ABD'nin İran'a saldırıları pahalıya patladı: 4 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman!

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a yönelik başlattığı saldırıların ardından Tahran’ın bölgedeki misillemeleri Washington’a ağır bir fatura çıkardı. Açık kaynak verilerine göre Katar’daki El Udeyd Üssü’nde vurulan 1,1 milyar dolarlık erken uyarı radarı, BAE'de imha edilen yaklaşık 500 milyon dolarlık THAAD radar bileşeni, Kuveyt’te düşürülen 3 F-15E savaş uçağı ve Bahreyn’deki Beşinci Filo karargahında hasar gören sistemlerle birlikte ABD’nin sadece 4 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman kaybettiği hesaplandı. Kuveyt, Irak ve BAE’deki üslerde can kayıpları ve ağır hasar meydana gelirken, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Dubai'deki ABD diplomatik temsilcilikleri de İHA ve füze saldırılarının hedefi oldu.

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
ABD'nin İran'a saldırıları pahalıya patladı: 4 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman!
ai haber özet Hızlı Özet Göster
  • İsrail ve ABD'nin İran'a başlattığı saldırılar sonrası bölgede tansiyon yükseldi.
  • İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve üst düzey İranlı yetkililer öldürüldü.
  • İran, Körfez'deki ABD üslerini ve Telaviv'i füze saldırılarıyla hedef aldı.
  • ABD, İran saldırılarında 4 günde yaklaşık 2 milyar dolar değerinde askeri ekipman kaybetti.
  • İran, Orta Doğu'da 7 farklı ABD askeri noktasını ve diplomatik temsilcilikleri hedef aldı.

İsrail ve ABD'nin İran'a başlattığı saldırılarından ardından bölgede tansiyon tavan yaptı. İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Üst Düzey İranlı yetkililer öldürüldü. Misilleme atışlarına başlayan İran Körfez'deki ABD üslerini ve Telaviv'i füze yağmuruna tuttu.

ABD'YE AĞIR FATURA: 4 GÜNDE 2 MİLYAR DOLARLIK EKİPMAN
ABD'nin İran'a yönelik saldırılarının ilk 4 gününde yaklaşık 2 milyar dolar değerinde askeri ekipman kaybettiği belirlendi.

Anadolu Ajansı'nın açık kaynaklardan derlediği tahmin ve verilere göre, ABD-İsrail saldırılarının başladığı 28 Şubat'tan bu yana İran'ın bölgedeki ABD askeri varlıklarına verdiği zarar toplam 1,902 milyar dolara ulaştı.

ABD, İran'a saldırıların 4 gününde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman kaybetti (Görsel yapay zeka tarafından üretilmiştir - TAKVİM Grafik Ekibi)

1.1 MİLYAR DOLARLIK RADAR SİSTEMİ VURULDU
Bu maliyetin büyük bölümünü, Katar'daki El Udeyd Hava Üssü'nde bulunan ve değeri yaklaşık 1,1 milyar dolar olan AN/FPS-132 erken uyarı radar sisteminin İran'ın füze saldırısında vurulması oluşturuyor.

KUVEYT'TE DÜŞÜRÜLEN F-15E'LER
Kuveyt hava savunma sistemleri tarafından"dost ateşi" sonucu düşürülen 3 adet F-15E Strike Eagle tipi savaş uçağının yerine yenilerinin konulması da yaklaşık 282 milyon dolara mal olacak.

İran'ın Bahreyn'in başkenti Manama'da bulunan ABD Donanması Beşinci Filosu karargahını hedef aldığı saldırıda iki uydu haberleşme terminali ile diğer bazı büyük yapılar hasar gördü.

Hedef alınan AN/GSC-52B tipi uydu iletişim terminallerinin her birinin maliyeti yaklaşık 20 milyon dolar değerinde seyrediyor.

Açık kaynaklarda yer alan uydu görüntülerine göre, Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) konuşlu ABD ordusuna ait Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) balistik füze savunma sisteminin AN/TPY-2 radar bileşeni de saldırılarda imha edildi.

Söz konusu radarın değerinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğu düşünülüyor.

ABD'nin İran'a saldırıları pahalıya patladı: 4 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman!-4

İRAN'IN HEDEF ALDIĞI ABD ÜSLERİ
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılar başlatmasının ardından Tahran, Orta Doğu'da bulunan 7 farklı ABD askeri noktasını hedef aldı.

Bunlar arasında, Bahreyn'deki ABD Donanması Beşinci Filosu karargahı, Kuveyt'teki Camp Arifjan Üssü, Ali el-Salem Hava Üssü ve Camp Buehring Üssü, Irak'taki Erbil Üssü, BAE'deki Cebel Ali Limanı ile Katar'daki El Udeyd Hava Üssü yer aldı.

Açık kaynaklarda yer alan uydu görüntülerinde, İran'ın düzenlediği saldırının ardından Kuveyt'teki Ali el-Salem Hava Üssü içindeki bazı noktalarda çatıların çöktüğü görüldü. Camp Arifjan Üssü'nü hedef alan saldırılarda ise 6 ABD askeri hayatını kaybetti.

ABD'nin İran'a saldırıları pahalıya patladı: 4 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman!-5

Camp Buehring Üssü'nde kaydedildiği belirtilen bir videoda ise insansız hava aracının (İHA) tesis üzerinde uçtuktan sonra üssün çevresinde patladığı anlar yer aldı.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi tarafından doğrulanan görüntü ve fotoğraflar, İran'ın, Irak'taki Erbil Uluslararası Havalimanı'nda bulunan ve ABD güçlerinin konuşlu olduğu askeri tesisi defalarca hedef aldığını ortaya koydu.

NYT'nin elde ettiği uydu görüntülerinde ise üste bulunan dört yapının hasar gördüğü veya tamamen yıkıldığı görüldü.

BAE'deki Cebel Ali Limanı'na ait uydu görüntülerinde, ABD Donanması'nın rekreasyon alanı olarak kullandığı bölgede bulunan binadan duman yükseldiği görüldü.

Böylece ABD'nin, İran'a saldırı başlatmasının ardından 4 günde yaklaşık 2 milyar dolar değerinde askeri ekipman kaybettiği hesaplandı.

ABD'nin İran'a saldırıları pahalıya patladı: 4 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman!-6

ABD DİPLOMATİK TEMSİLCİLİKLERİ DE HEDEF ALINDI
Askeri üslerin yanı sıra Suudi Arabistan, Kuveyt ve BAE'deki ABD diplomatik temsilcilikleri de İran'ın misilleme saldırılarının hedefi oldu.

Yerel basında çıkan haberlerde, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Amerikan büyükelçiliği kompleksine iki İHA'nın isabet ettiği bildirildi.

Suudi Savunma Bakanlığının konuya ilişkin açıklamasında, yerleşkede "sınırlı yangın ve küçük çaplı maddi hasar" meydana geldiği aktarıldı.

Amerikan Washington Post gazetesinin haberinde ise elçilik yerleşkesinde bulunan ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ofisinin de saldırıda vurulduğu iddia edildi.

Kuveyt'teki ABD Büyükelçiliği'nin ise İHA ve füzelerle hedef alındığı belirtildi. Elçilikten yapılan açıklamada, faaliyetlerin "ikinci bir duyuruya kadar" askıya alındığı ve zorunlu olmayan personel ile ailelerinin tahliye edildiği ifade edildi.

BAE'nin Dubai kentindeki ABD Başkonsolosluğu da İran İHA'sı ile hedef alındı.

Konsolosluk binasının yanındaki otopark alanına isabet eden saldırı sonrası çıkan yangının kısa sürede kontrol altına alındığı, yerleşkede hasar oluştuğu ancak büyük çaplı yıkım meydana gelmediği bildirildi.

ABD'nin İran'a saldırıları pahalıya patladı: 4 günde yaklaşık 2 milyar dolarlık askeri ekipman!-7

DONALD TRUMP FATURAYI KÖRFEZE Mİ KESECEK?
ABD'nin geçmiş krizlerde savunma anlaşmaları ve silah satışları yoluyla mali yükü paylaşma stratejisi izlediği biliniyor. Bu son tablo ile Trump'ın yeni savunma paketleri, radar ve füze sistemleri satışları ile Körfez ülkelerinden daha fazla finansal katkı talebini beraberinde getirebileceği konuşuluyor.

Günün Manşetleri

Tüm Manşetler