ABD hükümetinde üst düzey İsrail istifası! Josh Paul Gazze soykırımı için İsrail'e yapılan mühimmat sevkiyatının ardından istifa etti

Son dakika haberleri... İsrail'in Filistin'de yaptığı soykırıma en büyük destek ABD'den geldi. ABD Başkanı Joe Biden "her türlü desteğe hazırız" ifadelerini kullanırken Tel Aviv'e silah mühimmatı sevkiyatı yapılmasına onay verdi. Katliama çanak tutulmasına ABD hükümetinin üst düzey yetkilileri de yeter dedi. ABD Dışişleri Başkanlığı'nda 11 yıl genel müdürlük görevinde bulunan Josh Paul, "Artık bunun bir parçası olmak istemiyorum." diyerek istifa etti.

Giriş Tarihi 19 Ekim 2023, 15:34 Güncelleme 19 Ekim 2023, 16:18
ABD hükümetinde üst düzey İsrail istifası! Josh Paul Gazze soykırımı için İsrail’e yapılan mühimmat sevkiyatının ardından istifa etti

İÇİNDEKİLER

Gazze'den gelen acı haber dünyayı sarstı. El Ahli Hastanesi'ne atılan füzelerle ölenlerin sayısının 471 olduğu açıklandı.

Kurbanların kafası koptu, vücudu parçalandı, iç organları saçıldı. Yaralılar, narkozsuz ameliyata alındı. Yetkililer, cesetlerin arasında açıklama yaptı.

Birkaç saat sonra ise ABD Başkanı Biden'ın uçağı, Tel Aviv'e ulaştı.

Havalimanında İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Başbakan Netanyahu, 50 milletvekili ve 11 bakan tarafından karşılandı. İki lider sarıldı, kucaklaştı. Gazze kan ağlarken onlar neşe saçtı.

ABD HÜKÜMETİNDE ÜST DÜZEY İSRAİL İSTİFASI
Katliama çanak tutulmasına ABD hükümetinin üst düzey yetkilileri de yeter dedi. ABD Dışişleri Başkanlığı'nda 11 yıl genel müdürlük görevinde bulunan Josh Paul istifa etti.

Mektuba göre Paul, söz konusu birimde görev yapmaya başladığında, bazı ahlaki ikilemlerle karşılaşacağının farkında olduğunu, "yarar zarardan fazla oldukça" tahammül etmeye devam etme kararı aldığını kaydetti.

"BU PAZARLIĞIN SONUNA GELDİK"
Paul, 11 yıllık görev süresince ahlaki anlamda tavizler verdiğini ancak "İsrail'e ölümcül silah transferi"nin, sınırlarını aştığını belirtti.

İsrail'e verilen silahların işe ilk başladığında kendine verdiği sözü hatırlatan Paul "Bu büroya geldiğimde... onun ahlaki karmaşıklığı ve ahlaki tavizlerinin olmadığını biliyordum ve kendime, hissettiğim sürece orada kalacağıma dair bir söz verdim. Bugün ayrılıyorum çünkü İsrail'e ölümcül silahların sağlanmasına devam edilmesi - aslında genişletilmesi ve hızlandırılması - ile ilgili mevcut rotamızda bu pazarlığın sonuna ulaştığıma inanıyorum" şeklinde konuştu.

"Hem işgal karşıtı olup hem işgali destekleyemeyiz" diyen Paul, İsrail'in ABD desteğiyle yürüttüğü politikanın hem İsrailliler hem de Filistinlilere büyük zarar verdiğini ifade etti.

BUNUN PARÇASI OLMAK İSTEMİYORUM
Paul, "Gözü kapalı bir şekilde tek tarafı desteklemek, iki tarafa da fayda sağlamaz." değerlendirmesinde bulunarak ABD'nin geçmişteki hatalarını tekrarladığına işaret etti.

"Artık bunun bir parçası olmak istemiyorum." açıklamasında bulunan Paul, 11 yıllık görevinden istifa ettiğini duyurdu.

"ANLIYORUZ VE AYNI HİSSEDİYORUZ"
Hükümetteki ve Kongredeki meslektaşlarının onun iç mesajını alma biçiminden etkilendiğini söyleyen Paul, "Kaç kişinin 'Nereden geldiğinizi kesinlikle anlıyoruz, aynı şekilde hissediyoruz ve anlıyoruz' demesine şaşırdım." ifadelerini kullandı.

SOYKIRIM İÇİN 10 BİN ASKER
Katil İsrail için daha önce 2 tane uçak gemisini bölgeye gönderen ABD bu sefer de 6. Filo komuta-kontrol gemisi USS Mount Whitney'i Doğu Akdeniz'e göndereceğini duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden, bu hafta içinde ABD Kongresi'nden İsrail'in savunması için eşi benzeri görülmemiş bir destek paketi isteyeceğini duyurdu.

Biden, İsrail'de temasları sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu. 7 Ekim'deki saldırılardan, can kayıplarından ve rehinelerden söz eden Biden, "İsrail'e tek bir mesajla geldim. Yalnız değilsiniz." ifadesini kullandı.

ABD Başkanı olarak rehinelerin serbest bırakılması ve güvenli şekilde evlerine dönmelerinden daha öncelikli bir gündeminin olmadığını ifade eden Biden, İsrail'in Yahudilerin güvenliği için kurulduğunu ve tekrar güvenli bir yer olması gerektiğini söyledi.

Biden, bu hafta içinde ABD Kongresi'nden İsrail'in savunması için eşi benzeri görülmemiş bir destek paketi isteyeceğini duyurdu.

Hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi tam olarak donatacaklarını kaydeden Biden, böylece İsraillilerin hayatlarını kurtarmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

"İSRAİL ÖLÇEĞİNDEKİ BİR ÜLKE İÇİN BU 15 TANE 11 EYLÜL'E BEDELDİ"
Biden, Doğu Akdeniz'de güvenliği sağlamak üzere ABD donanmasının bölgeye doğru yola çıktığını ifade ederek ülkesinin diğer askeri varlıklarını, "İsrail'e yönelik daha fazla saldırganlıktan vazgeçilmesi ve bu çatışmanın yayılmasının önlenmesi amacıyla" bölgeye taşıdıklarını belirtti.

"Dünya, İsrail'in hiç olmadığı kadar güçlü olduğunu bilecek." diye konuşan Biden, 7 Ekim'deki saldırıları 11 Eylül'e benzeterek "İsrail ölçeğindeki bir ülke için bu 15 tane 11 Eylül'e bedeldi." dedi.

SKANDAL İDDİALAR
Biden, Filistinlilerin büyük çoğunluğunu temsil etmediğini öne sürdüğü Hamas'ın "Gazze'deki masum aileleri canlı kalkan olarak kullandığını" iddia etti.

Hamas'ın komuta merkezlerini, silahlarını ya da iletişim tünellerini yerleşim alanlarına kurduğunu iddia eden Biden, "Bu trajedide öldürülen veya yaralanan aileler için büyük üzüntü duyuyorum. Gazze halkının gıdaya, suya, ilaca ve barınağa ihtiyacı var." dedi.

ABD'nin hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da kullanılmak üzere 100 milyon dolarlık insani yardım yapacağını duyuran Biden, "Bu para, Gazze'deki acil ihtiyaçlar dahil, çatışmada yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinliyi destekleyecek." diye konuştu.

Biden, yardımların sınırdan geçmesi için Mısır hükûmetiyle, Birleşmiş Milletler (BM) ve kuruluşlarıyla ile bölgedeki diğer ortaklarıyla "yakın işbirliği" içinde çalıştıklarını bildirdi.

WSJ YARDIMLARI TEK TEK SIRALADI
ABD merkezi Wall Street Journal ise ABD'nin katil İsrail'e yardımlarıyle ilgili bir analiz yayınladı. Haberde, ABD'nin soykırımcı İsrail'e yaptığı yardımlar madde madde sıralandı.



İşte ABD'nin Orta Doğu'daki müttefikine yardım etmek için şu ana kadar gösterdiği çabalardan bazıları:

ABD İSRAİL'E ASKER Mİ GÖNDERİYOR?
ABD merkezli gazete Amerikan'ın ordusunun ilk etapta İsrail'i desteklemek amacıyla yaklaşık 2 bin personeli ve bir dizi birimi yüksek hazırlık durumuna geçirdiğini yazdı. Haberde, bunların savaş görevinde yer almayacağı belirtilse de orduya destek vereceği kaydedildi.

ABD İSRAİL'E KAÇ UÇAK GEMİSİ GÖNDERİYOR?
ABD bölgeye iki uçak gemisi saldırı grubu konuşlandırdığına dikkat çekilen haberde, "Taşıyıcı saldırı grupları tipik olarak yaklaşık 5.000 asker ve kadından, en az bir füze kruvazöründen, en az iki destroyerden ve savaş uçakları dahil düzinelerce uçaktan oluşuyor. USS Gerald R. Ford ve taşıyıcıya eşlik eden gemiler halihazırda bölgede bulunuyor ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, altı aylık konuşlandırmanın sonuna yaklaşan saldırı grubunun kalış süresini Salı günü uzattı. USS Dwight D. Eisenhower liderliğindeki ikinci bir uçak gemisi saldırı grubunun yaklaşık iki hafta içinde Doğu Akdeniz'e ulaşması bekleniyor. Austin, konuşlandırmaların "İsrail'e karşı düşmanca eylemleri veya bu savaşı genişletmeye yönelik çabaları caydırmayı" amaçladığını söyledi." denildi.

BU HAFTA İSRAİL'E ULAŞACAK!
Wall Street Journal'ın aktardığına göre ABD'li bir savunma yetkilisi pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin şu anda Kızıldeniz yakınlarında faaliyet gösteren amfibi saldırı gemisi USS Bataan'ı da Amerikalıların tahliyesin yardımcı olmak için İsrail kıyılarına gönderdi. 26'ncı Deniz Seferi Birimi üyelerini taşıyan Bataan'ın bu hafta İsrail yakınlarına ulaşması bekleniyor.

ABD ORTA DOĞU'YA ASKER Mİ YIĞIYOR?
Wall Street Journal'ın iddiasına göre ABD Orta Doğu'da konuşlanmış olan ve bölgede konuşlanmak için hazırlanma emri alan 2 bin askere 10 bin asker daha takviye yapacak.

Biden'ın desteğini alan İsrail, ABD'nin yardımları ile Demir Kubbe savunma sistemini yenileyecek ve mühimmatını artıracak.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, geçtiğimiz salı günü İsrail'i ziyaret etti ve ABD'nin Orta Doğu'daki en üst düzey askeri komutanı Erik Kurilla ile görüşerek ABD'nin İsrail'e verdiği desteği vurguladı.

ABD'li yetkililer, Hamas'ın elinde tuttuğu 200 rehinenin serbest bırakılması için müzakere amacıyla Katar, Türkiye ve Hamas'la bağlantısı olan diğer ülkelerden yardım istiyor. Öte yandan ABD Başkanı Biden ise rehinelerin Hamas'tan kurtarılması için İsrail'e uzman gönderiyor. ABD, İsrail'e verdiği desteğin amacının rehineleri kurtarmak olduğunu iddia etse de Orta Doğu'ya asker yığmasının sebebinin rehinelerden de sözde "İsrail'i saldırılardan kurtarmaktan" da öte olduğu çok açık.

USS Gerald R. Ford (CVN 78) Teknik Özellikleri:
Uzunluk: 337 m

Genişlik: Uçuş Güvertesi (78 m), Su Hattı (41 m)

Yükseklik: ~76 m (250 ft)

Hız: 30+ Knot

Kurulu Güç: 2 x A1B Nükleer Reaktörü

Tahrik: 4 Mil

Silah Donanımı: 2 x RIM-162 ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), 2 x RIM-106 Rolling, 3 x Phalanx CIWS, 4 x M2 Browning 50 Kalibre Makineli Tüfek

Taşınan Uçak: 75+

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN