Trump talimat verdi ABD vurdu: İran'dan üslere misilleme! Tahran yönetimi duyurdu: İnşaat halindeki nükleer tesis hedef alındı

ABD ile İran arasındaki kırılgan ateşkesin bozulmasıyla bölgede tansiyon yeniden savaşa evrildi. ABD İran'ın kritik noktalarını vururken Tahran yönetimi misilleme olarak bölgedeki ABD üslerini ve Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemileri hedef aldı. Tahran yönetimi Süleymaniye ve Erbil'i de hedef aldı. İran Atom Enerjisi Kurumu, ABD’nin inşaat halindeki Darhovin nükleer enerji santraline saldırdığını duyurdu.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Takvim'i Google'a ekleyin, doğru kaynaktan haberi alın!
Trump talimat verdi ABD vurdu: İran'dan üslere misilleme! Tahran yönetimi duyurdu: İnşaat halindeki nükleer tesis hedef alındı

ABD ile İran arasındaki kırılgan ateşkesin bozulmasıyla bölgede tansiyon yeniden savaşa evrildi. ABD İran'ın kritik noktalarını vururken Tahran yönetimi misilleme olarak bölgedeki ABD üslerini hedef aldı.

Takvim.com.tr yaşananları dakika dakika aktardı. Canlı yayınımız burada sona ermiştir. Son gelişmeleri Takvim.com.tr'den takip edebilirsiniz.

Ses İkonu CANLI ANLATIM

KUVEYT'TEN İRAN İHA'LARINA KARŞILIK

Kuveyt hava savunma sistemlerinin, bir kez daha ülkeye İran'dan yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşılık verdiği bildirildi.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin İran’dan ülke topraklarına atılan İHA’lara karşılık verdiği belirtildi.

Açıklamada, ülkede patlama seslerinin duyulmasının hava savunma sistemlerinin saldırılara müdahalesinden kaynaklandığı ifade edildi.

Vatandaşlardan ve ülkede ikamet edenlerden yetkili makamların yayımladığı güvenlik ve emniyet talimatlarına uymaları istendi.

Kuveyt makamları, gece saatlerinde de benzer bir uyarıda bulunmuştu.

CENTCOM DUYURDU: İRAN’A YÖNELİK ABD SALDIRILARI 9. GECESİNDE DEVAM EDİYOR

ABD ordusu, İran’a yönelik saldırıların 9. gecesinde devam ettiğini duyurdu. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran’a karşı yeni bir saldırı dalgasının başlatıldığını duyurdu.

Saldırıların 9 gecedir devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Saldırılar, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçen ticari gemileri ve sivil denizcileri hedef almak için kullandığı askeri kapasiteleri zayıflatmaya devam edecek" denildi. İran basını: Bazı bölgelerde patlamalar meydana geldi İran merkezli Tasnim Haber Ajansı ise ülkenin güneybatısındaki Huzistan eyaletinde bulunan Mahşehr ve Bender İmam Humeyni liman kentleri başta olmak üzere birçok bölgede patlamaların meydana geldiğini bildirdi. Saldırıların hedefine ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

BAHRENY'DE SİRENLER ÇALDI: HALKA GÜVENLİ BÖLGELERE SIĞINMA ÇAĞRISI YAPILDI

Bahreyn İçişleri Bakanlığı, ülkeye yönelik yeni saldırılar nedeniyle birçok bölgede sirenlerin çaldığını duyurarak halka güvenli alanlara sığınma çağrısı yaptı.

ABD’nin İran’a yönelik son saldırılarının ardından, İran bir kez daha ABD askeri varlıklarına ev sahipliği yapan Bahreyn’i hedef aldı. Bahreyn İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yeni saldırılar nedeniyle birçok bölgede sirenlerin çaldığı belirtilerek, halka güvenli alanlara sığınma çağrısı yapıldı. Saldırılarla ilgili güncel gelişmelerin yalnızca resmi kanallardan takip edilmesi uyarısında bulunuldu. Saldırıların herhangi bir hasara yol açıp açmadığına ilişkin detaylı bilgi verilmedi.

KUVEYT ORDUSU: HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİMİZ İRAN’DAN YAPILAN İHA SALDIRILARINA KARŞILIK VERİYOR

Kuveyt hava savunma sistemlerinin, ülkeye İran'dan yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşılık verdiği bildirildi.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, hava savunma sistemlerinin İran’dan ülke topraklarına atılan İHA’lara karşılık verdiği belirtildi.

Açıklamada, ülkede patlama seslerinin duyulmasının hava savunma sistemlerinin saldırılara müdahalesinden kaynaklandığı ifade edildi.

Vatandaşlardan ve ülkede ikamet edenlerden yetkili makamların yayımladığı güvenlik ve emniyet talimatlarına uymaları istendi.

 

ERAKÇİ: GÜVENLİK AÇIĞI MEVCUT

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ülkenin eski lideri Ayetullah Ali Hamaney'in hayatını kaybettiği 28 Şubat'taki ABD-İsrail saldırısının güvenlik açığı sonucu olduğunu belirterek, “Güvenlik açığı muhtemelen hala mevcut” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, katıldığı bir televizyon programında ABD-İsrail ile İran arasındaki savaş süreci ve müzakerelere ilişkin açıklama yaptı. Müzakereler konusunda Arakçi, “Düşman askeri hazırlığını bitirdikten sonra bize uranyum zenginleştirme oranının sıfırı indirilmesi aksi halde saldırıların başlayacağı mesajını verdi ve müzakere talebinde bulundu. Bunun üzerine yeniden müzakere kararı alındı. Bu karardaki temel amaç, daha sonra 'eğer müzakere olsaydı savaş olmazdı' denilmesini engellemekti. İlgili kurumlar savaşın yeniden başlayacağına emindi. Bu nedenle Silahlı Kuvvetler’e savaşa hazırlıklı olmalarını ilettik” ifadelerini kullandı.

Arakçi, 12 günlük savaştan sonra ‘Nükleer Komite’ kurulduğunu söyleyerek, “Daha sonra müzakere komitesine dönüştü. Müzakerelere ilişkin konular bu komitede ele alınıyordu. Alınan tüm kararlar tıpkı Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi kararlarıyla aynı onay sürecinden geçiyordu” diye konuştu.

İran'ın eski lideri Ayetullah Ali Hamaney'in hayatını kaybettiği 28 Şubat'taki saldırıyla ilgili ise Arakçi, “Onlar rehberin her sabah ofiste bulunduğunu biliyorlardı. Anladığım kadarıyla komuta merkezi toplantısı da iki-üç bina ötede yapılıyordu ve tam da o anı seçtiler. İstihbarat Bakanlığı’nın toplantısı da o an yapılıyordu. Dolayısıyla rehberin ofisine yönelik saldırı bir güvenlik açığı nedeniyle gerçekleşti ve bu açık muhtemelen hala mevcut” değerlendirmesinde bulundu.

ABD İNŞAAT HALİNDEKİ NÜKLEER SANTRALİ HEDEF ALDI

İran Atom Enerjisi Kurumu, ABD'nin ülkenin güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı Darhovin'de yapımı devam eden nükleer santral sahasına saldırı düzenlediğini bildirdi.

Kurumun ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, ABD güçlerinin yapımı devam eden Darhovin'deki nükleer santrale saldırdığı belirtildi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) gözetimi kapsamında, barışçıl bir nükleer tesise saldırı düzenlenmesinin uluslararası hukuka karşı işlenmiş açık bir suç olduğu kaydedildi.

İNŞASI 2022'DE BAŞLADI

Darhovin (Karun) bölgesinde 300 megavat kapasiteli nükleer enerji santralinin inşasına Aralık 2022'de başlanmıştı. Basınçlı su reaktörü sistemiyle çalışacak santralin inşasının yaklaşık 8 yıl süreceği ve 2 milyar dolara mal olacağı belirtiliyor.

İRAN AÇIKLADI: HÜRMÜZ'DE KAZA

İran Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, Hürmüz Boğazı'nda kendileri tarafından belirlenen "güvenli seyir rotasını ihlal eden" 4 gemiden ikisinin kaza yaptığını, diğer ikisinin ise rotasını değiştirdiğini açıkladı.

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, Devrim Muhafızları tarafından yapılan açıklamayı yayımladı.

Açıklamada, ABD'nin desteğini aldığı iddia edilen 4 geminin, seyir sistemlerini kapatarak İran Devrim Muhafızları Ordusu Hürmüz Boğazı Kontrol Merkezi'nin uyarılarını dikkate almayıp güvenli olmayan bir rotadan geçmeye çalıştığı ileri sürüldü.

Söz konusu gemilerden ikisinin kaza yaparak bulundukları noktada durduğu, diğer iki geminin ise güvenli olmayan rotadaki seyirlerini sonlandırarak yön değiştirdiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, Hürmüz Boğazı'nın kontrolünün tamamen Devrim Muhafızlarının yetkisinde olduğu savunularak, yalnızca önceden belirlenen ve ilan edilen güvenli rotaların kullanılabileceği, daha önce de duyurulduğu üzere, petrol, doğal gaz ve kimyasal gübre taşıyan hiçbir geminin İran makamlarıyla koordinasyon ve izin olmadan Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yapamayacağı ifade edildi.

TRUMP'TAN İRAN MESAJI: "UMURUMDA DEĞİL"

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın İslamabad Mutabakatı'na uyma yükümlülüğü kalmadığını söylemesinin "umurunda olmadığını" belirtti.

Trump, Ürdün'de 2 ABD askerinin öldüğü saldırıların ardından NewsNation kanalına konuya ilişkin açıklama yaptı.

Askerlerin ölmesinin "çok üzücü bir durum" olduğunu dile getiren Trump, "savaşın asıl amacının İran'ın nükleer silaha sahip olmasına izin vermemek" olduğunu yineledi.

Trump, İran'ın, İslamabad Mutabakatı'na uyma yükümlülüğü olmadığı açıklamasına ilişkin, "Bu umurumda değil." dedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, 15 Temmuz'da ABD'nin İslamabad Mutabakatını askeri saldırılar ve deniz ablukasını yeniden uygulama girişimi nedeniyle tamamen ihlal ettiğini belirterek, "İran, bu şartlarda mutabakata ilişkin hiçbir yükümlülük hissetmiyor." ifadesini kullanmıştı.

İRAN ABD İHA'SI DÜŞÜRDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Huzistan eyaletine bağlı Ahvaz kenti semalarında bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü açıkladı.

Devrim Muhafızlarından yapılan açıklamada, Ahvaz semalarında hava savunma sistemi tarafından MQ-9 model bir İHA'nın vurulduğu belirtildi.

ABD ordusundan ise olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

HAMANEY'DEN ABD'Yİ SUÇLADI: FANTAZİDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL

İran lideri Mücteba Hamaney karşılıklı saldırılar sonrası sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

ABD'yi suçlu ve "Büyük Şeytan" olarak adlandıran Hamaney, "Artık bölgedeki sorunsuz, baskın varlığını sürdürmenin, naif bir fanteziden başka bir şey olmadığını fark etmiştir" ifadelerini kullandı.

KUVEYT'TE HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREDE

 Kuveyt ordusu, İran'dan atılan füze ve kamikaze insansız hava araçlarının (İHA) önlenmesi için hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini açıkladı.

Kuveyt ordusunun ABD merkezli X sosyal medya platformundaki resmi hesabından yapılan açıklamada, İran'ın Kuveyt'i füze ve kamikaze İHA'larla hedef aldığı belirtildi.

Açıklamada, İran'dan fırlatılan füze ve kamikaze İHA'ların önlenmesi amacıyla hava savunma sistemlerinin devreye girdiği kaydedildi.

Ülkede duyulabilecek patlama seslerinin, hava savunma sistemlerinin söz konusu tehditleri önlemeye yönelik faaliyetlerinden kaynaklandığı ifade edilen açıklamada, halktan yetkili makamların güvenlik talimatlarına uymaları istendi.

Kuveyt Petrol Şirketi, İran'ın dün düzenlediği saldırılarda petrol sektörü açısından kritik öneme sahip bir tesisin ağır hasar gördüğünü, saldırıda yaralananların olduğunu açıklamıştı.

İRAN'DAN KUVEYT'TEKİ ABD ÜSLERİNE SALDIRI

İran ordusu, Kuveyt'te ABD ordusunun kullandığı El-Adiri Kampı ile Ali es-Salem Hava Üssü'ndeki Amerikan teçhizatlarını kamikaze insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldığını duyurdu.

İran ordusundan yapılan yazılı açıklamada, kamikaze İHA'larla Kuveyt'teki iki önemli ABD üssüne saldırı düzenlendiği ifade edildi.

Açıklamada, ABD'nin saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirilen "16'ncı dalga operasyon" kapsamında Kuveyt'te ABD güçlerinin kullandığı El-Adiri Kampı'na saldırılar düzenlendiği belirtildi.

Kamikaze İHA'larla gerçekleştirilen saldırılar kapsamında ABD ordusunun mühimmat deposunun hedef alındığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca Ali es-Salem Hava Üssü'ndeki Patriot hava savunma sistemleri ile hava radarının yoğun saldırılarla ateş altına alındığı ifade edildi.

İRAN'DAN ATEŞKES AÇIKLAMASI: ABD'DE BAZI GRUPLAR HÜKÜMETİ ENGELLİYOR

İran basını, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi’nin gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğunu duyurdu. Bekayi, ABD ile imzalanan mutabakat zaptıyla ilgili, “Görünen o ki, ABD yönetimi içindeki bazı gruplar hükümetlerinin taahhütleri yerine getirmesini engelliyor. Ancak sonuçta önemli olan ABD’nin taahhütlerini yerine getirmemiş olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Hürmüz Boğazı’na ilişkin de konuşan Bekayi, “Mutabakat Zaptı'nın 5’inci maddesi, Hürmüz Boğazı'nın yönetiminin Umman ve bölgesel ülkelerle istişare halinde yapılacağını vurgulamaktadır. Ancak ABD bunu görmezden gelerek bu stratejik su yolunun kontrolünü ele geçirmeye çalışmaktadır. Uluslararası toplum İran’a yönelik başlatılan savaştan olumsuz yönde etkilendi. Bu gelecekte de devam edecek” açıklamasını yaptı.

CENTCOM DUYURDU: SON SALDIRI DALGASI SONA ERDİ

ABD ordusu, "Ürdün'de 2 ABD askerinin öldüğü saldırılara da karşılık vermek amacıyla" İran'a yönelik başlattığı hava saldırılarını tamamladığını duyurdu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından İran'a düzenledikleri son saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, ABD saldırılarının 8. gecesinde İran'ın askeri kıyı gözetleme ve hava savunma tesisleri, deniz kuvvetleri ile füze ve insansız hava aracı depolama alanlarının vurulduğu belirtilerek, yeni saldırı dalgasının tamamlandığı bildirildi.

İran'ın askeri kapasitesinin zayıflatılmasına devam edileceğine işaret edilen açıklamada, "Ürdün'de 2 ABD askerinin öldüğü saldırılar nedeniyle" İran Devrim Muhafızları Ordusunun da hedef alındığı vurgulandı.

Açıklamada, Orta Doğu'da 50 bin ABD'li askeri personelin çalıştığı kaydedildi.

CENTCOM'dan dün yapılan açıklamada, "17 Temmuz'da ABD ve müttefik güçlerin Ürdün'de İran'ın balistik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı koyduğu esnada 2 ABD askeri hayatını kaybetti." ifadesi kullanılmıştı.

Açıklamada, 1 ABD askerinin kayıp olduğu, tedavi amacıyla Ürdün'deki hastanelere sevk edilen 4 askerin taburcu edildiği, hafif yaralanan diğer personelin ise sağlık kontrollerinin ardından görevlerine döndüğü kaydedilmişti.

Ardından ABD ordusu, "Ürdün'de 2 ABD askerinin öldüğü saldırılara da karşılık vermek amacıyla" İran'a yeni hava saldırıları başlattığını duyurmuştu.

ABD'DEN HACIABAD'DA SALDIRI

ABD'nin Hürmüz Boğazı yakınlarında İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Hacıabad kentine saldırı düzenlediği bildirildi.

İran'ın Tesnim Haber Ajansı'nın haberinde, "Saat 02.10 sularında düşman ABD tarafından Hacıabad yakınlarında askeri bir saldırı gerçekleştirildi." ifadelerine yer verildi.

Saldırıda sivil can kaybı veya konut ve ticari altyapıda herhangi bir hasar bildirilmediği aktarıldı.

İRAN'DAN ERBİL'E FÜZE VE İHA SALDIRISI! ABD SAVUNMA SİSTEMLERİ DEVREYE GİRDİ

İran, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentinde bulunan ayrılıkçı Kürt gruplarına yönelik füze ve kamikaze İHA saldırıları düzenlerken, kentte konuşlu ABD'ye ait C-RAM hava savunma sistemleri İran'dan fırlatılan insansız hava araçlarını etkisiz hale getirmek için devreye girdi.

Yerel kaynaklar, saldırılarda İranlı muhalif grupların yanı sıra ABD'nin Erbil Başkonsolosluğu ile Harir Hava Üssü'nün de hedef alındığını öne sürerken, Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı ise konsolosluk yakınlarında bir İHA'nın düşürüldüğünü bildirdi.

CENTCOM: TRUMP'IN TALİMATIYLA SALDIRI BAŞLATTIK

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM):

"ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla İran'a yönelik yeni hava saldırıları başlattık.

Saldırılar, İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki ticari gemileri tehdit etme kabiliyetini daha da zayıflatmayı ve dün gece Ürdün’de ABD askerlerine saldırı düzenleyen Devrim Muhafızları güçlerini cezalandırmayı amaçlıyor."

İSRAİL BASINI: ABD HAVA SALDIRILARINI GENİŞLETECEK

İsrail basını, ABD'nin ilerleyen günlerde İran'a yönelik süren hava saldırılarının kapsamını genişletmeye hazırlandığını iddia etti.

İsrail'de yayın yapan Kanal 13 televizyonuna konuşan adı açıklanmayan İsrailli üst düzey askeri bir yetkili, ABD'nin, saldırıların kapsamını genişletmek amacıyla operasyonel hava kapasitesini artırmak için İsrail'e yaklaşık 100 yakıt ikmal uçağı sevk etmeye başladığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'a saldırıları daha da genişletme niyetinde olduğunu belirten İsrailli üst düzey askeri yetkili, gelecek haftayı "kritik" olarak nitelendirdi.

Tahran yönetiminin şu aşamada son saldırılarla tırmanan gerilimin içine İsrail'i dahil etmemek için çaba sarf ettiğini öne süren İsrailli askeri yetkili, "Ancak ABD'nin saldırılarının dozunu artırması halinde bu durum tamamen değişebilir." ifadesini kullandı.

ABD'NİN BÖLGEYE SAVAŞ UÇAĞI SEVK ETTİĞİ İDDİASI

İran'a saldırıların kapsamını genişleteceği değerlendirilen ABD'nin Orta Doğu'ya yakıt ikmal uçaklarının yanı sıra onlarca ilave savaş uçağı da göndermeye başladığı ileri sürüldü.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, ilerleyen günlerde ABD'nin bölgedeki askeri üslere yeni savaş jetleri konuşlandırmasının beklendiği aktarıldı.

ABD ordusuna ait "bir F-16 savaş uçağı filosunun son 24 saat içinde Ürdün'e ulaştığını ve bazılarının ise Katar'dan İsrail'in güneyindeki Ovda Askeri Hava Üssü'ne geldiğini" öne süren haberde, daha çok sayıda savaş jetinin yine İsrail'in güneydeki hava üslerine konuşlanacağı kaydedildi.

KAN'a konuşan ABD'li bir kaynak ise söz konusu adımın F-35 ve F-16 filolarına yönelik bir takviye olduğunu, lojistik hazırlıkların tamamlanmasının ardından intikal sürecinin birkaç gün içinde sona ereceğini belirtti.

İran'a yönelik saldırıların kapsamının genişletilmesi olasılığı çerçevesinde ABD'nin İsrail'e onlarca ilave yakıt ikmal uçağı göndermeyi planladığı basına yansımıştı.

ABD, Orta Doğu'daki "yüksek gerilim ve öngörülemeyen bir tırmanma" ihtimali nedeniyle vatandaşlarına İsrail ve Lübnan’a seyahat etmemeleri, bölgeye yönelik seyahat planlarını ise yeniden değerlendirmeleri çağrısında bulunmuştu.

TRUMP ABD ASKERLERİNİN ÖLÜMÜ SONRASI: BU ÇOK ÜZÜCÜ

ABD Başkanı Donald Trump 2 ABD askerinin öldürülmesi hakkında şu ifadelerde bulundu:

"Çok üzücü, çok üzücü bir şey. Bunun olmasını görmekten nefret ediyoruz. İran'ın asla nükleer silaha sahip olmasına izin vermeyeceğiz."

ABD Başkanı Donald Trump, CENTCOM'a İran'a 'cehennemin kapılarını açma' emri verdi.

ABD'DEN DÜNYAYA UYARI: TEDBİRLER ARTIRILMALI

ABD Dışişleri Bakanlığı bölgede var olan çatışmaya istinaden bir açıklamada bulundu.

Açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Dışişleri Bakanlığı, dünya genelindeki Amerikalılara tedbirlerini artırmalarını tavsiye ediyor. Orta Doğu'da artan gerilimler nedeniyle, güvenlik ortamı karmaşıklığını korumakta olup öngörülemeyen bir tırmanma potansiyeli taşımaktadır. 

İran'ı destekleyen gruplar, denizaşırı ülkelerdeki diğer ABD çıkarlarını veya dünya genelinde Birleşik Devletler ve/veya Amerikalılarla ilişkili yerleri hedef alabilir.”

ÜRDÜN’DE 2 ABD ASKERİ ÖLDÜ, 1 ASKER KAYIP

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran’ın Ürdün’deki ABD askeri unsurlarına yönelik saldırılarında 2 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 1 askerden ise haber alınamadığını açıkladı.

ABD-İran arasındaki çatışmalar şiddetlenirken, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran’ın Ürdün’deki ABD askeri unsurlarına yönelik saldırılarında 2 ABD askerinin hayatını kaybettiğini, 1 askerden ise haber alınamadığını açıkladı.

CENTCOM'dan yapılan açıklamada, "CENTCOM ve müttefik kuvvetlerin İran balistik füzeleri ile insansız hava aracı (İHA) saldırılarına karşı savunmalarını sürdürdüğü 17 Temmuz tarihinde, Ürdün'e yönelik saldırılarda 2 ABD askeri hayatını kaybetti. Buna ek olarak, 1 askerden şu an haber alınamıyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, saldırılarda yaralanan 4 ABD askerinin Ürdün’deki hastanelerde tedavi gördükten sonra taburcu edildiği belirtildi. Hafif yaralandığı değerlendirilen bazı askeri personelin de görevlerine döndüğü aktarıldı.

CENTCOM, hayatını kaybeden askerlerin kimlikleri de dahil olmak üzere daha fazla bilginin, ailelerinin bilgilendirilmesinin ardından 24 saat içinde paylaşılacağını duyurdu.

İRAN’DAN ABD’YE "BÜYÜK ŞEYTAN" ÇIKIŞI!

İran lideri Mücteba Hamaney, İran ile ABD arasında imzalanan mutabakat zaptının ihlal edilmesine ilişkin, "Büyük Şeytan'ın (ABD) mutabakatı tekrar ihlal etmesi, ABD Başkanı'nın imzasının ne kadar değersiz ve geçersiz olduğu gerçeğini bir kez daha herkese ispatlamıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Hamaney'in resmi sosyal medya hesaplarından ABD ile imzalanan mutabakata ilişkin mesaj paylaşıldı.

Hamaney, mesajında "Büyük Şeytan'ın mutabakatı tekrar ihlal etmesi, ABD Başkanı'nın imzasının ne kadar değersiz ve geçersiz olduğu gerçeğini bir kez daha herkese ispatlamıştır. Zorbalık ve vahşet ABD zihniyetinin ayrılmaz parçasıdır." ifadesini kullandı.

İran halkının, yasama, yürütme ve yargı erki başkanlarına duyduğu güveni sürdüreceğini ve ulusal çıkarların korunması için sahada olmaya devam edeceğini belirten Hamaney, ülkede birlik ve beraberliğin korunmasının önemine işaret etti.

Hamaney, ABD'nin, "savaş çığırtkanlığına" devam etmesi halinde İran ve direniş cephesinin unutulmaz dersler vereceğini bilmesi gerektiğini, İran Silahlı Kuvvetlerinin son günlerde ortaya koyduğu girişimlerin bunun örneği olduğunu kaydetti.

İRAN, ABD İLE MUTABAKATI ASKIYA ALDIĞINI DUYURDU

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ülkesinin, ABD ile imzalanan mutabakat zaptındaki yükümlülüklerini askıya aldığını belirtti.

Garibabadi, İran devlet televizyonuna ülkesinin mutabakat zaptına ilişkin tutumunu açıkladı.

ABD’nin, mutabakat zaptındaki tüm taahhütlerini ihlal ettiğini ve tüm maddeleri askıya aldığını söyleyen Garibabadi, ülkesinin de mutabakat zaptındaki yükümlülüklerini askıya aldığını ve uygulamadığını belirtti.

Garibabadi ayrıca, mevcut durumda ülkenin savunulmasına odaklandıklarını vurguladı.

ABD’nin, yine müzakere aşamasında saldırılarına başladığını aktaran Garibabadi, ABD’nin bir kez daha saldırgan tutumun bir sonuç getirmeyeceğini anladığını ve gerekli cevabı aldığını savundu.

ABD 10 GÜNDE 95 NOKTAYI VURDU

ABD’nin son on günde İran’ın Hürmüzgan eyaletinde yer alan 12 şehirde 95 noktaya saldırı düzenlediği bildirildi.

Hürmüzgan Valiliği, ABD saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

Valilik, ABD’nin son 10 günde eyalet sınırları içerisinde bulunan 12 şehirde 95 noktaya saldırı düzenlediğini ve bu saldırılarda 8 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İran'a yönelik son saldırılarına, 7 Temmuz'u 8 Temmuz'a bağlayan gece başlayan ABD, özellikle ülkenin güneyinde yer alan bölgeleri ve buralarda bulunan altyapı tesislerini hedef almıştı.

KUVEYT'TE ELEKTRİK VE SU ARITMA TESİSİ HEDEF ALINDI

Kuveyt Elektrik Bakanlığı, İran saldırısında elektrik üretim ve su arıtma tesislerinden birinin hedef alındığını ve tesiste yangın çıktığını açıkladı.

İRAN: MİSİLLEME SALDIRILARI DÜZENLENDİ

İran’ın, Kuveyt, Ürdün ve Bahreyn’deki çok sayıda hedefe insansız hava araçları ve füzelerle misilleme saldırıları düzenlediği bildirildi.

İran’dan ABD saldırılarına yönelik son misillemeleri ile ilgili açıklama geldi. İran merkezli Tasnim Haber Ajansı’nda yer alan bilgilere göre; İran ordusu Kuveyt’teki Camp Udairi üssünde bulunan bir mühimmat deposu ile Kuveyt’teki Ali Al Salem üssündeki karargah binaları, mühimmat depoları ve bağlantı köprülerini İHA saldırıları ile hedef aldığını duyurdu. Ayrıca Ürdün’deki Al Azraq üssünde bulunan askeri yakıt tanklarına İHA saldırısı düzenlendiği bildirildi. İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (DMO) ise Bahreyn’de bulunan ABD’ye ait bir İHA deposu ile aynı ülkedeki bir yapay zeka merkezini füze saldırıları ile imha ettiği öne sürüldü. İran saldırılarının hasara yol açıp açmadığı hedef alınan ülkeler tarafından henüz doğrulanmadı. Saldırılar sırasında kaydedilen bazı görüntüler ise amatör kameralar tarafından an be an kaydedildi.

ABD ORDUSU: SON SALDIRI DALGASI TAMAMLANDI

ABD ordusu, İran’a 7 gecedir düzenlenen saldırıların son dalgasının tamamlandığını ve bu kapsamda İran’a ait çok sayıda askeri hedefin vurulduğunu açıkladı.

ABD ordusu, İran’a 7 gecedir düzenlenen saldırıların son dalgasının tamamlandığını duyurdu. ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, saldırılarda ABD savaş uçakları, insansız hava araçları (İHA) ve savaş gemilerinin kullanıldığı belirtilerek, "İran’a ait askeri gözetleme tesisleri, lojistik altyapısı, yeraltı silah depoları ve deniz unsurları hedef alındı" ifadelerine yer verildi. CENTCOM’un ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatı doğrultusunda İran'dan hesap sormaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, İran’a karşı başlatılan deniz ablukasının ise sıkı bir şekilde uygulandığı kaydedildi. Orta Doğu genelinde konuşlu 50 bini aşkın ABD askeri personelinin teyakkuz halinde olmayı sürdürdüğü vurgulandı.

 

SÜLEYMANİYE VE ERBİL'E FÜZE

 Irak'ın Süleymaniye kentinde füze ve kamikaze insansız hava aracıyla düzenlenen saldırının ardından yangın çıktı.

Erbil merkezli Rudaw TV'ye göre Süleymaniye kentine füze ve kamikaze insan hava aracıyla saldırı düzenlendi.

Saldırı sonucu isabet alan bir noktada yangın çıkarken, bölgeye ambulansların sevk edildiği belirtildi.

Saldırının kim tarafından yapıldığına ilişkin bilgi verilmezken, konuya dair henüz resmi açıklama yapılmadı.

İran, Irak’ın Erbil ve Süleymaniye kentlerinde Tahran yönetimine muhalif İranlı Kürt grupların kampları ile Erbil’de bulunan ABD askeri üssü ve başkonsolosluğuna saldırılar düzenliyor.

Son saldırılarda Erbil'e 8 kamikaze insansız hava aracı atılırken, Süleymaniye kentinde Tahran yönetimi muhalifi İran Kürdistan Devrimci Emekçiler Topluluğu'nun (Komele) kampına düzenlenen füze saldırısında 8 örgüt üyesinin öldüğü açıklanmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti, İran’ın Erbil ve Süleymaniye'ye yönelik saldırılarını “şiddetle” kınayarak, Tahran yönetimini devam eden saldırılara derhal son vermeye çağırmıştı.