santralinde çalışan sekiz Güney Koreli de henüz bulunamadı. Kayıp olan diğer kişiler arasında 17 Malezya vatandaşı, dört Güney Afrikalı ve birer Avustralya ve Hollanda vatandaşı yer alıyor.

Video Oynatma İkonu Çin-Nepal sınır kapısını heyelan vurdu

Can kaybı artıyor.Can kaybı artıyor.

TEHLİKE GEÇTİ Mİ?

Yetkililer, nehir üzerinde yukarı akışta hala bir tıkanıklık bulunduğu için ikinci bir sel felaketinin meydana gelebileceği konusunda uyardı. Ayrıca, Himalayalardan düzlüklerine doğru birkaç nehir aktığı için Nepal ile sınırı bulunan Hindistan'ın Bihar ve Uttar Pradesh eyaletlerinde de sel alarmları verildi.

Nepal'de meydana gelen selde yüzlerce kişi kayboldu.Nepal'de meydana gelen selde yüzlerce kişi kayboldu.

Yetkililer sular çekilene kadar arama-kurtarma helikopterlerinin etkilenen bölgelere inemeyeceğini belirtse de polis ve askeri personel kurtarma çalışmalarına katılıyor. Alçak kesimlerde yaşayanlar daha güvenli yerlere tahliye ediliyor ve nehir kıyısındakilere dikkatli olmaları yönünde tavsiyelerde bulunuluyor.

NepalNepal

ÇİN, SINIR KAPISINA ARAMA KURTARMA GÖREVLİLERİ KONUŞLANDIRDI

Çin, sınır kapısına en az 574 kurtarma görevlisi konuşlandırdı, ancak sel tortularının zorluğa yol açtığı belirtildi.

Yetkililere göre, arama kurtarma çalışmaları Nepal ordusu ve özel şirketlere ait helikopterlerle sürüyor.

Öte yandan olumsuz hava koşulları nedeniyle bazı helikopterler dönüş yapmak zorunda kalırken bölgeye, ilave helikopterlerin gönderilmesinin zorlaştığı belirtiliyor.

NepalNepal

Şİ'DEN TAHLİYE ÇAĞRISI

Xinhua ajansının haberine göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Nepal'deki sellerin, Tibet Özerk Bölgesi'nde Gyirong sınır kapısı yakınlarına kadar gelmesi ve sivil kayıplara yol açması üzerine, arama kurtarma çalışmalarına başlanması talimatını verdi.

Şi ayrıca bölge sakinlerinin tahliye edilmesi ve yaralılara tıbbi müdahalede bulunulması konusunda bölge yetkililerini görevlendirdi.

Çin Başbakanı Li Çiang da sellerden etkilenen ve kaybolan kişilerin sayısının derhal tespit edilmesi, bölge yetkilileriyle işbirliği ve iletişimin artırılması talimatını verdi.

Nepal basınındaki haberlere göre selin sebebini araştıran yetkililer, yakınlardaki bir buzul gölünün taşması ihtimali üzerinde duruyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

Beyza Türkyılmaz
Beyza Türkyılmaz Takvim.com.tr Dünya

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler