Columbia Üniversitesi’nde intifada! Gazze için ayaklanan öğrenciler yönetimin okuldan atma tehdidine boyun eğmedi: Binayı ele geçirdiler

Columbia Üniversitesi’nde Gazze için ayaklanan öğrenciler üniversitenin 118 yıllık binasını ele geçirdi. ABD genelinde tutuklamalar bini aşarken yönetimin okuldan atma tehdidine boyun eğmeyen öğrenciler okulu boşaltmayı da eylemleri durdurmayı da reddetti ve binaya barikat kurarak direnişi devam ettirme sözü verdi.

Giriş Tarihi 30 Nisan 2024, 11:56 Güncelleme 30 Nisan 2024, 15:14
Columbia Üniversitesi’nde intifada! Gazze için ayaklanan öğrenciler yönetimin okuldan atma tehdidine boyun eğmedi: Binayı ele geçirdiler

İÇİNDEKİLER

ABD'deki Columbia Üniversitesi'nde başlayıp tüm ülkeyi ardından da Avrupa'yı saran Gazze'ye destek protestoları tam gaz devam ediyor. Başkanlık seçimlerine aylar kala Başkan Joe Biden'ı paniğe sokan eylemlerde gözaltı sayısı bini aşarken Columbia Üniversitesi'nde öğrenciler okul binasını ele geçirdi.

EYLEMLERE KATILAN ÖĞRENCİLERİ FİŞLEDİLER

Columbia Üniversitesi'nde okul yönetimi, protesto çadırlarını terk etmeyen öğrencilerin okuldan uzaklaştırılacağını bildirip "Kim olduğunuzu biliyoruz" diyerek Gazze'ye destek veren öğrencileri açıkça tehdit ederken okulu boşaltmayı reddeden öğrenciler binayı işgal etti.

118 YILLIK BİNAYI ELE GEÇİRDİLER

Columbia Üniversitesi'ndeki protestocular, üniversitenin Filistin yanlısı kamptan ayrılmayan öğrencileri okuldan uzaklaştırmak için harekete geçmesinden saatler sonra kampüs boyunca yürüdü ve protestoların merkezinde yer alan 118 yıllık Hamilton Hall binasını ele geçirdi.

Öğrenciler, binanın girişine barikat kurdu, sandalyeler ve masalar yığdı. Bir protestocunun çekiçle kapının camının kırdığı ve öğrencilerin binayı serbestçe kontrol ettiği görüldü.

COLUMBIA'DA İNTİFADA!

İsrail gazetesi Times of Israel ise Columbia Üniversitesi'ndeki hareketi "İntifada" başlığı ile yayımladı.

İsmini ABD'nin ilk Hazine Bakanı Alexander Hamilton'dan alan bina; Vietnam Savaşı, ırkçılık ve üniversitenin Morningside Park'a genişletilmesi önerisi ile ilgili protestoların ortasında göstericilerin binayı ele geçirdiği 1968'den bu yana öğrenci hareketlerinin merkezinde yer alıyor. Bina, 1972'de savaş karşıtı öğrenci protestoları ve 1985'te Güney Afrika'da apartheid'a karşı düzenlenen grev sırasında da ele geçirilmişti.

CEZAİ SUÇLAMA TEHDİDİ

Batı yakasında ve Portland Eyalet Üniversitesi'nde de eylemler anbean daha da kızışıyor. Portland Polis Büro Şefi Bob Day, pazartesi gecesi binanın içinde 50 ila 75 protestocu bulunduğunu belirtmiş ve yetkililer protestocuları bölgeyi terk etmeye çağırmış hatta eylemlere karışanların cezai suçlamalarla karşı karşıya kalabileceğini belirtmişti.

Columbia Üniversitesi de Manhattan kampüsünden ayrılmayan öğrencilerin okuldan uzaklaştırılacağını belirtti. Üniversite Sözcüsü Ben Chang, "Kampüsümüzün güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarımızın bir sonraki aşaması kapsamında öğrencileri okuldan uzaklaştırmaya başladık" dedi.

"ÜNİVERSİTE BASKILARINA BOYUN EĞMİYORUZ"

Öğrenciler ise "Bizden dağılmamız istendi ama dağılmamız öğrencilerin iradesine aykırıdır. Üniversite baskılarına boyun eğmiyoruz. Öğrencilerin iradesine göre hareket ediyoruz." dedi.

Columbia'daki protestocular ABD'deki tüm üniversitelere ilham oldu ve protesto gösterilerinde yüzlerce öğrenci tutuklandı. New York Üniversitesi'nde Filistin yanlısı yeni bir kampla karşı karşıya kalan yöneticiler, pazartesi günü Columbia'ya benzer bir adım attı ve kampın boşaltılması için çağrı yapmak yerine dağılmayan öğrenciler hakkında disiplin işlemlerinin başlatıldığını söyledi.

New Jersey'deki Princeton Üniversitesi'nde de bir grup protestocu, pazartesi gecesi yüksek lisans okulunun bulunduğu Clio Hall'ı kısa süreliğine işgal etti. Beş lisans öğrencisi, altı yüksek lisans öğrencisi, bir araştırma görevlisi ve üniversite ile ilişkisi olmayan bir kişi dahil olmak üzere 13 kişi tutuklandı. Tutuklanan öğrenciler kampüsten men edildi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN