Azerbaycan’dan Macron’a sert tepki: Çatışmaya dini faktörle yaklaşması tehlikeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Azerbaycan’ın Karabağ’daki antiterör operasyonunda savaş suçu işlediğine dair skandal sözlerine Bakü’den tepki geldi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın bile savaş suçu işlenmediğini kabul ettiğini söyledi ve “Macron’un Hristiyanlık faktörünü öne çıkarması ve çatışmaya dini faktörle yaklaşması, tehlikeli ve kabul edilemezdir." dedi.

Giriş Tarihi 25 Eylül 2023, 16:45 Güncelleme 25 Eylül 2023, 16:45
Azerbaycan’dan Macron’a sert tepki: Çatışmaya dini faktörle yaklaşması tehlikeli

İÇİNDEKİLER

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan'ın Karabağ'da bir günde zafere ulaştığı antiterör operasyonunun ardından Bakü'yü hedef aldı ve Ermenistan'ı destekleyeceklerini söyledi. Azerbaycan'dan ise Macron'a tepki geldi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Macron'un Fransız televizyon kanalına verdiği röportajda "Sivil Ermeni halkına yönelik yardımlarına ara vermeyen Azerbaycan'a da saldıran Macron, "Azerbaycan'ın askeri operasyonuna ve kabul edilemez suçlarına tanık oluyoruz." şeklindeki skandal sözleriyle bölgedeki durumu çarpıttığını söyledi.

"HRİSTİYANLIK FAKTÖRÜNÜ ÖNE ÇIKARMASI TEHLİKELİ"

Fransa'nın kendisini insan hakları ve uluslararası hukuk savunucusu olarak gösterdiğini belirten Hacızade, "Fransa'nın, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermeni ayrılıkçılığını destekleyerek jeopolitik rekabet ve oryantalizme dayalı sömürge politikasını Güney Kafkasya bölgesinde uygulamaya çalışması, Azerbaycan ile Ermenistan meselesinde Hristiyanlık faktörünü öne çıkarması ve çatışmaya dini faktörle yaklaşması, tehlikeli ve kabul edilemezdir." ifadesini kullandı.

PAŞİNYAN BİLE KABUL ETTİ

30 yıldır Ermenilerin işgali altında olan toprakların kurtarılması için düzenlenen operasyonu Azerbaycan'ın uluslararası hukukla belirlenmiş meşru hakkı olarak tanımlayan Hacızade, "19-20 Eylül'de Azerbaycan arazilerindeki Ermeni silahlı güçlere karşı yapılan antiterör operasyonunda uluslararası insancıl hukukun tüm kurallarına uyulmuş, bu durum Uluslararası Kızılhaç Komitesi dahil uluslararası kuruluşlar tarafından teyit edilmiştir." dedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın bile Azerbaycan'ın Karabağ'da sivil halkı hedef aldığına yönelik iddiaları reddettiğini hatırlayan Hacızade, sözlerine şöyle devam etti:

Sömürge politikası çerçevesinde insan haklarına hiçbir önem vermeyen Fransa'nın, topraklarında birçok halkın ve etnik azınlığın refah içinde yaşadığı Azerbaycan'a ders vermeye çalışması kabul edilemez. Yaklaşık 30 yıldır hakları ihlal edilen, topraklarından sürülen ve kitlesel katliamlara maruz kalan Azerbaycanlıların hakları konusunda herhangi bir yorum yapmayan Fransa'nın şimdi Ermenilerin haklarını savunması, Fransa'nın iyi niyetli olmadığını gösteriyor.

Azerbaycan, Ermeni silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çıkarılması ve silahsızlandırılmasının yanı sıra Ermeni halka yardım ediyor ve onların Azerbaycan toplumuna entegrasyonu için çalışıyor.

Fransa'nın barışa hizmet etmeyen ve bölgede kaos yaratma çabalarının sonuç vermeyeceğini bir kez daha beyan ediyoruz.